INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ANTENA 3

Mircea Badea, contra curentului: „Să identifici un om după culoare e o inabilitate, NU e rasism! Vă spun ce înțeleseseră ei de fapt”

Mircea Badea
Mircea Badea

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 08:27 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 19:41

Mircea Badea, realizatorul emisiunii În Gura Presei la Antena 3, a comentat scandalul serii în Liga Campionilor. Arbitrul Sebastian Colțescu (43 de ani) a folosit o expresie considerată rasistă la adresa lui Pierre Webó (38 de ani), oficial al oaspeților în PSG - Bașakșehir. 

„Deci ce s-a întâmplat? Colțescu, ca să îi spună lui Hațegan pe cine anume să sancționeze de pe bancă, a zis «uite, ăla negru». Să identifici pe cineva cu ajutorul rasei, da, nu e cel mai fericit lucru pe care poți să îl faci. Dar nu mi se pare nicio tragedie, pentru că dacă meciul era în China, să zicem, iar acolo juca Rădoi și trebuia sancționat, tot la fel se spunea: pe ala alb. Cuvântul «negru» nu are nimic ofensator în el, totuși nu am înnebunit cu totul. 

Există alte cuvinte care sunt oribile și nu trebuie folosite, sunt cuvinte create cu intenție ofensatoare. Cuvântul «negru» nu este un cuvânt ofensator, descrie o rasă de oameni. 

Tot oameni sunt, absolut la fel după toate criteriile, doar că oamenii mai diferă după înălțime, după culoarea ochilor, după tot felul de atribute fizice, precum și după culoarea pielii. E ceva greșit în a identifica un om într-o mulțime după rasă? Bun, hai să zicem că e o inabilitate. Probabil cineva a auzit și a avut impresia că i-a zis «nigger», acel cuvânt cu adevărat oribil și ofensator, creat intenționat jignitor. Nu există echivalență între «nigger» și negru în limba română”, a explicat Mircea Badea la emisiunea În Gura Presei.

Nu se acceptă rasismul nicăieri în lume! Nu doar în fotbal sau la nivelul Ligii Campionilor. Asta este clar. Eu, cunoscând brigada, sunt convins că e doar o neînțelegere. Colțescu a folosit un cuvânt cu un anume sens și a fost auzit de fotbalistul lezat. Chiar daca seamănă cu un cuvânt rasist din limba engleză, e foarte diferit ca nuanță.

Îi cunosc foarte bine, ei nu au jignit niciodată pe nimeni, nici pe bază de culoare a pielii, nici pe bază de religie sau mai știu eu ce. Sunt foarte respectuoși cu toți jucătorii. E drept însă că era o situație care putea fi evitată și va fi un exemplu și pentru alți arbitri
- Cristi Balaj

Citește și alte știri despre cazul Sebastian Colțescu:

Colțescu, derapaj rasist în Liga Campionilor. Ilie Dumitrescu: „Ar fi nedrept să plătească Hațegan. E penibil!”

Sebastian Colțescu, apărat de Mihai Stoica: „Exagerare teribilă”

Balaj vine cu o altă variantă despre scandalul din Liga Campionilor: „Sunt convins că așa a fost”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (31)
1251080135017632
Toma Antonio-Marius  •  11 Martie 2021, 17:02
Postat de jocker12 pe 09 Decembrie 2020, 20:52

"dacă meciul era în China, să zicem, iar acolo juca Rădoi și trebuia sancționat, tot la fel se spunea: pe ala alb." - aici este o mare greseala datorata lipsei de educatie in ceea ce priveste contextul istoric al etimologiei expresiei "asiaticii sunt rasa galbena". Aceasta descriere a fost facuta de albi asiaticilor, si nu asiatici lor insile. Iar pentru ca asiaticii nu se clasifica ca rasa "galbena", nu ar putea prin comparatie sa spuna ca Radoi ar fi "ala alb", deoarece criteriul albilor de a diferentia pe baza culorii pielii, cultural in Asia nu exista.

Greșit, chiar și asiaticii se consideră rasa galbenă , cum noi ne considerăm rasa albă, cum cei de culoare se consideră rasa neagră, ca doar cei de culoare nu se consideră rasa albă , e ca și cum tu ești alb și te consideri de culoare, interesează-te când faci afirmațiile astea

976569435687052
Budica Stancu  •  10 Decembrie 2020, 15:40

MIRCEA ,ca de obicei ai dreptate!

278781559736032
Nick Boyer  •  10 Decembrie 2020, 07:50

Pe banca turcilor era Alexandru Epureanu. De presupus ca stie românește

Vezi toate comentariile (31)
Comentează