INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  TOTTENHAM - LIVERPOOL 0-2

TOTTENHAM - LIVERPOOL 0-2 // VIDEO + FOTO Liverpool e noua campioană a Europei! Jurgen Klopp sparge ghinionul

Tottenham - Liverpool 0-2 // FOTO: Reuters +24   FOTO
Tottenham - Liverpool 0-2 // FOTO: Reuters

Articol de , - Publicat sambata, 01 iunie 2019 23:57

Liverpool a câștigat finala Ligii Campionilor cu Tottenham, scor 2-0, și obține al șaselea trofeu în cea mai titrată competiție europeană.

Jurgen Klopp a spart în sfârșit ghinionul. După trei finale pierdute, două în Liga Campionilor și una în Europa League, carismaticul tehnician neamț obține cel mai prețios trofeu din carieră, în fața rivalei din Premier League.

Ce diferență între cele două finale! În Azerbaidjan, la granița estică a Europei, a fost multă liniște, o liniște stranie, decupată parcă de pe Marte în OZN-ul din Baku la meciul decisiv din Europa League. Tot cu englezi, Chelsea și Arsenal, dar fără suflet, atât de puțini și de departe de gazon au fost suporterii insulari. UEFA a fost singura care nu a suferit. Acesta era planul la Nyon și a fost respectat până la capăt.

Asta e atmosferă de finală! Au aprins Madridul

Madridul a pulsat o zi întreagă, a bătut puternic în ritmul a două mari inimi, Liverpool și Tottenham, aceasta a fost o atmosferă de finală adevărată. Fanii au scandat împreună, au aprins orașul cu torțe și l-au învăluit în fumigene. Iar peluzele s-au delimitat clar. Una roșie, alta alb-albastră. Frumoase, iubitoare de fotbal, cântând superb pe o arenă de vis, „Wanda Metropolitano”. Cu o undă de emoție și multe lacrimi în memoria lui Reyes.

A doua finală de Ligă sută la sută engleză. Prima s-a jucat în 2008, în ploaia torențială moscovită. Și Man. United a cucerit cupa cu urechi mari. După 11 ani, Anglia s-a întors cu două echipe în vârf. „La Premier League des Champions”, cum inspirat a titrat L'Équipe. Pentru Liverpool, a noua finală. Pentru Tottenham, o premieră.

Observația lui Mourinho

În analiza meciului, José Mourinho remarca un detaliu interesant: „Întotdeauna am spus că formația care realizează ceva extraordinar în drumul spre finală are un avantaj din start. Curios acum este că ambele atacă această partidă după momente incredibile". Tottenham, după 3-2 la Amsterdam, în al 6-lea minut de prelungire. Liverpool, după 4-0 cu Barcelona. „Vin ca niște titani, convinși că își vor distruge rivalii”.

Și unii, și alții, hipermotivați de doi manageri extraordinari, Pochettino și Klopp, care nu mai câștigaseră niciodată trofeul. Și îl voiau cu ardoare.

+25 FOTO

S-a expus și a fost pedepsit

Niciunul dintre ei nu își imagina însă un asemenea început. Penalty Liverpool în secunda 23. Confirmat de VAR. Sissoko voia să-i arate unui coleg unde să dubleze când mingea lui Mané l-a lovit în braț, sus. S-a expus Sissoko și a fost pedepsit. 11 metri, pe care Salah nu l-a ratat. Un șut tare, la semiînălțime, chiar pe deasupra lui Lloris. 0-1 după doar două minute. „Eu sunt ghinionist?”, i-ar fi putut replica neamțul Klopp jurnalistului care îl întrebase dacă simte că e un antrenor lipsit de șansă, după opt înfrângeri în 11 finale.

Harry Kane, golgeterul lui Spurs, refăcut miraculos după leziunea suferită în aprilie la ligamentele gleznei stângi, le-a făcut semn londonezilor să se calmeze. Aveau un joc întreg înainte.

Spurs au avut mingea. Dar zero șuturi pe poartă!

După gol, The Reds s-au retras și le-au cedat mingea adversarilor. Era specific lor, așteptau în fața propriului careu, s-au strâns în defensivă, pândind o eroare pentru a declanșa contraatacul. Au închis spațiile și rareori i-au lăsat pe jucătorii lui Pochettino în situații periculoase. Doar Son a scăpat o dată unu contra unu cu Alexander-Arnold perpendicular pe poartă, însă fundașul a intuit tentativa de dribling a sud-coreeanului și l-a deposedat.

Degeaba a avut Tottenham posesia 61% în prima repriză. Nu a tras nici măcar un șut pe poartă! Liverpool? Numai două baloane cadrate, unul la penalty! Foarte puțin pentru amândouă echipele. Și ca ocazii, și ca joc. Ritmul a lipsit, poate și din cauza căldurii de la Madrid. Jucătorii au părut epuizați prea repede. Kane, cel care promitea atât de mult, a atins mingea doar de 11 ori în 45 de minute. Alisson putea să doarmă în careul mic.

Fanii, mai buni ca jucătorii

Statistica evidenția că Tottenham nu a condus niciodată în cele 13 partide disputate în această ediție de Champions. Dar nu a pierduse decât de patru ori. Un semn pentru Pochettino să nu intre în panică.

Meciul s-a mai aprins, numai că ocaziile mari n-au apărut. Mereu era un fundaș care bloca în ultimul moment, și faza se stingea. Fanii cântau în tribune, însă erau mai frumoși decât cei de pe gazon. Mai buni.

Pentru Klopp, era ideal, la 1-0. A întărit și mai mult mijlocul, cu Milner în locul lui Wijnaldum. Totuși, de ce Poche a întârziat atât? N-a mutat mai mult de o oră. Suporterii îl așteptau mai repede pe Lucas Moura, eroul de la Amsterdam, cu hat-trick la 3-2 cu Ajax. A intrat de-abia în minutul 66.

Eroul neașteptat a lovit din nou

Șansa de gol a fost tot a lui Liverpool. O combinație în viteză Mané - Salah - Milner, iar șutul ultimului a trecut la două palme de bară. Tot 0-0 la mingi cadrate după pauză!

Son ar fi putut schimba destinul meciului, cu pătrunderea sa care a fisurat zidul roșu. Atunci, Van Dijk a demonstrat de ce e cel mai scump fundaș din istoria fotbalului. 85 de milioane. El l-a deposedat pe Son.
După o încercare patetică a lui Alli, lobul devenit primul șut al alb-albaștrilor pe spațiul porții, Spurs au forțat. Au urmat racheta lui Son și șpițul lui Moura. Și încă o dată, Son. Plus lovitura liberă a lui Eriksen. 5-2 baloane trase la țintă. Dar nu au reușit esențialul. Golul.
A fost suficientă o clipă de neatenție în apărare și, după un corner, Origi, eroul neașteptat al acestei Ligi, a rămas nemarcat, lovind din nou decisiv, la colțul lung. 0-2. The end.

În sfârșit, Jürgen Klopp e fericit. La a treia încercare, neamțul cucerește trofeul Champions. Și blestemul finalelor pierdute a dispărut. E prima oară campionul Europei. Liverpool are șase victorii. A șasea, după 14 ani de așteptare.

FINAL » Tottenham - Liverpool 0-2

  • Au marcat: M. Salah '2, Origi '88

Vezi aici live+statistici

Vezi VIDEO de la meci

Desfășurarea partidei

S-a terminat partida!

min. 90+2: Șutul lui Rose e reținut de Alisson! Fanii lui Liverpool au început sărbătoarea.
min. 88: GOL LIVERPOOL, 2-0!
Origi se trezește cu mingea la picior în interiorul careului de 16 metri și șutează precis la colțul lung. 
min. 85:
Eriksen execută bine, la colțul lung, dar Alisson e de netrecut astăzi! Centrarea din corner e ideală. Moura, scăpat din marcaj, reia cu călcăiul. Mingea ajunge la Son, aflat în poziție de ofsaid.
min. 83:
Rose e faultat la Milner la granița careului de 16 metri. Skomina dictează lovitură liberă. 
min. 82:
Llorente intră în locul lui Dele Alli. Pochettino își joacă și ultima carte.
min. 80:
Dublă ocazie pentru Tottenham! Son șutează de la marginea careului, apoi mingea ricoșează la Moura. Brazilianul, într-o poziție bună la 11 metri de poartă, trimite anemic.
min. 75:
Van Dijk intervine salvator în fața lui Son. Deși a fost inițial depășit în viteză, fundașul olandez a revenit și cu un efort incredibil a respins mingea în corner. 

+25 FOTO

min. 73: Un contraatac supranumeric al lui Tottenham duce mingea la Dele Alli, în interiorul careului de 16 metri advers. Mijlocașul de 23 de ani încearcă să îl lobeze pe Alisson. Fără succes. Dier intră în locul lui Sissoko!
min. 68:
Cea mai mare ocazie a reprizei secunde! Mane pătrunde până în careul advers și pasează către Salah. Egipteanul oprește mingea pentru șutul lui Milner, care ștergea bara din stânga porții lui Lloris. 
min. 65:
Pochettino îl întroduce pe eroul semifinalei cu Ajax Amsterdam, Lucas Moura. Brazilianul îi ia locul lui Harry Winks.
min. 58:
Roberto Firmino e înlocuit cu belgianul Divock Origi.
min. 54:
Salah se demarcă în flancul drept, dar nu izbutește să șuteze pe poartă. Pe contraatac, Dele Alli găsește un culoar favorabil. Își pregătește prea mult șutul și e blocat. 
min. 51:
Londonezii încearcă să păcălească defensiva lui Liverpool cu o schemă, dar Son e surprins în ofsaid. Tottenham exercită un pressing agresiv în treimea trupei lui Jurgen Klopp.
min. 48:
Harry Kane centrează în fața porții. Son și Alli ajung prea târziu la mingea vârfului englez.

A început repriza secundă!

S-a terminat prima repriză a finalei Ligii Campionilor!

min. 45: Danezul Eriksen trimite peste poartă de la marginea careului de 16 metri.
min. 39:
Liverpool e în continuare formația mai activă. Robertson șutează de la 18 metri și îl întinde serios pe Lloris. Vertonghen are probleme la mâna stângă după un duel cu contondentul Wijnaldum. 
min. 34:
Dele Alli obține o lovitură de la colțul terenului. 
min. 25:
Robertson îl lovește cu palma în figură pe Trippier. 
min. 20:
Eriksen încearcă o pasă filtrantă către Son. Henderson, coborât între fundașii centrali ai lui Liverpool, interceptează.
min. 17:
Alexander-Arnold șutează puternic de la 30 de metri, lateral dreapta. Mingea prinde gazonul și trece la o palmă distanță de poarta lui Lloris. 
min. 13:
Joel Matip are o intrare tare asupra lui Harry Kane. Arbitrul sloven Skomina nu scoate cartonașul galben.
min. 11:
Trippier respinge mingea în corner după un duel unu la unu cu Sadio Mane.
min. 10:
Son driblează în careul „cormoranilor”. Mingea ricoșează la Sissoko, al cărui șut trece mult peste poartă.
min. 2: GOL LIVERPOOL, 0-1!
Mo Salah șutează puternic, pe centrul porții, fără speranță pentru Hugo Lloris.
min. 1: Mane centrează, iar mingea ricoșează în brațul lui Sissoko! Skomina dictează lovitură de la 11 metri. E cel mai rapid penalty din istoria competiției, acordat după 25 de secunde.

+25 FOTO

Partida a început cu un moment de reculegere în memoria lui Jose Antonio Reyes, decedat astăzi într-un accident rutier.

Echipe de start

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Van Dijk, Matip, Robertson - Fabinho, Henderson, Wijnaldum - Salah, Mane, Firmino
Rezerve: Mignolet - Lovren, Milner, Gomez, Sturridge, Moreno, Lallana, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Origi, Kelleher
Antrenor: Jurgen Klopp

Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko, Winks - Delle Alli, Eriksen, Son - Kane
Rezerve: Gazzaniga, Vorm - Sanchez, Foyth, Davies, Aurier, Dier, Walker-Peters, Wanyama, Lucas, Lamela, Llorente
Antrenor: Mauricio Pochettino

Stadion: Wanda Metropolitano (Madrid)
Arbitru: Damir Skomina (Slovenia)

Americanii de la Imagine Dragons concertează înaintea finalei!

Tottenham a ajuns la stadion

 

 

Vezi și: Secretul din spatele ascensiunii de la Tottenham! Pochettino a făcut primii pași ca antrenor la o echipă de fete

Virgil Van Dijk dezvăluie secretul lui Liverpool: „«Uscătorul de păr» al lui Jurgen Klopp”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (128)
cneius
cneius  •  02 Iunie 2019, 13:00

Nu a fost prea spectaculos meciul dar era de asteptat dupa un sezon lung in Premier. Interesant este ca nu s-a aratat NICI UN cartonas galben/rosu si au fost doar 11 faulturi !!! Record intr-o finala...cred.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  02 Iunie 2019, 10:13
Postat de anti.cioban pe 02 Iunie 2019, 01:04

Lasa-ne ma ca tu ai treaba cu sportul cum am eu cu teoria relativitatii :)))

tu ai treaba cu relativitatea cam cat ai treaba cu realitatea. prostia ta cand s-o imbutelia, va fi cu cifra octanica 102.

stoichkov10
stoichkov10  •  02 Iunie 2019, 08:04
Postat de samertx pe 02 Iunie 2019, 03:02

https://www.youtube.com/watch?v=sMmTkKz60W8, sare țărușul pe câmp din noi, băi! Ne bate el, nu-l batem noi! :))

https://youtu.be/ylqBPksn36A Nu esti in pas wit moda!

Vezi toate comentariile (128)
Comentează