INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  STEAUA

Un miracol la 50 de ani! » O singură calificare a Stelei după 0-2 în deplasare. Se repetă episodul cu Valencia?

În 2005, Steaua s-a calficat la penalty-uri după ce pierduse cu 2-0 la Valencia.
În 2005, Steaua s-a calficat la penalty-uri după ce pierduse cu 2-0 la Valencia.

Articol de , - Publicat sambata, 16 februarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 16 februarie 2013 01:42

Steaua a reuşit o singură dată, în istoria europeană a echipei, să se califice într-o fază superioară după ce-a pierdut la o diferenţă de minimum două goluri în meciul tur.

Stafful, jucătorii, patronul şi suporterii, toţi speră într-o minune pe Naţional Arena la meciul retur, de joia viitoare, contra lui Ajax. După ce-au pierdut pe Amsterdam ArenA cu 2-0, roş-albaştrii speră să întoarcă scorul şi să se califice, aşa cum au reuşit în urmă cu 8 ani în "dubla" cu Valencia.

"Veţi vedea că vom marca pe Naţional Arena. Şi dacă vom înscrie în primele zece minute, atunci există posibilitatea să luptăm pentru calificare cu şanse bune. Atmosfera va fi fierbinte, vor intra şi Tănase, şi Szukala, pentru că Lukasz va putea juca şi el peste o săptămînă. Continuu să cred că putem obţine calificarea, acesta rămîne ţelul nostru, al tuturor, şi ne păstrăm optimismul!", spunea imediat după meci Laurenţiu Reghecampf.

Din păcate, cifrele şi istoria nu sînt de partea steliştilor, care au reuşit o singură dată în istoria participărilor de 56 de ani să se califice după ce în meciul tur au pierdut la cel puţin două goluri diferenţă. Au avut cinci astfel de situaţii, dar doar în sezonul 2004-2005 au reuşit minunea!

Steaua era antrenată de Walter Zenga şi pierdea cu 2-0 în deplasarea de la Valencia, dar o săptămînă mai tîrziu roş-albaştrii reveneau miraculos în joc cu două goluri reuşite de Andrei Cristea şi meciul intra în prelungiri, apoi ajungea la lovituri de departajare.

Rădoi, Lovin, Boştină şi Dică au marcat la penalty-uri, Baraja şi Di Vaio ratau pentru Valencia şi Steaua se califica în optimile de finală ale Cupei UEFA, unde dădea de Villarreal.

În afară de Steaua, care a mers mai departe după "dubla" cu Valencia, calificarea a mai fost reuşită de Dinamo Piteşti, Rapid Bucureşti, Steagul Roşu Braşov, Universitatea Craiova, Sportul Studenţesc şi Dinamo Bucureşti. "Cîinii" au fost ultimii care au reşit această performanţă după ce au pierdut cu 3-0 meciul tur cu Slovan Liberec.

Decizia a fost dată de UEFA după ce suporterii alb-roşii au intrat pe teren, partida fiind oprită! La returul din Cehia, dinamoviştii au marcat trei goluri în timpul regulamentar, de două ori prin Marius Niculae şi o dată prin Andrei Cristea. La penalty-uri, Dinamo a reuşit calificarea.

Steaua umilită de PSG!
În situaţia roş-albaştrilor de acum, de a întoarce un rezultat din tur, au fost şi francezii de la PSG. Pe 13 august 1997, Steaua cîştiga la "masa verde" cu 3-0 după ce adversarii au folosit un fotbalist care nu avea dreptul să joace. La returul de peste o săptămînă, PSG a administrat Stelei un 5-0 şi-a eliminat-o din Liga Campionilor.

"Cred că sînt şanse să ne calificăm, eu sînt optimist. Vom lupta pînă la final, în fotbal se pot întîmpla foarte multe" ( Cornel Rîpă, fundaş Steaua)

"Sperăm la o minune în retur. Am mai reuşit una, acum 8 ani, poate se mai întîmplă o dată. Nu contează că nu vor juca Bourceanu şi Pintilii pentru că de acum încolo, numai Dumnezeu ne mai califică" ( Gigi Becali, patron Steaua)

"Steaua are şanse în retur, pentru că un 2-0 se poate remedia fără nici o problemă. Îmi doresc să se califice pentru că ar fi bine pentru fotbalul românesc" ( Florentin Petre, antrenor secund Dinamo)

7 este numărul înfrîngerilor suferite de Steaua în cele 13 jocuri disputate în cupele europene împotriva echipelor olandeze

559214-steaua-meciuri.jpg

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
jalemare
jalemare  •  16 Februarie 2013, 10:08

daca vor calificare trebuie sa pregateasca jocul cu gandul ca trebuie sa inscrie de patru ori. Ajax cu siguranta va inscrie un gol, o face in fiecare joc!

timarhac
timarhac  •  16 Februarie 2013, 09:41

Da, distrugeti terenul. Sa fie camp de cartofi cu namol, cum a fost cu Valencia de se accidentau aia, cate unul la fiecare 5 minute, isi rupeau gatul, fara sa se atinga cineva de ei. E singura sansa. Asa ca, scoateti plugurile!

kilimanjaro
kilimanjaro  •  16 Februarie 2013, 08:17

Echipele astea care intră în hora cupelor europene bazandu-se mai mult pe miracole decat pe fotbal, ar trebui să facă cantonamentele la un schid de călugări si prin biserici, in rugaciune și cântând psalmi, nu prin tari straine la caldura, caci oricum sunt ciuca batailor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează