INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ANCHETĂ

Hagi, în Top 10 decari all-time ai Barcelonei! Interviu EXCLUSIV: „Sunt exact unde trebuie. N-am trecut degeaba pe-acolo"

Articol de , , - Publicat joi, 26 martie 2020 21:00

90min.com, unul dintre cele mai mari site-uri de fotbal din lume, l-a plasat pe Gică Hagi al 10-lea în ierarhia celor mai buni "10" din istoria clubului catalan, într-o companie fabuloasă, alături de Messi, Maradona, Romario, Rivaldo sau Ronaldinho

Un fotbalist român e în vitrina de lux a unuia dintre cele mai mari cluburi din lume. Gică Hagi a fost plasat în Top 10 cei mai buni decari pe care echipa catalană i-a avut în întreaga ei istorie. Iar FC Barcelona a împlinit în toamna anului trecut 120 de ani!

Hagi, în topul celor mai valoroşi fotbalişti

"Hagi a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai anilor '90. Avea un control al balonului fantastic şi un dribling magic, viziunea lui în teren era deosebită" e descrierea făcută lui Hagi. Compania în care Gică se află în ierarhia respectivă e una realmente fabuloasă: Messi, Maradona, Romario, Rivaldo, Ronaldinho, Stoicikov.

Cum arată topul în care apare și Hagi

  • 1. Messi
  • 2. Laszlo Kubala (a jucat la Barcelona între 1951 şi 1961, a marcat 131 de goluri în 180 de meciuri)
  • 3. Ronaldinho
  • 4. Luis Suarez Miramontes (a jucat la Barca între 1954 şi 1961, a câştigat Balonul de Aur în 1960)
  • 5. Stoicikov
  • 6. Rivaldo
  • 7. Romario
  • 8. Maradona
  • 9. Evaristo (a jucat la Barca între 1957 şi 1962, a marcat 78 de goluri în 114 meciuri) 
  • 10. Hagi

"Iată că nu doar am trecut pe la Barcelona, am şi lăsat ceva de valoare în istoria acestui club imens"

Hagi dezvăluie că "de când am văzut topul respectiv simt o satisfacţie incredibilă", îşi aduce aminte cum a preluat numărul 10 de la Romario şi de ce inclusiv Michael Jordan a fost "un remarcabil decar"

- Domnule Hagi, bună ziua! Cum aţi primit acest top all-time al decarilor Barcelonei?
- Îţi spun sincer că de ieri, de când am văzut, parcă sunt alt om. O satisfacţie şi o împlinire fantastice! Orice jucător care s-a sacrificat pentru fotbal ar simți mândrie când ar vedea aşa ceva. În plus, la vârsta mea îmi cade tare bine (râde cu poftă). Iată că nu doar am trecut şi am fost şi pe la Barcelona, ci am şi făcut şi am lăsat ceva în istoria acestui club imens.

- Compania în care vă aflaţi...
- Pff, e incredibilă. Incredibilă! Fotalişti care au scris istoria acestui sport, care au însemnat ceva imens şi la echipele de club, dar şi la naţionale!

- V-aţi fi văzut mai sus de locul 10?
- Sunt exact unde trebuie. Ce număr mi s-ar fi potrivit mie mai bine dacă nu 10? Chiar şi într-un top, parcă mi-a fost predestinat să fiu 10.

- Parcă nu l-aţi purtat pe tricoul de la început, la Barcelona, nu?
- Da, era Romario, avea el 10. Eu am jucat cu 11. Apoi, după ce a plecat Romario, am preluat eu 10.

- Romario nu era un decar clasic!
- Nu, un 9 fals, se mai poartă aşa ceva, mai ales dacă respectivul fotbalist are aptitudini de decar, ca rol mă refer.

- Cruyff vedea altfel rolul de decar, avea o viziune proprie?
- Nu, până la urmă, ce înseamnă decar? Un playmaker ofensiv, care să creeze, să decidă în ultimii 30 de metri. El avea, în schimb, o concepţie clară despre profilul, caracteristicile pe care un jucător trebuie să le respecte atunci când e decar, când e optar, când e 4, când e 9.

- În fotbalul de azi, mai contează atât de mult decarul?
- Pfff! Da, da, da! Cât timp va exista fotbal, niciodată nu va dispărea decarul. De fapt, acest gen de jucător e şi în handbal, în baschet. E jucătorul care decide ofensiv, care coordonează, care luminează, care vede pasa la timp, care finalizează, îşi asumă riscuri. Ca să înţelegeţi exact cine e un decar adevărat, vă spun ce zicea Phil Jackson, fost mare antrenor la Chicago Bulls. Zicea despre Michael Jordan, pe care îl avea în echipă, că găsea soluţii pe care el, ca tehnician, nu le putea nici măcar gândi, darmite să le mai şi antreneze. Ăsta e un decar! Cel care inventează, care vede doar el rezolvări. De-asta v-am zis mereu că îmi doresc în echipa mea 4 decari!

- 4?
- Da, care să joace în spatele unui 9! Decarii nu sunt toţi la fel, unul mai ştie şi poate să se şi apere, altul nu. Oricine reuşeşte să ajungă să aibă 4 astfel de decari face o echipă mare.

- Daţi-mi două exemple de astfel de echipe mari din trecut, care aveau 4 decari în teren în acelaşi timp.
- Brazilia 1970 şi Barcelona lui Guardiola!

Variantă uluitoare! UEFA vrea să abandoneze Liga Campionilor și Europa League

VEZI ȘI:

Povestea fabuloasă a transferului lui Hagi la Barcelona: "La două minute după golul cu Columbia, m-a sunat Cruyff: «Ăsta e cel pe care-l vreau»" + Primul clinci a fost cu Stoicikov

VIDEO de colecție » Gică și Ianis Hagi au jonglat cu sulurile de hârtie igienică: „Regele” a reușit un număr de excepție :)

Playtech: BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'


Comentarii (25)
1963886757089380
Paul Dan Hutuleac  •  28 Martie 2020, 08:18

Parcă juca cu numărul 11 la Barcelona...

ovialex23
ovialex23  •  27 Martie 2020, 15:53

M-am uitat si eu pe site-ul respectiv si acel clasament a fost intocmit de un X-ulescu, nu este top 10 oficial al clubului. Asa pot sa adaug si eu pe site-ul FRF un top 10 al jucatorilor-atacanti pe care-i consider eu valorosi. Asta e tot. Fiecare e cu lista lui. Dar asta nu exclude faptul ca Hagi nu a fost valoros. Altfel, nu ar fi ajuns la Barcelona.

robby73
robby73  •  27 Martie 2020, 11:11
Postat de sergiu37 pe 27 Martie 2020, 01:56

Johan Cruyff, Iniesta, Michael Laudrup poate ar fi meritat să fie acolo mai mult ca alții

Și Bernd Schuster cel puțin 10 clase peste Hagi!!!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează