INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  RETRO GSP

RETRO GSP // VIDEO 31 de ani de la un moment istoric! România avea TREI echipe în sferturile europene » Lăcătuș califica Steaua pentru al doilea sezon consecutiv în semifinalele CCE

Articol de , - Publicat duminica, 15 martie 2020 12:06

Cu 3 echipe calificate în primăvara europeană, faza sferturilor de finală, sezonul 1988/1989 a rămas unic în istoria fotbalului românesc. Astfel, în martie, Steaua avea să o întâlnească în CCE pe IFK Göteborg, Dinamo pe Sampdoria în Cupa Cupelor, iar în UEFA, Victoria lui Florin Halagian da peste Dynamo Dresda.

15 martie, ziua decisivă!

Dintre cele 3, doar Steaua pierduse în tur, 0-1, dar era singura care juca meciul decisiv pe teren propriu. 30.000 de spectatori au umplut stadionul din Ghencea, mânaţi de speranţa că vor asista la un nou succes istoric al favoriţilor.

Adversară, un nume important în fotbalul continental al anilor '80, IFK Göteborg, multiplă campioană a Suediei, dublă câştigătoare de Cupa UEFA (1981/82, 1986/87), precum şi semifinalistă de CCE în 1986, când FC Barcelona a eliminat-o în penultimul act doar după executarea loviturilor de pedeapsă.

Partida avea să rămână în memoria microbiştilor drept una dintre cele mai frumoase jucate de gruparea roş-albastră în cupele europene. Siguranţa din defensivă şi viteza de joc impusă de elevii lui Anghel Iordănescu au făcut ca scorul să fie unul zdrobitor, 5-1!

Eroul meciului a fost "Fiara" Lăcătuş, autor a 3 goluri, primul fiind memorabil: faultat în careu, a reuşit să trimită mingea cu călcâiul spre poarta adversă. Portarul Verdin a sesizat târziu traiectoria ciudată luată de minge, astfel că efortul de a o opri a fost fără folos.

Graţie acestui succes, Steaua bifa o nouă performanţă rămasă şi azi unică în istoria fotbalului românesc: singura echipă calificată două sezoane la rând în semifinalele unei competiţii continentale!

"Am vrut să arătăm că la Goteborg a fost un accident şi am reuşit"
Marius Lăcătuş


"E cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Ne-am pregătit cu seriozitate şi credeam în calificare"
Dan Petrescu

"S-a jucat la adevărata valoare. N-o văd pe Steaua decât în finală"
Helmuth Duckadam

"Este cea mai severă înfrângere suferită de noi în cupele europene. Mi-au plăcut Hagi şi Lăcătuş, jucători de certă valoare europeană"
Kjell Pettersson, antrenor Goteborg

STEAUA BUCUREŞTI – IFK GÖTEBORG 5-1 (3-0)

Au marcat: Lăcătuş (6,17,65), Dumitrescu (39), Balint (89) / Zetterlund (54)
Stadion Steaua, 15.03.1989, Ora 15. 
Arbitru central: Joël Quiniou (Franţa).
Spectatori: 30.000.

STEAUA: Silviu Lung; Dan Petrescu, Adrian Bumbescu, Ştefan Iovan, Nicolae Ungureanu; Ilie Dumitrescu (85 Gavril Balint), Tudorel Stoica, Gheorghe Hagi, Iosif Rotariu; Marius Mihai Lăcătuş, Victor Piţurcă (72 Adrian Negrău). Antrenor: Anghel Iordănescu.
IFK: Magnus Verdin; Roland Nilsson, Andreas Ravelli, Per-Edmund Mordt, Ola Svensson, Magnus Johansson, Klas Ingesson, Kennet Andersson, Lars Zetterlund, Tommy Holmgren, Peter Eriksson (24 Leif Forsberg). Antrenor: Kjell Pettersson.

Tot în acea zi, deşi neînvinsă, Dinamo rata calificarea, golul primit acasă, în minutul 90 (marcator Gianluca Vialli), fiind decisiv (1-1 / 0-0), iar Victoria, chiar dacă pregătirea returului s-a făcut inclusiv în halele de la Semănătoarea pentru a se acomoda jucătorii cu nocturna, pierdea categoric la Dresda, 4-0 pentru nemţi, toate reuşitele fiind izbutite după pauză.

22 de goluriau înscris steliştii în stagiunea 1988/89. Lăcătuş (7 goluri) şi Hagi (6 goluri) au ocupat locurile 2 şi 3 în topul marcatorilor, după Van Basten (10 goluri).

17 golurişi-a trecut în cont Marius Lăcăuş în cupele europene pentru roş-albaştri, locul 1 în clasamentul golgheterilor "all-time" ai Stelei în competiţiile internaţionale.

De 7 ori s-au calificat echipele româneşti în semifinalele competiţiilor organizate de UEFA:

  • Steaua/FCSB - 4 prezențe (1986 - CCE, 1988 - CCE, 1989 - CCE, 2006 - Cupa UEFA);
  • Dinamo - 2 prezențe (1984- CCE, 1990 - Cupa Cupelor);
  • U Craiova - o prezență (1983 - Cupa UEFA).

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (14)
vlad.dracul.
vlad.dracul.  •  16 Martie 2020, 00:59
Postat de hhannibal pe 15 Martie 2020, 15:26

Era pe teren si "prietenul" lui Prunea de la CM '94, Kennet Andersson!:) In alta ordine de idei, Belo tocmai (in decembrie) fugise la sarbi, ceea ce ne-a destabilizat serios apararea! Pana la urma a fugit degeaba, a stat pe bara un an, iar in decembrie '89 (cand i s-a terminat suspendarea) a venit revolutia!

Eh, nu chiar degeaba, a luat Cupa Campionilor şi cu Steaua sârbilor, aia Roşie din Belgrad.

blatistudinovidiu
blatistudinovidiu  •  15 Martie 2020, 18:35

Toți fecesebistii să-și arate aici in scris dragostea fata de Steaua

hhannibal
hhannibal  •  15 Martie 2020, 15:28
Postat de Maryana Eu pe 15 Martie 2020, 15:25

Este vorba doar de propaganda becaliota. Asta vrea Becali, alaturi de complicii la frauda, Dragomir si Sandu sa credem. Atunci de ce, celelalte sectii sportive ale clubului Steaua Bucuresti pot juca in competitii europene insa doar sectia de fotbal are interdictie? UEFA nu interzice cluburilor departamentale participarea ci doar recomanda o limitare a amestecului politic.

Au interdictie in campionatul romanesc (nu de la UEFA), de la liga a doua in sus nu mai pot partecipa fara un parteneriat privat!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează