INTERNATIONAL  »  FINALA EUROPA LEAGUE  »  BENFICA - CHELSEA 1-2

VIDEO Un albastru infinit » Chelsea, miracol după miracol: 2-1 cu Benfica. Liga în 2012 şi Europa League în 2013. Fantastic!

Golul lui Ivanovici a răpus visele portughezilor de a cuceri Europa League +3   FOTO
Golul lui Ivanovici a răpus visele portughezilor de a cuceri Europa League

Articol de , - Publicat joi, 16 mai 2013 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 12:00

Chelsea e prima echipă care deţine zece zile cele două trofee! Şi e prima care le cucereşte doi ani la rînd în această ordine. În timp ce Benfica nu poate rupe blestemul: are 7 finale europene pierdute la rînd!

Nu e Champions League, dar tot ne bucurăm. O finală, fie ea şi de Europa League, e ceva special. Iar cînd ai asemenea echipe, nu poate fi decît spectacol la Amsterdam pe ArenA divizată clar de albastrul londonez şi roşul lusitan.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Chelsea are şansa să cucerească al doilea trofeu european consecutiv, la un an după succesul din Ligă, ambele cu un manager interimar, Di Matteo în 2012, Benitez în 2013.

Benfica se luptă să scape de blestemul lui Bela Guttmann. Faimosul antrenor maghiar care, după cele două Cupe ale Campionilor cîştigate cu Eusebio şi Coluna la începutul anilor '60, a părăsit clubul furios că nu primeşte banii ceruţi, lăsînd un mesaj de coşmar: "Nu o să mai vedeţi vreo cupă europeană o sută de ani!". Şi portughezii au pierdut de atunci şase finale continentale. A trecut o jumătate de secol de la ultima lor victorie.

Roşiii îi mănîncă de vii pe albaştri
Meciul începe foarte ciudat. Terenul se înclină brusc, la cîteva minute după primul fluier al lui Bjorn Kuipers. "Vulturii" parcă vor să-i mănînce de vii pe englezi. Ies rapid din defensivă, pasează bine, mingea trece ca pe aţă de la unul la altul, plonjînd apoi în viteză maximă spre poarta insularilor. Sînt mai dinamici, mai tehnici, mai inspiraţi, au mereu superioritate, invadează terenul advers cu mijlocaşii şi cu fundaşii laterali şi îşi impun jocul.

74 la sută a fost posesia Benficăi în primul sfert de oră; după 45 de minute, s-a mai echilibrat: 55%-45%; la sfîrşit, a fost 54%-46%

Ne amintim ce a spus Aimar, argentinianul de buzunar al portughezilor, cu cîteva zile înaintea finalei: "Aceasta este cea mai slabă echipă pe care o are Chelsea în zece ani, de cînd Abramovici a cumpărat clubul. Trebuie să profităm". Cît avea să se înşele!

Lucky Chelsea
Chelsea nu există în startul partidei. Fără strălucirea lui Hazard în atac şi lipsită de puterea căpitanului Terry în apărare, campioana Europei de anul trecut suferă teribil. Stă şi respinge. Numai de atît pare capabilă, iar Rafa Benitez se roagă ca Petr Cech să reziste asediului.

Şi poarta lor rămîne neatinsă, tabela e nemodificată doar pentru că jucătorii lui Jorge Jesus se întrec în ratări. Cardozo, Salvio, Gaitan le-au ascuns balonul rivalilor, însă nu găsesc calea spre plasă, mereu apare un picior care blochează golul. Pe margine, Jorge se agită ca un leu cu coama dată pe spate. Nu înţelege de ce ai lui nu sînt în stare să puncteze măcar o dată.

Şi dacă latinii nu marchează, sînt gata să o facă britanicii, fără ca acţiunea lor să anunţe vreo mare primejdie. Şutul lui Lampard, cu exteriorul, îi lasă senzaţia lui Artur că ţinteşte colţul scurt, iar goalkeeperul Benficăi realizează tîrziu că mingea se duce în direcţia opusă. Reacţionează din instinct şi respinge în corner, peste poartă.

Fantas torres
Pauză. Se schimbă ceva? Nimic! Chelsea se apără supraaglomerat şi mizează totul pe cartea contrelor. La fel a fost şi primăvara trecută, la Munchen, a fost dominată copios de Bayern, dar a cîştigat. Va avea Chelsea acelaşi noroc? N-ar fi imposibil, mai ales că golul lui Cardozo e anulat (50) pentru ofsaid.

Şi iată nebunia! Cech repune repede, lusitanii se întrec în erori şi, dintr-o dată, Fernando Torres, renăscutul Torres scăpat de masca de protecţie de pe figură, e umăr la umăr cu Luisao. Îl înlătură pe uriaşul brazilian ca pe o muscă, apoi, singur cu Artur, driblează abil, protejează balonul perfect în faţa portarului şi nu ratează. Gooool, Chelsea! 0-1, minutul 59!

Implacabilul Cardozo
Fanii britanici chiar cred că minunea de pe Allianz Arena se va repeta pe Amsterdam ArenA. Dar nu e chiar aşa uşor. Pentru că Azpilicueta se apără în propriul careu ca un baschetbalist, blocînd cu mîna lîngă Lima. Henţ, penalty. Pe care Cardozo nu-l poate rata.

Bate în stilul său. Tare, la jumătate de metru de pămînt, pe centru. Oriunde s-ar fi aruncat Cech, ar fi luat gol. Şi e 1-1 (68). De-abia acum se încinge finala. Acelaşi Cardozo şutează extraordinar, la fel de eficace e robinsonada lui Cech, Petr scoate uimitor de sub transversală.

Execuţia perfectă la ultimul corner
Şi a mai fost o ocazie care ar fi putut decide partida. Lampard s-a supărat şi a trimis o bombă pe care Artur nici n-a văzut-o. Transversală în minutul 88!!!

N-aţi văzut tot! La ultimul corner, în al treilea minut de prelungire, Ivanovici se înalţă peste Jardel şi Almeida, găsind cea mai bună lovitură de cap în cel mai potrivit moment. La colţul lung, în plasa laterală. Perfecţiune! 1-2, Chelsea. Alt miracol albastru.

Anul trecut, a egalat în minutul 87 şi a cîştigat la penaltyuri Champions League. Acum, a învins în al treilea minut de prelungire (fără ca Benitez să facă nici o modificare). This is Chelsea. Uluitor. Iar Steaua poate fi mîndră. A fost eliminată de cea mai bună echipă şi norocoasă echipă din Europa League.

"A fost foarte greu. Benfica a făcut o primă repriză foarte bună. Dar noi ne-am dorit mai mult trofeul" (Fernando Torres, atacant Chelsea)

"N-am existat în prima repriză, dar ne-am ridicat într-a doua. Sînt mîndru de jucătorii mei. Au tras din greu tot sezonul" (Rafa Benitez, manager Chelsea)

"Învingătoarea trebuia să fie Benfica. Am fost mai buni, dar în unele momente ne-a lipsit şansa" (Jorge Jesus, antrenor Benfica)

"Bună treabă, Ivanovici! Şi felicitări Benficăi, pentru că a atins finala! E una dintre echipele mele favorite şi pentru că acolo e un alt jucător sîrb, Nemanja Matici" (Novak Djokovici, tenisman sîrb)

3 finale a cîştigat Benitez în carieră: Cupa UEFA cu Valencia (2004), Liga cu Liverpool (2005) şi acum Europa League cu Chelsea

5 e numărul cluburilor care au cîştigat toate trei trofeele europene, adică Liga, Cupa Cupelor şi Europa League: Chelsea, Bayern, Ajax, Juventus şi Barca

7 e acum numărul finalelor pierdute la rînd de Benfica în cupele europene. Are doar două triumfuri, toate în C1 (1961, 1962)

5 milioane de euro va primi Chelsea de la UEFA pentru cîştigarea trofeului. Învinsei Benfica îi revin doar 2,5 milioane

175 de milioane de telespectatori din lumea întreagă au urmărit aseară finala Europa League de la Amsterdam

302 milioane de euro e bugetul anual al lui Chelsea. Benfica are 70 de milioane de euro

54 la sută posesie a avut aseară Benfica. Nu i-a ajutat însă să cîştige

17-11 a fost raportul şuturilor la poartă în favoarea portughezilor (11-7 cadrate)

BENFICA - CHELSEA    1-2
(Cardozo 68 penalty - Torres 59, Ivanovici 90+3)

BENFICA: Artur - Andre Almeida, Luisao, Garay (78 Jardel), Melgarejo (66 John) - Perez, Matici, Rodrigo (66 Lima) - Gaitan, Cardozo, Salvio. Antr. J. Jesus

CHELSEA: Cech - Azpilicueta, Ivanovici, Cahill, Ashley Cole - Lampard, David Luiz - Ramires, Mata, Oscar - F. Torres. Antr. R. Benitez

A arbitrat Bjorn Kuipers (Olanda)

ALTE ŞTIRI DE LA FINALĂ:

Terry ridică trofeul
Deşi a văzut finala de pe margine, fiind accidentat, John Terry a ridicat trofeul alături de Lampard, înlocuitorul său în funcţia de căpitan. La fel s-a întîmplat şi anul trecut, în finala Ligii de la Munchen, cînd a fost suspendat.

Ghinion pentru Garay
Lusitanul Garay a fost ghinionistul într-o fază în care Fernando Torres a cerut penalty la un duel în careu cu Luisao. Scăpat din îmbrăţişarea brazilianului, Torres s-a trîntit în careu, iar Garay, venit din urmă, s-a lovit de atacantul lui Chelsea, accidentîndu-se la piciorul stîng, şi a fost înlocuit.

Lampard, încă un sezon
Şefii lui Chelsea şi-au schimbat poziţia faţă de Frank Lampard. Potrivit cotidianului Daily Telegraph, aceştia i-ar fi prelungit contractul scadent la 1 iulie cu un sezon. Lampard, 34 de ani, a fost susţinut de viitorul manager, Jose Mourinho, dar şi de evoluţiile bune din returul campionatului.

400 euro. La negru
Circa 10.000 de suporteri ai lui Chelsea au bătut drumul pînă la Amsterdam fie şi doar ca să fie alături de echipă. Cei care s-au încumetat să cumpere tichete la negru au plătit pînă la 400 de euro!

Pescuit din canal
Un fan al lui Chelsea a băut ieri peste măsură şi, scăpat din vedere de amici, a căzut într-unul din canalele Amsterdamului. Aceştia s-au revanşat punînd umărul la scoaterea lui din apă, alături de poliţiştii olandezi (foto 2).

Impact de 158 milioane euro
Portughezii au calculat impactul financiar asupra ţărilor implicate în finala de aseară, dar şi cel global. Prezenţa Benficăi în ultimul act va aduce economiei lusitane circa 27 de milioane de euro, englezii mizează pe 78,5 milioane, iar Olanda pe 14,25 milioane. La nivel global se estimează venituri de 158 milioane de euro.

Eusebio, alături de Platini şi Cruyff
Din delegaţia Benficăi n-a lipsit nici de această dată Eusebio, fosta glorie a clubului şi a fotbalului portughez. Campion al Europei cu roş-albii în 1962, "Pantera neagră" are acum 71 de ani şi în ultimul timp s-a confruntat cu multe probleme de sănătate. El a stat aseară alături de preşedintele UEFA, Michel Platini, şi de Johan Cruyff.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (38)
badeadorian
badeadorian  •  16 Mai 2013, 14:30
Postat de kiddu90 pe 16 Mai 2013, 14:03

În asta am investit ca ţară. Uită-te doar pe forumul ăsta ce comentarii sunt. Foarte puţin pe ton civilizat. Nu avem cum să evoluăm atât timp cât ne facem ţigani unii pe alţii, ăia de la Ardeal se cred "nemţi" şi jignesc pe sudişti, sudiştii pe moldovenii, moldovenii iar pe ardeleni şi tot aşa. Se formează un cerc vicios. Suntem laşi şi lipsiţi de unitate.

Eu spun ca totul pleaca de la lipsa de materie cenusie ( suficienta ) si de la educatia inexistenta .

kiddu90
kiddu90  •  16 Mai 2013, 14:03
Postat de badeadorian pe 16 Mai 2013, 13:51

Am involuat si in valoarea fotbalului si in educatia celor veniti "din urma" !! Asta este o certitudine . Trista ...

În asta am investit ca ţară. Uită-te doar pe forumul ăsta ce comentarii sunt. Foarte puţin pe ton civilizat. Nu avem cum să evoluăm atât timp cât ne facem ţigani unii pe alţii, ăia de la Ardeal se cred "nemţi" şi jignesc pe sudişti, sudiştii pe moldovenii, moldovenii iar pe ardeleni şi tot aşa. Se formează un cerc vicios. Suntem laşi şi lipsiţi de unitate.

badeadorian
badeadorian  •  16 Mai 2013, 13:51
Postat de kiddu90 pe 16 Mai 2013, 13:40

Mea culpa, ultima oară am fost la meciul cu CSMS Iaşi de pe Ghencea din 7 aprilie. Dar acolo a fost mai mult caterincă în tribune :))

Am involuat si in valoarea fotbalului si in educatia celor veniti "din urma" !! Asta este o certitudine . Trista ...

Vezi toate comentariile (38)
Comentează