INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CITY - INTER

Manchester City - Inter Milano 1-0 » Guardiola și Rodri au făcut-o pe City campioană a Europei! „Triplă” a englezilor după triumful dramatic pe „Ataturk”

Manchester City - Inter, finala Ligii Campionilor // foto: Guliver/gettyimages +24   FOTO
Manchester City - Inter, finala Ligii Campionilor // foto: Guliver/gettyimages

Articol de , - Publicat sambata, 10 iunie 2023 23:00 / Actualizat duminica, 11 iunie 2023 09:42

Manchester City a învins-o pe Inter în finala Champions League, 1-0, și a cucerit în premieră cel mai important trofeu la nivel de fotbal de club! Trupa lui Pep Guardiola a reușit astfel „tripla” campionat-cupă-Champions League în acest sezon. 

Toate privirile spre Istanbul, din nou Istanbul. Același stadion, "Ataturk Olympic", la 18 ani de la cel mai frumos ultim act al Ligii, Liverpool - Milan, pe 25 mai 2005. 0-3 la pauză, 3-3 după 90 și 120 de minute, 3-2 la penaltyuri pentru Liverpool.

O confruntare similară acum, anglo-italiană, Manchester City în loc de Liverpool și Inter schimbând AC Milan. Duel în premieră între City și Inter.

City, atât de aproape de „tripla" Premier-Cupa Angliei-Liga Campionilor, atât de aproape de întâiul său trofeu de Champions, a doua finală CL în ultimele trei stagiuni. 

Pep Guardiola, 52 de ani, poate cuceri a treia sa cupă cu urechi mari, prima oară după "dubla" cu Barcelona (2009-2011). L-a adus pe Erling Haaland pentru a face echipa completă și a schimbat stilul pentru el, un joc mai vertical, mai direct. Nu doar posesie, ci acțiune mai multă.

Inter, la un pas de a patra sa victorie în Ligă, la 13 ani de la ultimul triumf nerazzurro, al lui Mourinho și Cristi Chivu, în 2010, 2-0 împotriva lui Bayern. Simone Inzaghi, 47 de ani, în fața primei lui cupe continentale, cea mai prețioasă.

+20 FOTO

Marciniak, iertat de UEFA. Kovacs a fost rezerva lui în Manchester City - Inter

Arbitrează Szymon Marciniak. Ce sezon incredibil pentru el: după finala Mondialului, finala Champions! Chiar dacă a riscat să fie exclus după scandalul din Polonia, ținând un speech într-o conferință organizată de un politician de extremă dreaptă. Și-a cerut scuze și a fost iertat. Rezerva lui Marciniak, Istvan Kovacs, la fel ca la returul semifinalei City - Real (4-0, după 1-1 în prima manșă).

În ascensiunea spre finală, City a fost cea mai spectaculoasă echipă a Europei. Inter, una dintre cele mai puternice. Ambele plecând de la o linie defensivă în 3, dar de acolo totul se schimbă. 3-2-4-1 hiperofensiv City contra unui 3-5-2 solid milanez.

Inter, agresivă. Guardiola se sperie: „Relax”

Atmosferă plină de culoare în arenă. Peluza din stânga, acoperită de negru și albastru. Scrie mare Inter. Peluza din dreapta, dungi verticale uriașe, albe și bleu.

Start de partidă. "Va fi 5-0 pentru City" crede Gareth Bale. Și Guardiola a râs când a aflat ce a spus galezul. Imposibil un asemenea scor în finală.

Bernardo Silva are prima ocazie (6), fentându-l pe Dimarco și șutând spre colțul lung. Mingea aproape mângâie barele la vinclu. Ce șansă!

"Cetățenii" au mingea mai mult, dar interiștii controlează meciul. Fac presing și sunt foarte agresivi, nu își lasă adversarii să joace. Nici să respire! Și, din două-trei pase, italienii ajung în careul advers. Presat, Ederson greșește a doua oară, poarta e goală, iar Barella trage direct. Nici el nu lovește mingea bine, norocul insularilor. Guardiola urlă la goalkeeper: "Relax!". Le cere tuturor să se relaxeze. Sunt agitați. E minutul 26.

Greii de la Manchester City vor încasa un bonus uriaș! Ce primă aveau promisă pentru un sezon perfect
MACHESTER CITY - INTER 1-0
Greii de la Manchester City vor încasa un bonus uriaș! Ce primă aveau promisă pentru un sezon perfect

De Bruyne, accidentat iar în finală. În 2021, City a pierdut!

Imediat, City reacționează. Supercombinații și Haaland scapă de Bastoni și e singur. Intră în unghi închis, dar șutează violent. Onana e acolo, blocând cu brațul stâng. Mai trece un minut, De Bruyne prinde și el spațiul porții, fără mare pericol.

Exact când preluase controlul campioana Angliei, șoc pentru Manchester. De Bruyne rămâne în iarbă, s-a accidentat, acuză dureri musculare. Iese pe margine, vorbește cu Pep și reintră pe teren. Apoi face semn că nu mai poate. E minutul 36 și cel mai bun jucător al lui City e înlocuit. 

La fel a fost și în finala Ligii din 2021. Lovit de Rudiger, a părăsit terenul după o oră, iar echipa sa pierdut, 0-1 cu Chelsea. Intră Foden. În tribune, fotbaliștii lui Inter din 2010, ultimii campioni ai Europei nerazzurri, speră și mai mult.

Creația lui Pep. Antrenor pentru istorie
editorial theodor jumătate
Creația lui Pep. Antrenor pentru istorie

Rodri găsește spațiul liber la colț. E 1-0. Apoi, bară Dimarco!

După pauză, se accidentează și Dzeko, schimbat cu Lukaku. City atacă, Inter contraatacă. Uriașă eroare în apărarea bleu. După o pasă înapoi a lui Bernardo, Akanji lasă balonul să treacă, Ederson nu iese, iar Lautaro rămâne față în față cu portarul. Blochează Ederson (59). Norocul englezilor, Martinez nu i-a centrat lui Lukaku.

Insularii reiau ofensiva, însă Haaland e blocat forate bine de Bastoni. Ce luptă între cei doi! Italienii nu mai găsesc soluții, totuși, la acțiunea meciului. Akanji avansează excelent, pasă filtrantă, Bernardo centrează în spate, de unde Rodri găsește un spațiu mic liber la colț printre adversari și trage direct. 1-0, City! Rodri, 68!

Reacție furibundă a lui Inter. Dimarco, lob cu capul, bară! Apoi același Dimarco îl nimerește pe Lukaku în spate. Cât de aproape a fost de egalare (71)!

Ofensiva bleu demarează din nou. Foden, superbă fentă. E cu spatele la poartă. Într-o clipă, e cu fața, Haaland îl trage pe Acerbi din fața lui și Foden rămâne unu la unu cu Onana. Nu îl poate învinge. Stones, unul dintre cei mai buni pe teren, e lovit și înlocuit. Istvan Kovacs se agită pe margine. Intră Walker, Pep întărește defensiva.

Guardiola e mai atent acum, nu mai riscă, vrea să păstreze acest 1-0. A învățat că victoria la limită e tot victorie. Și îi poate oferi trofeul așteptat de 12 ani, din perioada Barcelona!

Dar ce șansă, Inter! Cea mai mare a meciului (88). Lukaku, cu capul din 3 metri, spre poartă, Ederson respinge cu genunchiul și Ruben Dias aruncă mingea în corner.

Inter vrea, se aruncă în atac, însă nu mai poate egala. Se termină. 1-0, scor final. Manchester City, campioana Europei în premieră, face "tripla" Premier-Cupa Angliei-Champions. Guardiola, al treilea trofeu al Ligii, după 12 ani de așteptare. Primul fără Barcelona.

FINAL » Manchester City - Inter 1-0

Cifrele meciului Manchester City - Inter Milano:

CityParametruInter
263Index SportsBase225
4/1Șanse de gol/reușite4/0
3Parade ale portarilor2
11Faulturi17
83%Acuratețea paselor88%
58%Posesie42%
56/12Mingi pierdute / în jumătatea proprie58/16
39/12Mingi recuperate / în jumătatea proprie33/6
  • min. 90+6: FINAL PE „ATATURK”! City este în premieră campioană a Europei, după ce Inter a ratat o mare șansă la ULTIMA FAZĂ! 
  • min. 90: CINCI MINUTE DE PRELUNGIRE! 
  • min. 90: același Lukaku șutează în diagonală, dar mult pe lângă poartă. 
  • min. 88: ocazie uluitoare a italienilor! De pe 6 metri, Lukaku a trimis cu capul pe centrul porții, de unde Ederson a respins in extremis! 
  • min. 84: altă dublă schimbare la Inter: au intrat Mkhitaryan și D'Ambrosio, au ieșit Calhanoglu și Darmian.
  • min. 83: „galben” pentru Lukaku pentru un fault din spate asupra lui Gundogan.
  • min. 82: a doua schimbare la Manchester City. Fundașul dreapta Kyle Walker l-a înlocuit pe John Stones.
  • min. 80: Barella încearcă o execuție pretențioasă, dar trimite pe lângă poartă.
  • min. 78: Foden are golul de 2-0 în gheată, după ce l-a driblat pe Dimarco și a rămas singur cu Onana, dar a șutat moale, iar portarul camerunez a reținut mingea.
  • min 76: două schimbări la Inter: mijlocașul lateral Robin Gosens l-a înlocuit pe Bastoni, iar Bellanova pe Dumfries.
  • min. 73: Lukaku șutează printre picioarele lui Ruben Dias, dar Ederson, poziționat excelent, respinge.
  • min. 70: ocazie COLOSALĂ a lui Inter! Dimarco trimite cu capul în bara transversală, apoi o mai lovește o dată, tot cu capul, dar în picioarele coechipierului Lukaku!
+20 FOTO
  • min. 68: GOL MANCHESTER CITY! Bernardo Silva centrează, mingea ricoșează din Acerbi spre centrul careului, de unde Rodri șutează din prima, plasat, lângă bară! 
  • min. 67: Bastoni oprește un atac extrem de periculos al lui City, cu Haaland la balon.  
  • min. 59: Barella primește primul cartonaș galben al finalei pentru un fault asupra lui Phil Foden.
  • min. 59: cea mai mare ocazie a lui Inter! Lautaro Martinez profită de o neînțelegere în apărarea lui City, ajunge la balon în careul advers, dar șutează din unghi, dintr-o poziție aproape imposibilă, iar Ederson respinge.
+20 FOTO
  • min. 57: schimbare ofensivă la Inter. Simone Inzaghi l-a aruncat în luptă pe Romelu Lukaku, care i-a luat locul lui Edin Dzeko.
  • min. 55: servit de Lautaro, Calhanoglu șutează din afara careului, dar execuția este blocată de Rodri.
  • min. 53: lovitură liberă pentru City. Foden centrează în careul advers, dar jucătorii lui Inter resping balonul departe de poartă.
  • Ora 23:05 - A început repriza secundă a finalei.

Cifrele primei reprize din Manchester City - Inter Milano:

CityParametruInter
3/2Șuturi / Pe poartă2/0
89%Acuratețea paselor84%
60%Posesie40%

Index SportBase:

Ruben Dias289
Rodri288
Gundogan283
Onana264
Acerbi249
Brozovic249

Pase-cheie:

Grealish1
De Bruyne1
Dimarco1
  • Un suporter al lui Manchester City a leșinat în tribune în prima repriză a meciului. O echipă medicală a intervenit prompt și i-a acordat primele îngrijiri, înainte ca acesta să fie scos din stadion.
  • min. 45+2: pauză pe stadionul olimpic Ataturk. La cabine se intră cu scorul de 0-0.
  • min. 45+1: Akanji șutează de la 25 de metri, dar balonul trece peste poartă.
  • min. 45: două minute de prelungire arătate de la margine.
  • min. 39: momente de liniște, cu jucătorii lui Inter pasând în propria jumătate.
  • min. 36: până la urmă, De Bruyne a părăsit gazonul. Phil Foden i-a luat locul celui mai important mijlocaș al lui Manchester City.

  • min. 33: De Bruyne continuă momentan partida, însă pare că problemele medicale îl sâcâie în continuare. 
  • min. 30: probleme medicale pentru Kevin De Bruyne. Medicii lui City au intrat pe gazon pentru a-i acorda primele îngrijiri medicale.
  • min. 28: City a apăsat accelerația și are a doua ocazie într-un minut! De Bruyne a șutat de la marginea careului, dar Onana a prins fără emoții.
  • min. 27: cea mai mare ocazie a meciului! Haaland șutează puternic din apropierea porții, dar Onana respinge! 
+20 FOTO
  • min. 26: Ederson nu pare a fi în apele sale astăzi. Portarul lui City a pasat greșit, direct la Barella, iar mijlocașul italian încearcă să finalizeze din prima, cu un șut de la distanță. Nicolo a trimis totuși slab, mult pe lângă poartă. 
  • min. 24: Inter are posesia în aceste momente ale jocului, aspect surprinzător având în vedere că are în față o echipă pregătită de Pep Guardiola. 
  • min. 20: Inter forțează. Brozovic șutează din afara careului, dar, încurcat de Lautaro, trimite mult peste poartă. 
  • Atmosfera superbă în tribune, zecile de mii de fani din tribune cântă asurzitor. 
  • min. 13: Inter a echilibrat partida și amenință poarta lui Ederson. Dimarco a venit din banda stângă cu câteva centrări periculoase, dar elevii lui Pep Guardiola au rezolvat fazele. 
  • Dacă se impune, Manchester City ar fi a șasea echipă din Anglia care ridică trofeul, după Liverpool, Manchester United, Aston Villa, Nottingham Forrest și Chelsea.
  • min. 6: prima mare ocazie de gol le aparține „cetățenilor”, cei care au inițiativa și posesia în începutul de meci. Bernardo l-a depășit elegant pe Dimarco și a șutat spre colțul lung, dar balonul a trecut puțin pe lângă poartă! 
  • Ora 22:00 - A început meciul! 

Manchester City - Inter, echipe de start: 

Manchester City (3-2-4-1): Ederson - Akanji, R. Dias, Ake - Stones, Rodri - B. Silva, De Bruyne, Gundogan (cpt.), Grealish - Haaland
Rezerve: Ortega, Carson - Walker, K. Phillips, Laporte, J. Alvarez, S. Gomez, Mahrez, Perrone, Foden, Palmer, Lewis
Antrenor: Pep Guardiola 

Inter (3-5-2): Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Brozovic (cpt.), Calhanoglu, Dimarco - L. Martinez, Dzeko
Rezerve: Handanovic, Cordaz - Gagliardini, De Vrij, Gosens, Correa, Bellanova, Asllani, Mkhitaryan, D'Ambrosio, Skriniar, Lukaku
Antrenor: Simone Inzaghi 

Stadion: Ataturk, Istanbul 
Arbitru: Szymon Marciniak
Arbitru de rezervă: Istvan Kovacs

UPDATE ora 21:48 - A început festivitatea de deschidere a finalei

Artistul nigerian Burna Boy a deschis spectaculoasa festivitate de deschidere a finalei. El a fost urmat de cântăreața braziliană Anitta și de DJ-ul suedez Alesso. 

+20 FOTO

UPDATE ora 20:30 » 50.000 de fani așteptați pe „Giuseppe Meazza”

Și arena de acasă, „Giuseppe Meazza”, va fi aproape plină. Cu două ore înaintea finalei, mii de persoane se strânseseră deja în fața stadionului.

Conform presei din Italia, peste 50.000 de fani vor privi meciul pe ecranele uriașe montate în interior.

UPDATE ora 19:30 » Livrare specială: la stadion a ajuns trofeul Champions League

Cu aproximativ două ore și jumătate înainte de startul partidei, la stadion a fost „livrat” inconfundabilul trofeu Champions League. 

UPDATE ora 18:15 » Gareth Bale i-a scandalizat pe fanii lui Real Madrid în ziua finalei

Întrebat care este cel mai bun jucător care a câștigat vreodată Champions League, galezul Gareth Bale (33 de ani) l-a ales pe Lionel Messi. Răspunsul nu le-a picat bine fanilor lui Real Madrid și admiratorilor lui Cristiano Ronaldo. Mai multe detalii, AICI

UPDATE ora 17:00 » Jamie Carragher: „Recunoașteți, Manchester City e mai bună!”

Fostul fundaș Jamie Carragher, câștigător al Ligii alături de Liverpool în 2005, va fi de partea lui Inter în această seară, deși admite că echipa alcătuită de Pep Guardiola este una dintre cele mai bune din istorie:

„Evident, vreau ca Inter să câștige finala! Dar... există vreun fost jucător din echipa lui Manchester United care a reușit tripla sau echipa invincibilă a lui Arsenal care să fie onest și să recunoască faptul că această echipă a lui City este mai bună decât erau ei?”

UPDATE 15:30 » Imaginea zilei înainte de finala Champions League

Un fan a oferit imaginea zilei. Acesta se plimbă prin fan zone cu o hârtie pe care scrie „Caut bilete la finală”.

UPDATE 15:00 » Fanii se pregătesc de marea finală

Suporterii au intrat în atmosfera marii finale. Fanii lui Manchester City au dat deja tonul petrecerii. Cântă și beau bere pe străzi și la terase.

Și fanii lui Inter s-au strâns în centrul orașului, unde își încurajează favoriții.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Neymar, monitorizat din Golf » Gigantul care l-ar vrea pe brazilian

Fenomentul Wrexham continuă » Un jucător de la echipa lui Ryan Reynolds a fost convocat din liga a cincea la națională!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (89)
VardyParty
VardyParty  •  11 Iunie 2023, 11:05
Postat de catalin.palcu pe 11 Iunie 2023, 07:37

Un comentariu fara rost. Ai insirat niste echipe ce au castigat trofeul incepand cu anii 60 pana cel mai tarziu in anul 97.. Cu totul si cu totul alta epoca a fotbalului. Si a sportului in general. Asa si la tenis Nastase a primit cate 20 de mii de dolari pt fiecare Grand Slam castigat in anii 70, acuma iei 3 milioane . Daca nu iti place epoca asta a sportului profesionist, nu ai decat sa te indrepti catre sportul de amatori. Si italienii au avut anii 80 si 90 cand toate vedetele fotbalului mondial jucau la ei.

Multumesc de sfat, asa voi face!

ce_o_mai_face_karagandy
ce_o_mai_face_karagandy  •  11 Iunie 2023, 10:17
Postat de Catalynn.._. pe 10 Iunie 2023, 23:58

Admirabil efortul italienilor însă MC a fost echipa mai buna, victoria, deși chinuita, a fost meritata! Felicitări!

A fost si milanezul canadian din *** la meci ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

GeoSaize
GeoSaize  •  11 Iunie 2023, 09:34
Postat de Str82HeIL pe 11 Iunie 2023, 01:00

Frumos meci. Inter sau City oricare din ele ar fi meritat sa câștige. Important e spectacolul oferit și nici una din echipe nu a dezamăgit.

Ete na, ăsta meci frumos?

Vezi toate comentariile (89)
Comentează