INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ANGLIA

EXCLUSIV Tudor Băluță e pregătit să joace în Premier League, la Brighton: „Nu contează vârsta! Cine merită joacă!”

Articol de - Publicat duminica, 02 iunie 2019 09:00

Tudor Băluță s-a despărțit de Viitorul și este pregătit pentru aventura la Brighton&Hove Albion.

Pentru Tudor Băluță, finala Cupei României a reprezentat ultimul meci în tricoul Viitorului înaintea plecării în cel mai bogat și puternic campionat din lume, Premier League.

Transferat încă din iarna de Brighton&Hove Albion, internaționalul în vârstă de 20 de ani a fost lăsat să joace până la finalul sezonului sub comanda lui Gică Hagi. Mișcare care i-a prins bine, iar mijlocașul la închidere pleacă în Anglia cu un trofeu. Nu înainte de a-și dezvălui în Gazetă sentimentele pe care le încearcă la despărțire: „A fost un sezon foarte bun. Totuși, cred că ne-am fi putut clasa mai sus dacă nu am fi avut acea perioadă nereușită, în care nu am avut rezultate. Chiar și așa, am încheiat pe podium în campionat și am câștigat Cupa. Sunt fericit pentru că am jucat mult și mi-am ajutat echipa”, spune Băluță.

4 selecțiila naționala României a adunat Tudor Băluță

Emoții de la distanță

O singură săptămână de vacanță, atât va prinde în această pauză competițională. Convocat atât la naționala mare, cât și la cea de tineret, Băluță se va prezenta la noua sa echipă la începutul lui iulie. „O să fie o vară interesantă. Pentru mine, este începutul unui nou capitol și sunt încrezător că o să fie unul cel puțin la fel de reușit ca până acum. Am urmărit aproape toate meciurile echipei din iarnă și până la finalul sezonului. Mi-am facut griji în privința luptei pentru menținerea în Premier League. În ciuda perioadei grele prin care a trecut echipa, am avut încredere că va rămâne în prima ligă și mă bucur că așa s-a și întâmplat.

2,9 milioane de €a plătit Brighton&Hove Albion pentru transferul internaționalului român

Sper ca în următorul sezon să nu mai existe aceste emoții și să fim cât mai sus în clasament. Sunt nerăbdător să încep pregătirea cu Brighton și îmi doresc să mă dezvolt cât mai mult, din toate punctele de vedere, și să pun umărul la obținerea rezultatelor pozitive, jucând cât mai mult și cât mai bine”, explică mijlocașul care a câștigat titlul de campion cu Viitorul în urmă cu doi ani. 

„Am nevoie să joc cât mai mult”

La Brighton îl așteaptă un nou antrenor, altul decât cel din momentul parafării transferului. Graham Potter l-a înlocuit pe Chris Hutton, care îi adusese pe „pescăruși” în Premier League în urmă cu un an. „Este un nou început și pentru mine, dar și pentru echipă. Cu siguranță, jocul se va schimba, pentru că noul antrenor are un stil ofensiv și de posesie, iar asta mi se potrivește. În privința postului, cred că poziția de mijlocaș central va fi de bază, dar, dacă va fi nevoie, pot juca și pe alt post, inclusiv cel de fundaș central. Am ceva emoții, dar sunt pozitive. Cel mai important este să joc cât mai mult, sunt tânăr și am nevoie de asta. Este clar că nivelul este ridicat acolo și pretențiile sunt mai mari, dar asta nu poate decât să mă ambiționeze și mai mult. Muncind, cu siguranță voi ajunge să am rezultatele pe care mi le doresc” este convins Băluță. 

Coleg cu Florin Andone

La Brighton, Băluță va fi coleg cu un alt internațional român, Florin Andone, transferat de formația engleză în urmă cu un an. „Am mai vorbit cu el, însă nu foarte mult. Avem timp din vară să facem asta și, cu siguranță, mă va ajuta. Este important sa fie încă un român alături de mine, plus că are deja experiența unui sezon acolo”, spune jucătorul în vârstă de 20 de ani. 

Un fel de Constanța

Cu o populație puțin peste 250.000 de locuitori, aproape de cea a orașului Constanța, și aflat pe litoral, Brighton&Hove s-a format în 1997, după unirea celor două orașe situate pe coasta de sud a Angliei. Asemănarea cu localitatea de la malul Mării Negre se oprește aici, pentru că doar Brighton reușește să atragă anual peste 8 milioane de turiști, fiind cea mai celebră stațiune turistică britanică de pe coastă. „Cred că mă voi acomoda fără probleme. Orașul este frumos, îmi place mult, toată lumea este foarte prietenoasă, sunt sigur că este un mediu prielnic pentru mine. Totul este la cel mai înalt nivel, condițiile de pregătire, staff-ul, conducerea. Îmi voi găsi locuință când voi merge acolo. Cei de la club mă vor ajuta cu tot ce ține de acomodare”, explică Băluță, care vorbește excelent limba engleză. 

10 august 2019este ziua în care se va da startul în noul sezon al Premier League

INTERVIU » Băluță: „Nu contează vârsta! Cine merită joacă!”

Mijlocașul spune că abia așteaptă să joace în fața celor mai incandescenți suporteri din lume.

-Tudor, ești pregătit pentru Premier League la doar 20 de ani?
-Abia aștept să mă alătur echipei, să începem sezonul. Cât despre vârstă, nu consider a fi prea importantă. Cine merită joacă!

-Cât de mare crezi că este diferența față de fotbalul românesc?
-Cred că principala diferență ar fi cea fizică. Este un alt ritm acolo și o altă intensitate, există și mulți jucători foarte tehnici, iar asta face ca fotbalul să fie foarte atractiv. Consider că este genul de fotbal care mi se potrivește.

-Vei întâlni unii din cei mai buni atacanți din lume. Ai vreun preferat?
-Nu vreau să dau nume, pentru că sunt atât de mulți jucători de valoare în Premier League. Dar asta nu poate decât să mă ajute, pentru că jucând împotriva lor sau antrenându-mă alături de ei, pot să progresez.

-Premier League este renumită pentru suporterii incredibili.
-Asta îmi place foarte mult. Suporterii sunt alături de echipă în fiecare moment și stadioanele sunt pline la fiecare meci. Abia aștept să fiu pe teren și să simt susținerea fanilor.

-Vei face un salt impresionant în privința salariului. Va fi greu să rămâi cu picioarele pe pământ?
-Pentru mine, nu este dificil. Mereu am fost și rămân un băiat simplu, modest și muncitor. Consider că doar așa pot face performanță la cel mai înalt nivel. Nu voi lăsa niciodata tentațiile de moment să strice tot ceea ce am obținut după atâția ani de muncă. 

„Îmi va fi dor de băieți!”

Emoționat, cu lacrimi în ochi, Băluță s-a despărțit de Viitorul după finala Cupei. „Le mulțumesc tuturor din cadrul clubului. Fiecare om de aici a contribuit mai mult sau mai puțin la dezvoltarea mea atât ca fotbalist, cât și ca persoană. Sunt recunoscător pentru tot sprijinul oferit în acești ani. Cel mai mult îi mulțumesc domnului Hagi. Dumnealui m-a adus aici, a avut încredere in mine, răbdare și, cu siguranță, a avut cel mai mare aport în carierea mea până acum. Mi-a fost greu să îmi iau la revedere de la băieți. Am avut parte de atâtea momente frumoase împreună și nu pot decât să le mulțumesc. Îmi va fi dor de ei”, spune acesta. 

De la „tricolorii” mari la tineret

Pe 1 iunie, Băluță se va prezenta la reunirea naționalei României, pentru meciurile cu Norvegia (7 iunie) și cu Malta (10 iunie), din preliminariile Campionatului European din 2020. „Evident, mergem cu gândul să obținem toate cele 6 puncte. Trebuie să facem tot ce ține de noi să obținem rezultatele care să ne trimită la Euro, pentru că acesta este obiectivul. Fiecare meci este dificil, însă am încredere că vom reuși”, declară Băluță, care va merge apoi la reprezentativa de tineret, cu care va participa la turneul final al Euro 2019: „Sunt sigur că vor fi niște meciuri foarte frumoase, mai ales că avem adversari puternici. Ne dorim să jucăm cât mai bine și să obținem rezultate pozitive pentru a ieși din grupă. Avem o echipă talentată, trebuie să intrăm în teren încrezători și pregătiți să dăm tot ce avem mai bun”.

Transferurile realizate în ultimul deceniu din Liga 1 în Premier League

  1. Vlad Chiricheș (de la FCSB la Tottenham Hotspur, în 2013) – 9,5 milioane de euro
  2. Florin Gardoș (de la FCSB la Southampton, în 2014) – 6,8 milioane de euro
  3. Tudor Băluță (de la Viitorul la Brighton&Hove Albion, în 2019) – 2,9 milioane de euro

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
calinescu_
calinescu_  •  02 Iunie 2019, 09:42

ALTA TZEAPA....!!!! CE SA FACA BALUTA IN ANGLIA CAND IN LIGA I A FOST UN JUCATOR MEDIOCRU LA FEL CA IANIS ....!!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close