INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  AJAX ÎN SEMIFINALELE CHAMPIONS LEAGUE

OPINIE GSP „Aplaudați Ajax în picioare, dar opriți comparația cu România!” » Vlad Nedelea după încă o minune a ”găștii nebune” din Amsterdam

Articol de GSP - Publicat miercuri, 17 aprilie 2019 13:17

Iubesc Ajaxul, iubesc fotbalul pe care „lăncierii” îl expun la fiecare apariție pe teren. E remarcabil tot ceea ce se întâmplă la Amsterdam, felul în care e văzut fotbalul și, să nu ne ferim, e un exemplu pentru alte cluburi. Cele mari. Cele care aruncă sute de milioane anual pe transferuri și abia dacă scot capul din grupe. Și sunt exemple destule.

Dar am obosit să ascult comparațiile cu România, cu fotbalul care trăiește și respiră doar din drepturile TV. Tot aud de ce Ajax are curajul să mizeze pe tineri, cum poate crește jucătorii, cum îi îngrijește atât de bine, îi vopsește frumos și apoi îi dă pe zeci de milioane!

Și le mai trimit acasă și pe Juventus sau Real Madrid. Și de ce FCSB, Dinamo, Craiova sau CFR nu pot adoptă strategia asta? 

Corect și nu prea! Ajax, care n-a mai luat titlul tot cam de când nu l-a luat nici FCSB, deși a investit vreo 120-130 de milioane de euro în transferuri în ultimii 3 ani. Ce vedeți acum nu e o echipă de mâna a doua, plină de jucători refuzați, transformați peste noapte, no-name-uri pentru cluburi mari. Sau plină de găselnițe din academie. 

Să disecăm puțin echipa...

- Frenkie de Jong - a costat-o pe Ajax 10 milioane! Atenție, 10 milioane! Asta când a fost adus de la Willem II la doar 17 ani. Toate transferurile din Liga 1 într-un sezon nu ajung la suma asta. Și nu pentru un jucător de 17 ani.
- David Neres - cel pe care mulți îl dau drept creația Ajaxului a fost luat de olandezi de la Sao Paulo pentru 12 milioane de euro. La 20 de ani. Probabil va fi vândut pe multe zeci de milioane. Dar a costat cam cât bugetul unui club tare de la noi. Pentru un an de zile!

Și nu ne oprim aici! 

- Hakim Ziyech - adus de la Twente la 23 de ani pe 11 milioane de euro 
- Dusan Tadici - luat de la Southampton la 29 de ani pe 11,5 milioane 
- Daley Sinkgraven - venit de la Heerenveen la 19 ani, acum are 23, pe 7 milioane de euro
- Lisandro Magallán - luat de la Boca în iarnă pentru 9 milioane 
- Zakaria Labyad - adus de la Utrecht pentru 6 milioane

Și nu-s toate exemplele ce pot fi date. Deci nu-s nici pe departe crescuți toți pe la Ajax. Sunt și excepții, ok. Și merită toate laudele.

Dar echipa asta e construită pe câteva zeci de milioane, pe o bază solidă de scouteri. Ceva ce deocamdată e de domeniul fantasticului pentru România sau pentru Estul și centrul Europei pentru simplu adevăr că totul costă. Mult de tot! 

Trebuie aplaudat faptul că scouterii lui Ajax i-au văzut înaintea Barcelonei, Realului, Manchester United sau oricare club mare îl vreți ca exemplu, au crezut în ei, i-au adus pentru sume mici în comparație cu ce se învârte acum prin fotbalul mondial.

Mici pentru cluburile enumerate. Dar de neatins pentru tot ce înseamnă fotbalul mediu sau mic al Europei.

E bine să ne bucurăm de ce vedem la Ajax, dar să oprim comparațiile ce nu-și au locul din simplul fapt pentru că nu ne-am permite așa ceva.

E mai degrabă o lecție pentru cei mari. Să rămânem doar cu simpatia pentru acest club, care probabil în vară va trece printr-o transformare totală. Aplaudați Ajax în picioare, dar opriți comparațiile cu România! 

Vezi și:

FOTO Ajax, reacție de senzație pe twitter, imediat după calificarea în semifinalele Ligii Campionilor: „Băieții noștri pentru viitor”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (28)
gido
gido  •  18 Aprilie 2019, 10:25

daca s-ar fi documentat si mai mult , autorul ar fi dat si alte exemple ... onana , portarul , format de barcelona , la care a jucat jucat intre 13-18 ani si cumparat de ajax , wober , austriac format de austria viena, cumparat la 19 ani pe 8 mil euro ,care acum e imprumutat la sevilla,tagliafico , argentinian,fundas stanga , cumparat de la indepenndiente pe 4 mil euro... ca sa nu mai vorbim ca media de varsta a lui ajax din ultimul meci a fost 25,1 ani ... cam maricica ... shone,alt jucator transferat , tadici si blind avand 32, 30 ,30 ani ...de altfel ajax nu are nici cel mai tanar lot din campionatul lor...

fairplayromania
fairplayromania  •  17 Aprilie 2019, 22:30

Vlad Nedelea, ar trebui să fi directorul general la GSP. Esti printre puţinii, sau chiar singurul care are "mînă" de jurnalist. Meriţi mai mult si Felicitări pentru punerea în oglindă a articolului !!!! Apropos, batrînul cit mai are pînă la pensie?

jony1973
jony1973  •  17 Aprilie 2019, 22:00

Este simplist sa dam vina doar pe justitie pentru nivelul la care se situeaza Romania. Coruptia generalizata nu se datoreaza doar procurorilor si judecatorilor, ci porneste mult mai de jos, de la modul cum se fac angajarile in institutiile statului si in societatile comerciale cu capital de stat: toate angajarile se fac in mod corupt prin bile, nepotism, mita, etc. Cei care lucreaza in sistemul public stiu ce zic.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează