INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ARABIA SAUDITĂ

Cosmin Contra, la un pas să facă istorie în Arabia » Poate reuși ce nu au putut alți 20 de antrenori

Articol de - Publicat marti, 15 martie 2022 10:40 / Actualizat marti, 15 martie 2022 11:37

Cosmin Contra e lider în Arabia Saudită cu Al-Ittihad. S-a distanțat la 11 puncte de locul secund. Poate fi întâiul tehnician român care cucerește titlul în Saudi Pro League cu echipa din Jeddah. În februarie, a fost declarat cel mai bun antrenor al lunii în campionat.

De 13 ani nu a mai fost Al-Ittihad campioană a Arabiei Saudite. Din 2009, când era pe bancă argentinianul Gabriel Calderón. De atunci, nimeni nu a mai cucerit titlul Pro League.

Arbitrii români, peste tot în Europa » Delegări pentru Hațegan, Kovacs și Radu Petrescu
DELEGĂRI
Arbitrii români, peste tot în Europa » Delegări pentru Hațegan, Kovacs și Radu Petrescu

20 de antrenori schimbați înaintea lui Contra

Câți antrenori a înlocuit clubul din Jeddah în această perioadă? Cifra e șocantă: 17! 16 dintre ei au fost străini, inclusiv Victor Pițurcă și Laszlo Bölöni. Iar Pițurcă și chilianul Coto au avut câte două mandate. 

Pe lângă acești 17, o listă care a cuprins și nume cunoscute din fotbalul mondial, precum croatul Slaven Bilici, olandezul Henk ten Cate sau argentinianul Ramón Díaz, au mai fost patru perioade de interimat, asigurate de trei tehnicieni saudiți. În total, 20 de „principali" în 13 ani!

2 jucătoriantrenați de Cosmin Contra la Al-Ittihad sunt printre primii 6 golgheteri ai ligii saudite (brazilianul Romarinho, 15 reușite, și marocanul Hamdallah, 11; ambii au 31 de ani)

„Ne-am întâlnit de peste zece ori"

Cosmin Contra a fost al 21-lea. Primul lui contract în Golful Persic. Când a semnat (pe un an, până pe 30 iunie 2022), pe 29 august 2021, trecuseră trei etape din acest sezon, și Al-Ittihad era pe locul 4.

Directorul general Hamed Al-Balawi a recunoscut la acea vreme, într-un interviu la un post de radio local, că i-a luat mult pentru a-l convinge pe antrenorul în vârstă de 46 de ani. 

„Ne-am întâlnit de peste zece ori cu Cosmin, e deja familiar cu jucătorii", declara CEO-ul, dezvăluind și cine l-a ajutat: „Anghel Iordănescu a participat și el la alegerea lui Contra".

Cel mai clar triumf în Ligă

Iordănescu fusese primul antrenor român al „tigrilor", cum sunt supranumiți galben-negrii. 15 luni a rămas, între 2005 și 2006, timp în care a cucerit Liga Campionilor Asiei (în 2005) în cel mai autoritar mod - 8-3 tur-retur în „sferturi", cu Shandong Luneng (China), 7-0 la general în semifinale cu Busan (Coreea de Sud) și 5-3 în dublă manșă în finală cu Al-Ain (Emirate).

Mai câștigase Cupa Campionilor Cluburilor Arabe. Dar nu și titlul în Arabia Saudită. Nici el, nici Pițurcă (2014-2015 și 2015-2016), nici Bölöni (2015).

Contra a riscat să fie demis. Apoi, dezlănțuit

Cosmin a debutat în campionat cu 6-1 acasă, în fața lui Abha, a dublat victoria într-o deplasare grea, 3-1 cu Al-Nassr, succesul său însemnând demiterea fostului selecționer brazilian Mano Menezes de la clubul din Riad, dar a urmat o lună cu adevărat dificilă (24 septembrie - 22 octombrie), cu o singură victorie, două egaluri și o înfrângere (0-2 pe teren propriu cu Al-Shabab), când s-a zvonit că ar putea fi dat afară. 

N-a fost concediat, Contra a trecut de clipele periculoase și nu s-a mai oprit. urmat  10 victorii consecutive în campionat, între 28 octombrie și 11 februarie. Și 12 succese în 13 runde (o remiză cu Al-Taawon).

Cosmin Contra, la un pas să facă istorie în Arabia » Poate reuși ce nu au putut alți 20 de antrenori
Cosmin Contra, antrenorul luni februarie în Arabia Saudită

„Nu aruncați un an de muncă la gunoi!"

Pe 26 februarie, a învins și în derby-ul de foc al orașului Jeddah, împotriva lui Al-Ahli. Pe „King Abdullah Sports City", stadionul amândurora, într-o partidă considerată în deplasare, Al-Ittihad a condus cu 3-0, însă a fost egalată după pauză. Și s-a impus în primul minut de prelungire. 4-3, cu hat-trick al marocanului Hamdallah.

La sfârșit, în vestiar, Cosmin și-a strâns jucătorii: „Sunt mândru de efortul vostru, ați făcut o primă repriză perfectă. Totuși, trebuie să învățăm din acest meci. Nu putem să aruncăm la gunoi toată munca dintr-un an pentru 25 de minute! Ar fi păcat". Luna februarie a fost a lui Contra, declarat cel mai bun antrenor în Pro League.

13 meciuria câștigat Al-Ittihad în ultimele 15 runde în campionatul saudit (a pierdut o dată și a remizat în altă întâlnire)

VIDEO L-a împins și l-a lovit cu piciorul în fund

A pierdut pe 8 martie, 1-2 cu Al-Hilal, dar s-a răzbunat cinci zile mai târziu, tot departe de casă, 2-0 cu Al-Shabab, aflată pe locul 2 atunci, cea care îi provocase lui Contra primul eșec printre saudiți. Altă revanșă.

După joc, și-a îmbrățișat „tigrii". Când a ajuns în dreptul lui Hamdan Al-Shamrani, fundașul stânga, l-a lovit ușor cu palma peste față. Apoi, descătușat, în culmea bucuriei, a țipat la jucătorul său, l-a împins și l-a lovit cu piciorul în fund. Peste o mie de suporteri ai lui Al-Ittihad au distribuit videoclipul, iar un fanpage cu 260.000 de followers a postat filmulețul alături de emoticoane cu inimi și fețe zâmbitoare. 

Un susținător a comentat: „Cine vrea să afle secretul superiorității noastre să privească aceste imagini. Ce apropiere există între antrenor și jucători!".

Au trecut 24 de etape și „Guriță" e lider. La doar șase meciuri de final, are 11 puncte avans față de Al-Hilal, care mai are de jucat două restanțe. Chiar dacă le câștigă, galben-negrii vor păstra cinci puncte în plus.  Contra poate fi primul tehnician român campion al Arabiei Saudite cu Al-Ittihad. Oferind clubului întâiul titlu după 13 ani. 

8 străiniare Contra în grupul de jucători la Al-Ittihad (patru brazilieni, doi marocani, un egiptean și un portughez)

32,48 milioane de euroeste evaluarea lotului lui Contra la Al-Ittihad (a treia ca valoare în Arabia Saudită; echipa cel mai bine cotată e Al-Hilal, cu 60,43 milioane), potrivit transfermarkt.de

Citește și: 

Ultrașii ucraineni au izbucnit la adresa lui Mircea Lucescu: „Să plece!”

Georgiy Sudakov, marea speranță a fotbalului ucrainean, blocat într-un buncăr alături de soția sa însărcinată

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
2077264048956080
Vilcea Nicolae  •  15 Martie 2022, 12:58

Cu acest titlu demonstrați încă odată cît sinteti de bine pregătiți!!! ARABIA????? ori puneți mîna pe carte ori...lăsați va de jurnalism!!!!

befree
befree  •  15 Martie 2022, 12:10
Postat de andrei.steaua pe 15 Martie 2022, 11:46

Important ca a făcut istorie in România, si-a bătut PL de Dinamo

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

andrei.steaua
andrei.steaua  •  15 Martie 2022, 11:46

Important ca a făcut istorie in România, si-a bătut PL de Dinamo

Vezi toate comentariile (3)
Comentează