LIGA CAMPIONILOR  ·  EDITORIAL

Andrei Niculescu propune o dezbatere interesantă: care ar fi astăzi o ipotetică grilă de start a cursei spre finala Ligii Campionilor de pe 1 iunie?

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Joi, 13 Decembrie 2018

S-a terminat prima parte a sezonului din Liga Campionilor și ne îndreptăm deja atenția spre Champions League. Nu e prima dată când o spun, eu cred că din septembrie în decembrie avem Liga Campionilor, iar din februarie în iunie vom avea Champions League. Acel moment al competiției când intra în scenă și istoria, nu doar jucătorii, când marja de eroare e minimă și detaliile fac diferența, când meciurile se vor juca mai mult cu mintea decât cu fizicul.

  • Andrei Niculescu scrie din nou în paginile Gazetei Sporturilor și pe gsp.ro începând de pe 12 noiembrie.

Știu că e devreme, știu că până în februarie se pot întâmpla multe, știu că urmează o perioadă de mercato ce pare a fi agitată, știu că nici măcar ”optimile” nu s-au tras, știu toate astea. Dar vă propun să facem un exercițiu de imaginație și să vedem care ar fi ASTĂZI o ipotetică grilă de start a cursei spre finala de pe 1 iunie. Nu-i simplu, iar cel mai greu e să ne scuturăm de subiectivism atunci când căutăm argumente, dar merită să încercăm. Grila mea de start acum ar fi: Juve, City, Liverpool, Barcelona, PSG, Real Madrid, Bayern, Atletico.

JUVE ȘI EFECTUL CRISTIANO

Astă vară, mergeam pe City și Liverpool. Nu ma puteam hotărî care să fie prima. Însă acum mi se pare că Juventus arată cel mai bine. Chiar dacă a mâncat bătaie la Berna, chiar dacă a pierdut acasă cu United. Era oricum o echipă tare, era printre favorite, dar acum parcă are ceva în plus. Acel ceva e Cristiano Ronaldo, a cărui capacitate de intimidare pentru adversari a rămas intactă, a cărui motivație parcă e mai mare ca-n sezonul trecut. Integrarea lui s-a produs mai repede decât s-ar fi așteptat mulți, iar dorința lui de performanță e contagioasă și ajută un lot și-așa foarte valoros, dar cam văduvit de marea performanță pe care Cristiano o știe perfect. Juve are antrenor, are apărare, căci Bonucci pare altul de când s-a întors și stă lângă Chiellini, are un Mandzukic care e ideal ca ”vice-Ronaldo”, are și bancă ofertantă. Plus liniște.

ARGUMENTUL PEP VS OBSESIA TITLULUI

Rămân în continuare la părerea că în acest sezon, mai mult ca-n altele, vom putea avea o câștigătoare din Premier League la Madrid, după 10 ani de supremație a Primerei Division. Dacă Juve scoate la înaintare argumentul Cristiano, City îl are pe Guardiola. Pep a luat titlul în Anglia, e liniștit și acum se poate concentra pe Champions League. Are lot, iar în iarnă s-ar putea să-l îmbunătățească, mai ales acolo în față, unde Aguero nu prea are back-up. Pe ”cormorani” îi pun pe treapta a treia, fiindcă obsesia de a câștiga campionatul s-ar putea să conteze, mai ales pe ultima turnantă. Liverpool vine cu argumentele Klopp și ”Anfield”, în plus față de tripleta de atac, dar are și o ușoară carență pe zona de creativitate în linia de mijloc.

DOAR MESSI E DE AJUNS?

Barcelona vine, pentru mine, abia pe locul 4. Îl are pe Messi, iar asta nu e puțin, căci dacă există cineva care să intimideze adversarii în ziua de azi mai mult decât Cristiano, acesta e Messi. Dar cu o apărare ce ia gol aproape meci de meci, cu un mijloc care încă nu și-a găsit formula ideală și cu un Suarez peste care s-au adunat anii e un pic mai greu. Nu imposibil, evident. Să te bazezi pe Dembele e un joc de noroc, căci nu ai siguranța că Ousmane se trezește la timp să ajungă la stadion.

PROBLEMELE PARISULUI ȘI TRANZIȚIA MADRIDULUI

În al doilea pluton ar sta, după mine, PSG. Ligue 1 nu-i ajută pe parizieni, iar răsfățul lui Neymar nici atât. Tuchel promite, dar e greu din primul sezon pentru el. Real Madrid rămâne regina acestei competiții și ar fi o eroare să o excludem din calcule. Par a fi mari disensiuni în vestiar (cu altă ocazie pe acest subiect), și ceva mă face să cred că e doar un sezon de tranziție spre o vară spectaculoasă. La fel și la Bayern. Termin cu Atletico, care, ca de obicei, poate oferi surpriza, căci dacă e greu cu ”Anfield” în dublă manșă, la fel e și cu Simeone.

Asta e lista mea. Sigur că sunt argumente pro și contra. Până la urmă, asta e și ideea, ce-ar rămâne din fotbalul ăsta dacă n-ar exista dezbaterile?

Comentarii (9)

phlorinn  •  13 Decembrie 2018, 17:16

Nici un fel de dezbatere si analiza nu are vreo valabilitate atita timp cit mai sunt atitea luni si atitea meciuri in Liga si campionate. Daca un adversar se supara si intra la rupere asupra unui jucator important, decisiv dintr-o echipa, sansele lor scad si atunci discutiile nu mai conteaza. La fel conteaza forma de peste citeva luni, gestionarea meciurilor din campionat daca isi permit sa odihneasca jucatori.

Dominic Bean  •  13 Decembrie 2018, 16:50

1. PSG 2.JUVE 3.CITY. Atat.

giuran  •  13 Decembrie 2018, 16:09

1. Dortmund - dupa multi ani are un lot valoros (nu doar o echipa), ofera spectacol aproape meci de meci si parca joaca chiar mai bine decat in 2013. Pe Atletico a demolat-o, pe Bayern a batut-o, iar in Bundesliga (desi nu e de nivelul PL sau La Liga) cu greu cineva le poate face fata. 2. City - cred ca anul acesta principalul obiectiv al cetatenilor este Champions League, vor fi mai motivati si concentrati ca niciodata sa castige 3. Liverpool - in dubla mansa e greu de batut Klopp, mai greu cu finalele. Dupa multi ani are lot, dar mai ales portar. 4. Juventus - ptr ca Ronaldo, ptr ca experienta si dorinta de victorie 5. Bayern - cu un sezon slab in Bundesliga, cred ca mai mult ca niciodata vor fi motivat de Liga. Bayern este un monstru. 6. Barcelona - nu stiu ce o sa fie in primavara, dar in aceasta toamna nu m-au impresionat cu nimic. Daca Messi joaca prost (ori nu joaca), Barca are probleme mari in general. 7. Real Madrid - desi cu un sezon ridicol, ar fi culmea sa ignoram formatia care a dominat fotbalul in ultimii 5 ani 8. Atletico - mai subreda ca in alti ani, dar si Simeone e greu de dovedit in dubla mansa Nota speciala PSG - cred ca nu are nicio sansa. Un mijloc foarte bun si un atac stelar. O aparare ridicola pentru acest nivel. Orice echipa din cele de mai sus poate elimina Parisul, doar cu un pic de atentie si disciplina. Nota speciala Manchester - cred ca nu are nicio sansa. In opinia mea, daca pica cu Bayern sau Barcelona, o sa le fie ciuruita poarta far

Vezi toate comentariile (9)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
00:30 Fotbal, Copa America

Bolivia - Peru

Eurosport
06:30 Fotbal, Copa America

Brazilia - Venezuela

Eurosport
13:00 Tenis, WTA

Turneul din Mallorca

Digi 3
13:00 Tenis, ATP

Gerry Weber Open

Digi 4
13:30 Tenis, WTA

Turneul din Birmingham

Digi 2
18:50 Scrimă

CE: Dusseldorf

Eurosport
19:30 Fotbal, EURO 2019

Spania - Belgia

TVR 2
22:00 Fotbal, EURO 2019

Italia - Polonia

TVR 1
Program TV complet

U21