INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  CRACOVIA

EXCLUSIV Sergiu Hanca renăscut după ce a plecat de la Dinamo: „Nivelul de stres este mai scăzut, sunt fericit la Cracovia” 

Sergiu Hanca are 4 selecții la prima reprezentativă, fiind convocat atât de Christoph Daum, cât și de Cosmin Contra
Sergiu Hanca are 4 selecții la prima reprezentativă, fiind convocat atât de Christoph Daum, cât și de Cosmin Contra

Articol de - Publicat vineri, 29 martie 2019 08:29

Sergiu Hanca, 26 de ani, a povestit cum se simte la echipa lui, MKS Cracovia, aflată în plină ascensiune în Polonia, cu care crede că s-ar bate la titlu în Liga 1. 

A părăsit „haita” iarna trecută și este singurul plecat căruia îi merge bine la noua echipă. Sergiu Hanca a devenit în scurt timp un fotbalist esențial pentru MKS Cracovia. A pus și el umărul la ascensiunea grupării, care a urcat de pe locul 9 până pe 7, poziție de play-off. Iar suporterii visează ca echipa să intre direct în lupta pentru podium. Mai ales că Piast Gliwice (2-1), locul 3, la 4 puncte de Cracovia, a fost învinsă la începutul anului, iar printre echipele doborâte de formația lui Sergiu în 2019 se numără Legia Varșovia (locul 2) și Jagiellonia Bialystok (locul 4). 

- Sergiu, care este obiectivul tău pentru primul sezon la Cracovia?
- Visul meu este un țel chiar realizabil. Să terminăm în primele patru echipe, ca să jucăm în Europa League. În ultimele 10 meciuri, formația noastră are 8 victorii. Se poate!

- Ce diferențe ai sesizat după primele săptămâni în Polonia?
- Este o diferență mare între campionate. Stiluri diferite de joc, aici este mai multă agresivitate și alergi mai mult. Jucătorii dau sută la sută la fiecare meci. Sunt partide în care se aleargă și 13,5 kilometri!

- Ca țări?
- Diferența dintre România și Polonia este la fel de mare. Oamenii de aici sunt foarte bine organizați și au o țară foarte curată. Fanii sunt incredibili. Stadionul este plin la fiecare meci, are o capacitate de 15.000 de locuri, este asemănător cu cel al Petrolului Ploiești ca infrastructură. E plin, nu contează că joci cu prima sau cu ultima clasată, oamenii cântă și te încurajează pe tot parcursul partidei. Te aplaudă indiferent de rezultat. Faci o alunecare, dai o centrare bună, te aplaudă toți, apreciază. Nu se face atmosferă negativă.

„Am fi pe podium în România”

- Unde s-ar clasa echipa ta în Liga 1 din România?
- În primele 3, cu siguranță. 

- Cât de ridicat sau de scăzut este nivelul de stres într-un campionat precum Ekstraklasa?
- Nivelul de stres este mai scăzut. Aici, fotbalul este o plăcere pentru oameni. În fiecare etapă sunt incredibil de multe surprize, iar suporterii se bucură de fotbal frumos, de aceea vin atât de mulți la meciuri. Și transmit această stare de bine jucătorilor.

- Te mai uiți la Dinamo, la Liga 1?
- Atunci când am timp, urmăresc campionatul nostru. De această dată, Dinamo este într-o reconstrucție generală și cred că nea Mircea Rednic o să reușească tot ce-și propune.

- Te-ai mai întoarce?
- (râde) În momentul de față, nu! Am multe de făcut aici, în Polonia.

„Tot cu Dinamo sunt”

- Te mai caută fanii „câinilor”?
- Da. Îmi scriu mereu. Am rămas surprins cât de mulți continuă să mă urmărească, deși din România poți vedea partidele din Polonia doar online.

- De ce crezi că la Dinamo se construiește mereu, fără un final fericit?
- Din cauza instabilității.

- Cine ai vrea să ia campionatul în România?
- Chiar dacă am plecat din țară, tot nu pot avea o altă favorită în afara lui Dinamo. Cum "câinii" sunt în play-out... (râde) Sper să câștige campionatul echipa care merită.

Ce știe în poloneză

- Cum te simți ca străin în Polonia, cum îți petreci timpul liber?
- Îmi este dor de casă, de prieteni, dar la Cracovia chiar sunt foarte fericit. Cracovia este cel mai frumos oraș din Polonia și de fiecare dată când am timp liber îmi iau familia și vizităm obiectivele turistice. Experimentăm tot ce ține de specificul polonez.

- Ai învățat ceva cuvinte în limba lor?
- Știu să număr până la 20 și să folosesc cuvintele cele mai uzuale.

- Cum ești perceput de către fani, de către coechipieri?
- Am fost fericit din primul moment al sosirii mele în Polonia, uimit de cât de bine am fost primit. Sunt foarte respectat și apreciez acest lucru. Avem aici și o comunitate de români, suporteri ai Cracoviei, care au ținut să ne cunoască, pe mine și pe Cornel Râpă. Au organizat o întrevedere, a fost fain, am petrecut timp cu ei și le-am răspuns la toate întrebările.

4 victoriiși 2 înfrângeri a înregistrat MKS Cracovia în 2019 în Ekstraklasa

1 golîn 6 meciuri a reușit Hanca pentru noua sa formație

20 goluriși 22 de assist-uri a reușit ardeleanul pentru Dinamo în 111 meciuri în toate competițiile

„Mă simt împlinit atunci când ajut oameni și îmi văd băiețelul cum crește. Mă bucură lucrurile simple”
Sergiu Hanca, mijlocaș MSK Cracovia

Echipa de suflet a Papei Ioan Paul al II-lea

  • MKS Cracovia este cel mai vechi club din Polonia încă în activitate. Împlinește 113 ani de existență pe 13 iunie. 
  • Sergiu joacă tot în alb și roșu, la fel ca la echipa lui de suflet, Dinamo. Porecla clubului este „Pasi”, „vărgații”, de la tricourile în dungi. Alături de Hanca joacă și este apreciat și Cornel Râpă, ex-Oțelul, ex-FCSB. 
  • Gruparea a reunit multe nume cunoscute printre fanii clubului, dar cel mai faimos rămâne Karol Józef Wojtyła, recunoscut ca fiind Papa Ioan Paul al II-lea. Despre care se spune că îi întreba pe polonezii veniți în vizită despre echipa sa de suflet. Tocmai de aceea numărul 1 este retras, începând cu 4 ianuarie 2005, când jucătorii de atunci ai formației și staff-ul au fost invitații privați ai Papei la Vatican!
  • În perioada ocupației naziste, la fel ca alte cluburi din această țară, a concurat într-un campionat secret, pe care gruparea l-a câștigat o dată, în 1943. 
  • MKS Cracovia are 5 titluri de campioană, între 1921 și 1948, ultimul fiind câștigat în urmă cu 71 de ani! Clubul a mai scos capul cu echipele de juniori în anii 2000. 
  • În ediția 2016/2017 a jucat în turul I preliminar al Europa League, dar a fost eliminată de macedonenii de la Skendija (1-2, 0-2). 
  • Cei mai mari rivali sunt concitadinii de la Wisla Cracovia (13 titluri de campioană, acum pe locul 10). Derby-ul local este supranumit „Războiul sfânt”, este cea mai veche confruntare internă, iar în trecut era considerat cel mai violent duel din Polonia, care se lăsa și cu înjunghieri! 
  • Printre jucătorii care au strălucit în tricoul lui MKS Cracovia se numără noul star al lui AC Milan, Krzysztof Piątek (foto), care a jucat aici în perioada 2016-2018, marcând 32 de goluri în 63 de meciuri.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
chromophobia
chromophobia  •  29 Martie 2019, 11:29

Daca pleaca vreun roman sa joace si prin liga a 3-a din Cipru,spune ca ar termina in primele 3 in prima liga din Romania.Terminati-va ma cu prostiile!O fi campionatul nostru slab dar nu mai credeti in voi ca ati ajuns la mai bine intordeauna.Ca bani,da ...

984245151633188
Andy Gibi  •  29 Martie 2019, 10:27

Si la Dinamo a stralucit vreo 6 luni si apoi a intervenit automultumirea tipic romaneasca... asa ca nu va aprindeti

popescu222
popescu222  •  29 Martie 2019, 10:05

Mie mi-a placut intotdeauna jucatorul Hanca, si niciodata n-am inteles de ce il injura tribuna. Din interviuri descopar ca e si o persoana decenta. Ma bucur mult ca si-a gasit locul!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează