INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RASISM

Mircea Toma, activist pentru drepturile omului: „Colțescu, la fel de rasist ca societatea din România”

Mircea Toma, președintele asociației ActiveWatch, este unul dintre cei mai cunoscuți activiști romni pentru drepturile omului +11   FOTO
Mircea Toma, președintele asociației ActiveWatch, este unul dintre cei mai cunoscuți activiști romni pentru drepturile omului

Articol de - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 13:02 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 19:49

Sebastian Colțescu a provocat un scandal imens în timpul partidei PSG - Bașakșehir din Liga Campionilor, când i-a spus „ăla negru” lui Pierre Webo, oficial al formației din Turcia. Mircea Toma, președintele asociației ActiveWatch, unul dintre cei mai cunoscuți activiști români pentru drepturile omului, afirmă că „Sebastian Colțescu este atât de rasist cât este și societatea română”.

  • Partida dintre PSG și Bașakșehir se va relua astăzi, de la ora 19:55, cu o altă brigadă de arbitri.

„Cuvântul-cheie pe care pot să-l folosesc este incompetența, mai mult decât rasism. Mă refer la faptul că atunci când ai o activitate internațională - de orice natură - e foarte important să fii sensibilizat la teme de circulație internațională. Nu poate să treacă pe lângă tine un subiect care a fost pe prima pagină în întreaga lume - Black Lives Matters. 

Atunci când te referi la o persoană folosind un cuvânt care poate fi interpretat în moduri diferite, una dintre interpretări poate fi explozivă. Asta s-a întâmplat, a folosit un cuvânt, iar o interpretare i-a explodat în față. Discuția despre cât de rasist este sau nu Colțescu este irelevantă în acest context. Interpretarea atribuită cvasiinstantaneu cuvântului pe care l-a folosit a făcut înconjurul lumii. 

Verdictul judecătorului român de la TAS: „Pe lângă rasism, Colțescu a mai comis o greșeală. Impactul e devastator”

Mircea Toma: „Un volum consistent al populației României este rasist”

„Dacă e să discutăm despre justețea calificării lui ca fiind rasist, e un subiect de natură psihoterapeutică, efectul public e cert. Nu cred că Sebastian Colțescu este mai mult sau mai puțin rasist decât societatea română la ora actuală. România este o țară rasistă, în medie. Dacă ne ne uităm la raportul dintre români și celelalte etnii, un volum consistent al populației este rasist. De asemenea, galeriile de fotbal sunt intolerante față de grupurile etnice din România, avem exemplul scandării «Afară cu ungurii din țară!».

Sumarizând, Colțescu este atât de rasist cât este și societatea română, chiar dacă expresia pe care a folosit-o nu voia să transmită această atitudine”, a mai spus Mircea Toma.

+7 FOTO

Mircea Toma, o voce a activismului

Mircea Toma este un psiholog, cercetător, jurnalist, profesor, ecologist și scriitor român. Este doctor în psihologie al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. A predat la Şcoala Superioară de Jurnalism, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării și SNSPA. A făcut parte din echipa Academiei Cațavencu. 

Este preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP) – organizaţie de drepturile omului, membru a reţelei Reporteres Sans Frontieres și preşedinte al Asociaţiei Pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural „Salvaţi Vama Veche”. A fost raportor ONU pentru condiţia libertăţii de exprimare în Cuba și este co-editor al 3 volume, coautor al 3 manuale de liceu, autor al 20 de articole academice şi autor al peste 4.000 de articole în presă.

Citește alte articole despre scandalul din Liga Campionilor:

Interviu cu sociologul Gelu Duminică: „E rasism inconștient”

Detaliul care a trecut neobservat » Ce se aude pe înregistrare în momentul scandalului de la PSG - Basaksehir: „În țara mea, românii sunt țigani”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
geomarcu
geomarcu  •  10 Decembrie 2020, 02:20

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

radugo
radugo  •  10 Decembrie 2020, 00:41

Mircea Toma își face meseria. Când spune ceva, spune pentru că este REMUNERAT să spună ce spune. Swigur, nu la fel de mult ca Neymar sau Mbappe, dar nici pe trei firfirei.

753720451412471
Andrei Ionescu  •  09 Decembrie 2020, 22:35

M. TOMA vede numai rasisti! Trebuie cumva sa-mi placa orice imdivid? Unii nu-mi plac si stau departe de ei. Mai lasati-o jos cu rasismul!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează
Close