INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  PSG - BASAKSEHIR

Președintele Academiei Române, în cazul Colțescu: „Cuvântul «negru» exprimă în primul rând o culoare, dar poate fi folosit și cu sens de ocară”

Articol de GSP - Publicat sambata, 12 decembrie 2020 14:40 / Actualizat sambata, 12 decembrie 2020 15:22

Sebastian Colțescu (43 de ani) a fost acuzat de rasism la adresa lui Pierre Webó (38 de ani), oficial al oaspeților în PSG-Bașakșehir. Ion Aurel Pop (65 de ani), președintele Academiei Române, i-a luat apărarea arbitrului printr-o postare pe rețelele de scocializare.

Președintele Acdemiei Române a explicat pe Facebook modul în care a fost utilizat cuvântul „negru” de către Sebastian Colțescu: „În româneşte cuvântul „negru” exprimă în primul rând o culoare şi abia apoi o rasă. Deocamdată, sunt socotite degradante şi ruşinoase noţiuni ca 'negrotei', 'cioroi', 'cioară' etc. Cuvântul 'negru' nu face parte, pentru moment, din aceeaşi categorie, dar asta nu înseamnă că unii nu-l folosesc în sens peiorativ”.

„Există şi români care acordă acestui termen un sens de ocară, de discriminare, de înjosire, ceea ce este de condamnat categoric. Oricum, în acest moment, „negru” din româneşte nu are sensul de „nigger”, „nigga” „cioară”, „cioroi”) din engleza americană. Câtă vreme şi în engleză se foloseşte încă oficial cuvântul „black” pentru a denumi un „african american”, nu ar trebui să fim nici noi (românii) şi nici alţii scandalizaţi”, a mai scris Ion Aurel Pop în postarea de pe Facebook.

Câteva observații lingvistice de Ioan-Aurel Pop Îmi amintesc de o întâmplare nostimă de acum câțiva ani, când un...

Posted by Ioan Aurel Pop on Friday, December 11, 2020

VIDEO. Mourinho reacționează după scandalul provocat de Colțescu: „Doar asta poate face acum”

Citește și alte știri despre PSG - Bașakșehir: 

Ultimele detalii despre „cazul Colțescu” » UEFA îi anchetează și pe turci! Cine ar fi spus „românii sunt țigani” + ce riscă Hațegan

Răzvan Raț îi ia apărarea lui Sebastian Colțescu și îi atacă pe francezi: „Atunci s-a mușamalizat totul, deși intenția de rasism a fost clară!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
cseacseavlez
cseacseavlez  •  12 Decembrie 2020, 17:58

da dmnu' hacademician...cuvântul securist, sereist, coldist, se poate folosi în semn de ocară(în cazul dumneavoastră)

dragdim
dragdim  •  12 Decembrie 2020, 17:43

Domnule academician și cuvântul deștept se folosește uneori in sens peiorativ, dar deocamdată nu îl interzicem. Ca sa nu mai vorbim de doua tari super rasiste Nigeria și Niger!

106739287242862
Victor Kandalakis  •  12 Decembrie 2020, 17:00

SOLUTIA - este ca de azi inainte sa se renunte la cuvantul NEGRU indiferent de sens. Sa se foloseseasca ..ALB inclusiv penru cei din Africa! Va intrebati daca nu vor fi confuzii??? Simplu- albul sa fie numit NEGRU.. si sigur nu vor mai aparea probleme !!!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează