INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  REAL MADRID - LIVERPOOL 3-1

Zidane y nada más » Secretele triplei lui ZZ la Real: "Are mai mare autoritate în vestiar decât Mourinho"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 27 mai 2018 13:10

În doi ani și jumătate, francezul a intrat în istorie, fiind primul antrenor cu 3 Ligi ale Campionilor câștigate la rând. I-a cucerit pe jucători, i-a făcut să-l urmeze până la capăt.

Nimeni nu a mai vorbit atât de frumos despre Zinedine Zidane cum a făcut-o Jürgen Klopp, adversarul său la Kiev. Înaintea finalei, nu după.

"În doi ani și jumătate, poate câștiga a treia Ligă a Campionilor din carieră, trei ani la rând. Asta nu i s-a întâmplat niciodată unui antrenor. Ori a încheiat un pact cu cineva, ori e sclipitor. Din păcate pentru mine, cred că e sclipitor, cum a fost și ca jucător".

Ce le-a oferit ZZ

Neamțul s-a înclinat în fața lui, prevestind parcă succesul Realului. Al 13-lea din istorie, cinci cucerite de ZZ: a 9-a în iarbă, a 10-a ca secund al lui Ancelotti, a 11-a, a 12-a și a 13-a ca antrenor.

Un antrenor în care puțini au crezut în acea zi de 5 ianuarie 2016, când a intrat întâia oară în vestiarul blanco. Dar el le-a oferit albilor ceea ce le lipsea: un om care să fie pe aceeași lungime de undă cu ei, să le dea încredere, să-i motiveze și să-i sfătuiască în momentele dificile cum să acționeze rapid. Un om care să ia decizii pe teren și în afara lui. Care să-i ajute. Acesta este Zizou.

Nu și-a impus ideile, i-a făcut să le înțeleagă

Într-o paralelă cu Rafa Benítez, L'Équipe amintește că, în prima zi la centrul Valdebebas, tehnicianul spaniol le-a cerut unora dintre starurile madrilene să-și schimbe locurile în vestiar, purtându-se ca un profesor cu elevii-problemă. Iar Zidane, tot în prima zi, a făcut un gest mic pentru fiecare, i-a apropiat de el natural. Și i-a cucerit cu stilul său. Nu și-a impus ideile, abrupt, brutal, le-a explicat totul de la început pentru a înțelege de ce e bine așa și nu altfel.

"Sunt un tip foarte pasionat, unul care iubește fotbalul. Un competitor. Și mereu le-am transmis băieților imaginea mea", spunea el în primăvară. "În același timp, eu sunt aici pentru a le dărui liniștea, fiindcă au nevoie de liniște pentru performanță".

Nu vorbește mult. Scurt și precis

Niciodată nu le-a vorbit mult. Știe, din propria experiență, că jucătorii se plictisesc repede și nu captează mesajul.

"Așa eram și eu. Deveneam agitat când antrenorul ținea discursuri lungi, pline de teorie și de concepte". De aceea, mesajele lui sunt scurte și precise. Înaintea fiecărui meci, speech-ul său durează maximum douăzeci de minute.

"Întotdeauna, discursul lui Zidane e analitic, pragmatic, didactic", dezvăluie același L'Équipe. Încheind mereu cu "bucurați-vă de fiecare clipă a meciului. Nu uitați plăcerea jocului!".

Iar la pauză întreaga discuție e tactică, așa cum a fost și la finala din 2017. În clipe de nesiguranță, la 1-1, cu Juventus amenințătoare, le-a zis: "Două lucruri. Cel mai important, să fim mai agresivi în apărare. În sensul bun, nu să luăm cartonașe. Pentru asta, trebuie să ajungem la minge un pic mai repede decât adversarii și să fim mai apropiați unii de alții.

În atac, să pasăm mai iute și spre benzi, cu Dani și Marcelo, exact cum am lucrat în această săptămână. Golul va veni deschizând jocul și centrând înapoi din zonele laterale". S-a terminat 4-1 pentru Real, cu ideile lui aplicate la maximum.

Mută și câștigă. Intră Bale, înscrie Bale

În meciuri, când simte urgența, mută imediat, schimbă un jucător, doi, poate și sistemul. A făcut-o de mai multe ori de-a lungul acestor doi ani și jumătate. Și Real a câștigat și datorită lui. Chiar și acum, în finala de la Kiev. Nu l-a titularizat pe Bale, a mers cu Benzema.

Dar Benzema a taxat prima eroare a lui Karius și a deschis scorul. După o oră de joc, a abandonat 4-3-1-2 pentru 4-3-3. A reformat BBC, chemându-l și pe Bale. Care a reușit golul anului trei minute mai târziu. 2-1, apoi 3-1, Madridul e iar campioana Europei.

"Ce m-a uimit încă de la venirea lui, la startul lui 2016, a fost modul cum s-a impus Zidane ca lider al vestiarului", afirmă un jucător al Realului. "Prin felul lui de a fi și de a comunica, a avut o autoritate mai mare decât Mourinho. Iar acest lucru spune totul despre el".

"E fabulos. Nu putem decât să-l admirăm pentru ce a realizat. A fost un jucător ieșit din comun și este acum un antrenor ieșit din comun" Didier Deschamps, selecționer Franța

"Acesta e Madridul. Talent și muncă, speranță și dorință, iată secretul lui Real. Le-am spus băieților să savureze fiecare clipă, pentru că un asemenea triumf nu va mai fi văzut" Zinedine Zidane, antrenor Real

"Sezonul viitor vrem și mai mult, vrem să câștigăm tot. Nu putem fi niciodată mulțumiți" Zinedine Zidane, antrenor Real

"Bale a făcut diferența acum și e normal să dorească mai multe minute. Îl înțeleg" Zinedine Zidane, antrenor Real

"Zidane e incredibil prin calmul său, prin maniera de a le vorbi jucătorilor. Asta îi dă forță. Iar cunoștințele lui despre fotbal sunt la cel mai înalt nivel. E într-adevăr extraordinar" David Bettoni, secundul lui Zidane

"Ceea ce au făcut Zidane și jucătorii nu va mai reuși nimeni cincizeci de ani de aici încolo" Predrag Mijatovici, fost jucător la Real

9 trofee a cucerit Zinedine Zidane în doi ani și jumătate la Real Madrid; al doilea în istoria albilor (primul e Miguel Muñoz, 15)

3 Ligi ale Campionilor a câștigat ZZ; i-a egalat pe Paisley și Ancelotti, dar e primul cu 3 trofee consecutive

104 victorii are Zidane în 149 de partide la Real, un procent al succeselor de 69,8% (are numai 16 înfrângeri)

17 este media numărului de meciuri de care a avut nevoie antrenorul francez pentru a câștiga un trofeu

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
vasy86le
vasy86le  •  27 Mai 2018, 17:51

L-am admirat ca jucator, il admir si ca antrenor, felicitari Zizou, ai fost, esti si vei fi unic.

andrei.33
andrei.33  •  27 Mai 2018, 16:27

Traducere google translate.

burgman
burgman  •  27 Mai 2018, 15:39

Mare antrenor, nimeni nu se gandea ce succes va avea. Bravo lui!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close