INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  KAYSERI ROMENA

Corespondență GSP din Kayseri » Marius Șumudică este uimit de nivelul la care se află: ”Nu-mi vine să cred ce adversari am!”

Șumi și staff-ul său se felicită după parcursul excelent de până acum la cârma lui Kayserispor Foto: Raed Krishan
Șumi și staff-ul său se felicită după parcursul excelent de până acum la cârma lui Kayserispor Foto: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat luni, 18 septembrie 2017 09:00

Șumudică e un antrenor neconvențional. Nu pozează la costum, cu statisticile monitorizărilor în față.

El povestește că a intrat în meseria asta dintr-o discuție într-o cafenea cu toboșarul rapidist Sandrino și cu patronul de la Rocar. Crede că legătura cu jucătorii înseamnă aproape totul. Și se miră de ce n-a fost inclus printre variantele de selecționer.

- Domnule Şumudică, aveţi aproape trei luni ca antrenor al lui Kayserispor. V-aţi obişnuit în Turcia?
- Încă nu realizez ce adversari am în faţă. Mă uitam şi în etapa asta, cu Antalya, şi-i vedeam pe teren pe Djourou, pe Nasri, pe Etoo. Înainte, când am jucat cu Galatasaray, au fost Gomis, Belhanda, Maicon, Muslera... Jucători extraordinari! Vreau doar să prelungesc acest vis, să-mi ajute Dumnezeu să stau cât mai mult aici! Aştept etapă de etapă dueluri cu superfotbalişti.

- Nu se putea mai bine de atât?
- Mi-am dorit să am experienţa asta. Îmi place foarte mult campionatul Turciei. Am mai avut şi alte oferte, unele mai avantajoase din zona Golfului. Voiam să lucrez în străinătate, dar să rămân în Europa, ca să mă testez şi eu, să văd la ce nivel sunt. Şi campionatul Turciei e printre primele 5-6 din Europa, deci dau testul la un nivel foarte bun.

- Sumele apărute în presă, salariu lunar de 40.000 de euro pentru dumneavoastră şi prime de 7.000 de euro la victorie acasă, sunt corecte?

- Sunt apropiate de realitate, da.

- Mult peste cât câştigaţi în România, nu?
- Incomparabil! În general, când semnez un contract nu ţin să fie îndeplinite doar condiţiile mele, caut să fie bine şi pentru oamenii din staff.

Toboșarul Sandrino

- Acum, când calculaţi cum ar trebui blocat Etoo, mai ţineţi minte cum aţi ajuns să faceţi meseria asta?
- Da, mi-aduc aminte. Pe o terasă la "Ambiance", ţin minte perfect, mă întâlnisem cu un toboşar din galeria Rapidului, unu' Sandrino, pe care-l cunosc eu de multă vreme... Sandrino era toboşar, adică bătea la tobe în galerie!

- Am înţeles, da.
- Aşa... Şi Sandrino era prieten foarte bun cu Giani Nedelcu, patronul de la Rocar. Giani avea să ajungă pe urmă la Farul. El mi-a propus atunci să preiau Rocar, aflată în Divizia C. Nu m-au interesat banii, i-am luat imediat. Erau la retrogradare, i-am salvat în primul an. În al doilea am terminat pe 2 şi am ratat promovarea la baraj.

- Atunci ce speraţi să faceţi ca antrenor?
- Ca să fiu sincer, eu mai discutam cu prietenii şi le spuneam "băi, nasul ăsta al meu îmi spune c-o să ajung antrenor mare!". Acum, nu ştiu cât de mare am ajuns... E clar că sunt pe un trend ascendent.

- În ciuda trendului ascendent, n-aţi fost pomenit ca o variantă pentru naţională. Vă deranjează că Federaţia nu v-a considerat o variantă?
- Cred că am fost întrebat de zeci de ori şi am spus că nu mă interesează! Şi nici n-aş fi capabil să fac o muncă de birou, pentru că munca la echipa naţională e alta decât la club. Mie îmi place să mă duc zi de zi la antrenament, să stau în preajma jucătorilor. Acum, că mă întrebi dacă m-a deranjat... M-a deranjat un pic că n-am fost şi eu pe o listă lungă cu posibili selecţioneri. Am văzut că au apărut multe nume şi unii dintre cei vehiculaţi sunt, ca performanţe, sub valoarea mea. Dar îţi zic încă o dată: nu mi-aş dori să antrenez naţionala!

"Mi s-a pus ștampila cu pariurile"

- Poate Federaţia a avut în vedere şi episodul în care aţi fost suspendat pentru că aţi pariat. V-a evitat şi din cauza asta?
- Da, păi deja mi-au pus o ştampilă şi asta n-o să dispară niciodată. De la o greşeală pe care am comis-o şi pe care nici n-am ascuns-o am fost etichetat. Eu aşa sunt, nu pot să ascund, n-am făcut un secret nici în cazul cu pariurile şi am plătit. Pentru mine, mai mult decât episodul acela, vorbesc în momentul de faţă rezultatele.

- În Turcia nu se vorbeşte despre faptul că aţi pariat şi aţi fost suspendat?
- Nu, n-am nicio treabă, nu m-a întrebat nimeni nimic. Nici nu i-a interesat. Ei l-au luat pe Şumudică pentru ceea ce face pe teren. Bine, dacă aş face vreo prostie, să zicem!, ar apărea problemele.

"Am venit aici cu doi secunzi, cu un preparator fizic şi un antrenor de portari. Plus un translator. Cerusem și medic, dar sistemul medical din Turcia e la nivel înalt. Iar başcanul lui Kayseri deţine şase spitale, unul dintre ele fiind al doilea din Turcia"
Marius Șumudică

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
652056828258442
Serban Pirvulescu  •  18 Septembrie 2017, 14:43

Greșeală, comentariul era pentru "steaua1986forever".

652056828258442
Serban Pirvulescu  •  18 Septembrie 2017, 14:40

Așa, și tu ce-ai fi vrut să facă ? Să lase 40.000 €/lună pentru Rapidul de prin liga a patra ? Tu așa ai fi făcut ? Și dacă ești rapidist nu mai poți antrena Steaua sau Dinamo, de pildă ? Păi numai la noi mai întâlnești concepția asta demnă de o țară bananieră !

bigd
bigd  •  18 Septembrie 2017, 14:12

Ce smecher te-ai bronzat Ninele:)))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează