INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  STEAUA - AJAX, JOI, ORA 22:05, ÎN DIRECT PE DIGISPORT1, DOLCESPORT1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Le-am pregătit un gazon moale şi ofilit! » Gazonul de pe Naţional Arena arată groaznic

După cum arăta ieri gazonul, mai mult ca sigur că la startul meciului cu Ajax acesta se va rupe extrem de rapid +1   FOTO
După cum arăta ieri gazonul, mai mult ca sigur că la startul meciului cu Ajax acesta se va rupe extrem de rapid

Articol de - Publicat luni, 18 februarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 18 februarie 2013 09:13

De trei luni nu s-a mai jucat pe Arena Naţională, dar nici nu s-a întîmplat ceva bun. Steaua încearcă joi calificarea în optimile Europa League pe-o suprafaţă execrabilă. Avantaj sau dezavantaj? "Repetăm minunea cu Valencia", spun steliştii care s-au calificat în urmă cu 8 ani după un meci în mocirlă.

Înaintea unui meci important, echipele din România se lovesc de aceeaşi problemă de aproape un an şi jumătate: gazonul prost de pe cel mai mare stadion din ţară! Reporterii Gazetei au vizitat ieri Arena Naţională şi nu au avut parte de nici o surpriză. Suprafaţa de joc se prezintă în condiţii extrem de proaste, exact cum s-a întîmplat şi la ultimele jocuri disputate aici.

Gazon gălbui şi vopsit
Acum, iarba este stricată în cea mai mare parte, are culoarea verde-gălbui, este uscată, iar pe-alocuri chiar lipseşte. Se observă că unele brazde au fost schimbate, iar în unele zone ai senzaţia că iarba a fost vopsită! Cum stai la tribuna oficială a stadionului, gazonul din partea dreaptă, de la peluza nord, este uscat şi gălbui, în schimb, în partea stîngă este de un verde strident, extrem de dubios.

O dată ajuns la nivelul ierbii, lucrurile devin şi mai clare: gazonul e moale, putred şi ofilit! Piciorul îţi rămîne înfipt în pămînt, iar iarba intră imediat în rizurile de pe talpa încălţămintei. Sînt porţiuni în care există doar pămînt, iar asta se vede de la nivelul gazonului, nu şi din înaltul tribunei. Asta deşi în Bucureşti nu a nins abundent sau nu a plouat în cantităţi foarte mari.

Se repetă miracolul cu Valencia?
Există însă şi o veste bună. Lucrurile încep să semene din ce în ce mai mult cu ce s-a întîmplat la dubla manşă cu Valencia din 2005, una dintre amintirile cele mai plăcute ale steliştilor. În februarie 2005, Steaua reuşea să întoarcă în Ghencea un 0-2 din meciul tur pe un teren plin de nămol. Andrei Cristea ducea meciul în prelungiri, iar Steaua obţinea la penalty-uri calificarea în optimile Cupei UEFA.

Anul trecut nu le-a purtat noroc
Steliştii sînt obişnuiţi să aibă probleme cu gazonul atunci cînd joacă meciurile oficiale pe Arena Naţională. Anul trecut, înaintea meciului cu Twente, municipalitatea a trimis angajaţii să strîngă zăpada de pe gazon cu lopeţi de plastic, distrugînd suprafeţe bune din iarbă şi lăsînd zone doar cu pămînt.

Mai mult, tot pe gazon, un tractoraş cu lamă făcea ture pentru îndepărtarea zăpezii. Şi-atunci rezultatul a fost unul horror: sub şenilele utilajului iarba era presată şi combinată cu pămîntul moale şi ud. Terenul prost nu a purtat noroc Stelei, care a pierdut cu 1-0 ambele manşe.

Reprezentanţii UEFA vin azi în control
Obişnuiţi cu problemele de la Bucureşti în ceea ce priveşte gazonul, reprezentanţii UEFA vor ajunge astăzi în Capitală, fiind programată vizita oficială în vederea meciului de joi cu Ajax Amsterdam. De marţi dimineaţă organizatorii vor intra în linie dreaptă din punct de vedere organizatoric: se vor monta reclamele, se vor pune la punct cabinele de transmisiuni.

UEFA a intrat în panică şi la ultimul joc disputat de Steaua la Bucureşti, cel cu Stuttgart. Atunci, oficialii UEFA au trimis special la Bucureşti un angajat al forului internaţional pentru a întocmi un raport despre starea terenului.

Antrenamente în Ghencea
Oficialii stelişti au decis ca şi-n acest an jucătorii să efectueze antrenamentul oficial înaintea meciului cu Ajax pe unul dintre terenurile de pregătire din Ghencea: "E o măsură de siguranţă pentru că nu vrem să se distrugă şi mai mult iarba. Vom face antrenamentul în Ghencea în dimineaţa zilei de miercuri, urmînd ca Ajax să aibă şedinţa oficială de pregătire cerută de UEFA pe Arena Naţională".

Au protejat scaunele, nu gazonul!
Un lucru incredibil este cel făcut de ALPAB, societatea care administează stadionul şi care se află în subordinea Primăriei Capitalei. Aceştia au protejat pe durata iernii scaunele de piele de la tribuna VIP şi au acoperit cu cîteva bucăţi de plastic scaunele de la peluze şi tribuna a II-a. În schimb, gazonul n-a primit nici cea mai mică atenţie! Ieri, Gazeta a încercat să ia legătura cu oficialii Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, dar fără rezultat.

Patru gazoane într-un an şi jumătate
Actualul covor de iarbă s-a deteriorat rău în ultimele trei luni, dar nimeni nu a luat nici o măsură. Prima suprafaţă de joc montată pe acest stadion a rezistat la un singur meci, cel inaugural cu Franţa, apoi a fost schimbată în totalitate. A fost adusă în România o firmă olandeză care a garantat montarea unui gazon excepţional. Rezultatul? Dezastruos: s-au jucat 17 meciuri şi a rezistat 5 luni.

Suprafaţa s-a schimbat din nou pentru finala Europa League de la Bucureşti, dar după patru luni a fost înlocuită iar. Acum, al patrulea gazon a fost montat în septembrie 2012, dar din noiembrie se joacă deja extrem de greu pe el.

Ce face Steaua din retur?
Gigi Becali a anunţat că Steaua va juca aproape toate meciurile pe Arena Naţională, dar gazonul îi dă bătăi de cap patronului. În prima etapă din acest an din Liga 1, roş-albaştrii vor juca în deplasare la Cluj, cu Universitatea, apoi mai mult ca sigur meciul cu Gaz Metan Mediaş se va juca pe Ghencea. Posibil ca abia partida cu FC Vaslui, programată la finalul lunii martie, să se desfăşoare pe Naţional Arena.

Echipa naţională n-are probleme
Chiar dacă stadionul se află la doar cîţiva paşi de sediul FRF, oficialii federali nu-şi fac griji în privinţa gazonului. Primul meci pentru echipa naţională este programat pe Arena Naţională abia pe 14 august, atunci cînd România are un amical cu Slovacia.

Apoi, în decurs de trei zile, România va juca în cadrul preliminariilor Campionatului Mondial cu Ungaria (6 septembrie) şi cu Turcia (10 septembrie).

Mai sînt 18.000 de bilete!
Deşi cei care se ocupă de vînzarea biletelor la meciul de joi cu Ajax au anunţat că mai sînt doar 6.000 de bilete, Mihai Stoica a postat ieri un mesaj pe pagina de facebook prin care anunţa un număr triplu de bilete rămase!

Fanii le pot cumpăra atît de pe siteul biletesteaua.ro, dar şi de la casele de bilete de la stadioanele Ghencea şi Naţional Arena. Aceştia mai găsesc bilete la peluze, între 60 şi 80 de lei, la tribune, la 80 de lei, dar şi la zona VIP, la 350 de lei.

"Reghe va trebui să improvizeze"
Marcel Răducanu, fostul mare jucător al Stelei şi al Borussiei Dortmund, crede că roş-albaştrii se mai pot califica în optimile Europa League: "Şanse mai sînt, mai este un meci. Ştiu că este rău de tot, pentru că nu joacă Bourceanu şi Pintilii la mijloc, vor trebui să improvizeze, nu ştiu ce jucători există la ora asta pe care poate să îi bage în joc, dar şansă încă e, trebuie să joace peste posibilităţile lor".

Acesta a discutat la Dolcesport şi despre problema atacantului: "Steaua a jucat fără un vîrf central la Amsterdam! Un vîrf îi mai trebuie, nu poţi să joci numai cu Rusescu. Dacă se accidentează sau are o zi mai nasoală, ce faci?".

200 de milioane de euro a costat construcţia stadionului bucureştean, finalizat în august 2011

43 de meciuri s-au jucat pe Naţional Arena de la inaugurarea acesteia în septembrie 2011

3 înfrîngeri a suferit Steaua pe cel mai mare stadion din România: cu Twente (0-1), cu Spartak Trnava (0-1) şi cu Stuttgart (1-5)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (151)
ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  24 Februarie 2013, 01:13
Postat de minosu pe 18 Februarie 2013, 17:18

se desumfla STEAUA

si se umfla mata, tare de tot; o sa contribui si eu!

minosu
minosu  •  18 Februarie 2013, 17:18

se desumfla STEAUA

robertino2
robertino2  •  18 Februarie 2013, 16:15
Postat de mihaisteph pe 18 Februarie 2013, 11:37

Putina documentare n-ar strica. Ajax schimba gazonul de cel putin 3 ori pe an. Orice stafion inchis are aceleasi probleme. E usor sa dai cu piatra.

Daca ma apuc eu sa sap terenul si pun lucerna, arata mai bine decat Arena Nationala si nu trebuie sa o fac de 3 ori pe an.

Vezi toate comentariile (151)
Comentează