INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  SCOȚIA

Când și cum va mai juca Ianis? Un singur fotbalist român a revenit la un nivel bun după o astfel de absență » Ce spune un specialist contactat de GSP

Ianis Hagi se reface după accidentare // sursă foto: Instagram @ ianishagi +5   FOTO
Ianis Hagi se reface după accidentare // sursă foto: Instagram @ ianishagi

Articol de , - Publicat marti, 27 decembrie 2022 15:23 / Actualizat marti, 27 decembrie 2022 15:38

Pe 21 ianuarie se va împlini un an de la accidentarea lui Ianis Hagi, una după care jucătorul și apropiații lui asigurau că nu avea să-i pună cariera în pericol. Un singur fotbalist român a mai revenit la un nivel bun după ce a stat atât de mult, Ghionea, însă el a avut probleme mai mari decât sunt acelea anunțate în cazul decarului naționalei.

Ianis Hagi a împlinit 24 de ani și în curând va avea un an de când nu mai joacă fotbal. Pe 21 ianuarie se va aduna și luna a 12-a de absență a mijlocașului ofensiv accidentat într-un meci cu Sterling Albion, în Cupa Scoției.

Singura ofertă recentă pe care Pițurcă spune că o regretă: „Nu m-am comportat ca un profesionist”
REFUZ
Singura ofertă recentă pe care Pițurcă spune că o regretă: „Nu m-am comportat ca un profesionist”

Un specialist se pronunță în cazul lui Ianis Hagi: „N-am mai auzit să lipsească cineva atât de mult!”

Ce se întâmplă cu Ianis? În toată perioada aceasta, jucătorul și clubul au transmis doar mesaje cu optimism, asigurări că pauza e una normală și că revenirea pe teren va avea loc fără dubii.

Un preparator fizic român explică despre alte cazuri cu absențe atât de îndelungate: „Au mai stat atât pe margine doar fotbaliști cărora le fuseseră greșite diagnosticul, operația sau recuperarea. Pentru ruptura ligamentului încrucișat nu știu să fi stat cineva atât de mult, un an!”

Diagnosticul anunțat pe 21 ianuarie acesta a fost, o ruptură a ligamentului încrucișat. Nici clubul, nici Hagi nu au precizat că genunchiul ar mai fi suferit și alte daune.

A fost mai grav în cazul lui Ianis Hagi decât au anunțat?

A mai existat un internațional român care a lipsit atât de mult din cauza unei accidentări de la genunchi: Sorin Ghionea. El a absentat între februarie 2007 și februarie 2008. Ghionea nu a avut atunci doar ceea ce a avut Ianis, el mai avea în plus și cartilajul din genunchi distrus. 

De aceea operația și recuperarea au fost cu mult mai complicate și mai îndelungate. Fundașul central a redevenit titular al FCSB și a mai jucat și în echipa națională după ce a încheiat recuperarea foarte îndelungată.

În cazul lui Hagi, nici el, nici Rangers nu au anunțat că accidentarea ar fi implicat și deteriorarea cartilajului ori a ligamentului anterior. Doar o ruptură „curată” căreia i-au urmat o operație reușită și o recuperare pe care fotbalistul a respectat-o ca la carte. 

Scoțienii au postat la un moment dat și un scurt serial cu episoade în care Ianis muncea în sala de fitness pentru redobândirea formei fizice și pentru întărirea genunchiului. De atunci au trecut luni în care nici clubul, nici jucătorul nu au mai anunțat foarte clar o dată pentru revenirea pe teren a decarului naționalei noastre.

Michael Beale, antrenorul formației din Glasgow, a vorbit despre sfârșitul lunii ianuarie ori începutul lunii februarie ca date posibile pentru întoarcerea lui Hagi. Atunci va fi trecut mai mult de un an de la accidentare!

24 de meciuri și două goluriare Ianis Hagi în echipa națională, pentru care a jucat ultima oară în noiembrie 2021, într-o victorie în Liechtenstein, 2-0. El a bifat atunci doar ultimele 17 minute ale partidei

Nicolae Dică a jucat după numai patru luni

Durata medie de absență pentru un fotbalist care suferă o ruptură a ligamentului încrucișat e de o jumătate de an. Nicolae Dică i-a uimit pe oamenii din staff-ul FCSB-ului atunci când s-a întors pe teren la numai patru luni după operație. Accidentarea nici nu a avut urmări grave în cazul lui, el și-a păstrat același nivel al jocului pe care îl etala și înainte „să se rupă”. 

Florin Bratu a lipsit șapte luni, Florin Costea a stat opt luni. Chiar dacă s-au întors pe teren după accidentările acelea, ei nu au mai fost niciodată la fel de buni și până la urmă s-au retras devreme. Bratu avea numai 28 de ani când s-a accidentat într-un meci cu CFR, într-o fază în care i-a fost prins piciorul în gazon și i-a cedat genunchiul.

Rangers i-a prelungit contractul lui Ianis Hagi

Scoțienii au ținut să arate că îl susțin pe Ianis în momentele acestea în care internaționalul român urmează să bifeze un an în care nu a mai contribuit cu nimic pentru Rangers. Clubul a anunțat că acordul cu Hagi a fost prelungit, fără să anunțe care e data scadentă a noului contract. 

Ross Wilson, directorul sportiv, s-a referit în anunț tocmai la situația medicală a jucătorului: „Hagi are parte de sprijin și în club, și în afara lui, cu toții abia așteptăm să îl revedem cu mingea la picior. Ne bucurăm că am ajuns la o înțelegere pentru prelungirea contractului său”. 

Rangers l-a adus pe Ianis sub formă de împrumut de la Genk în ianuarie 2020, apoi a plătit 3,5 milioane de euro pentru a-l achiziționa definitiv din Belgia.

Mai multe știri din fotbalul internațional: 

Postul „vânat” de Mirel Rădoi, după demisia de la Craiova: „Muncesc să ajung să antrenez această echipă”

Fostul campion mondial din 2018 l-a insultat pe Emiliano Martinez și a stârnit furia fotbaliștilor Argentinei: „Cel mai mare rahat din fotbal!”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (10)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  27 Decembrie 2022, 19:20

...poate juca si sarba in caruta...Edy politico de abia l asteapta fara el nu poate sa bata Andorra...

fibra
fibra  •  27 Decembrie 2022, 18:43

O minune daca ar juca precum pana s-a accidentat,adica mediocru. Eu ii doresc sanatate si sa mai poata juca macar modest.

dobrin
dobrin  •  27 Decembrie 2022, 17:31
Postat de ionescugeorge77 pe 27 Decembrie 2022, 16:40

IH este terminat pentru fotbal ...nu mai vrem sa l vedem in Nationala ...vrem sa ne calificam la Europene nu sa jucam cu accidentati in teren ...

Cat timp Edi e selectioner e irelevant daca Ianis joaca sau nu, calificarea este deja transata.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close