INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  CAZUL COLȚESCU

Ladislau Boloni, interviu drastic în cazul Colțescu: „Niciodată nu e rasism!” + „Îl rog pe ministrul Stroe să nu-și ceară scuze în numele meu”

Ladislau Boloni e antrenor la Panathinaikos, foto: Imago Images +11   FOTO
Ladislau Boloni e antrenor la Panathinaikos, foto: Imago Images

Articol de GSP - Publicat marti, 15 decembrie 2020 08:38 / Actualizat marti, 15 decembrie 2020 10:41

Ladislau Boloni (67 de ani), antrenorul lui Panathinaikos Atena, e ultimul nume important din fotbalul românesc care vorbește pe larg despre derapajul rasist al arbitrului Sebastian Colțescu (43 de ani) într-un interviu pentru adevarul.ro

Boloni se solidarizează cu Sebastian Colțescu și exclude vehement ipoteza conform căreia arbitrul român ar fi utilizat o exprimare rasistă în partida PSG - Bașakșehir.

Ladislau Boloni: „Exprimarea lui Colțescu n-a avut nicio urmă de dispreț sau ură”

„Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiara. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza. Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română.

Faptul că tu spui «ăla negru», ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce. O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul «negru» descrie o culoare. Colţescu nu spune «nigger», cuvânt în engleză cu cononaţie rasistă, el nu spune «cioară», care e un cuvânt jignitor în română. Colţescu foloseşte un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit.

Iar în reacţiile care au curs de aici, am auzit şi o chestie care m-a bulversat. Că al patrulea arbitru (n.r. - Sebastian Colţescu) ar fi trebuit să ştie numele antrenorului secund de la formaţia turcă (n.r. - Pierre Webo). Dar de unde?! Ei, oamenii de pe băncile tehnice, cunosc numele tuturor arbitrilor care sunt la un meci? Eu, ca antrenor, întreb din când în când: «Din ce ţară e arbitrul?». Iar asta doar când am meci internaţional. În rest, habar n-am cum îi cheamă pe arbitri şi nici nu mă interesează! Şi tot aşa, pe niciun arbitru din lume nu-l interesează cum îl cheamă pe maseurul de pe banca tehnică a celor de la ASA Târgu-Mureş, de pildă! Despre ce vorbim aici?”, a spus Boloni, într-un interviu acordat pentru Adevărul

Ladislau Boloni: „Îl rog pe ministrul Stroe să nu-și ceară scuze în numele meu!”

Ladislau Boloni a comentat și declarațiile lui Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului, cel care a declarat că „își cere scuze în numele sportului românesc” pentru ieșirea lui Sebastian Colțescu.

„Ei bine, eu am fost un sportiv român şi îl rog să nu-şi ceară scuze în numele meu! El e un politician care vrea să se afirme şi atunci îşi dă cu părerea şi îşi cere scuze, că, vezi domne, ce mare democrat şi liberal şi la modă e el, cu respect faţă de toată lumea! Doar că n-are respect faţă de lumea în care trăieşte el! Faţă de acea lume n-are niciun fel de respect. El vrea doar să se afirme. Şi acest sentiment, această părere exprimată de acest politician îi influenţează apoi pe foarte mulţi. 

Şi, de aceea, mă deranjează foarte tare că Tiberiu Stroe sau Ionuţ Stroe, cum îl cheamă, iese la fotografii şi îşi dă cu părerea. Cum au fost şi alţii, de altfel!”, a spus Boloni, conform sursei citate. 

Boloni nu-l iartă nici pe Burleanu: „L-am sunat să-i cer socoteală. Încă aștept răspunsul lui”

Inclusiv Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a intrat în vizorul reputatului antrenor român. Boloni spune că l-a sunat pe Burleanu imediat după finala Cupei FCSB - Sepsi 1-0, la finalul căreia jucătorii roș-albaștrilor au fost protagoniști ai unor derapaje xenofobe reprobabile. 

„Nişte oameni care ies acum din ţara noastră şi îl fac rasist pe Colţescu au tăcut cu alte ocazii! De pildă, ca atunci când l-am sunat pe Burleanu şi i-am cerut socoteală de ce acceptă federaţia scandările xenofobe ale jucătorilor FCSB, după ce au câştigat Cupa României, în sezonul trecut, în faţa celor de la Sepsi.

Şi încă aştept răspunsul lui! Ei bine, o să scriu şi la UEFA acum că încă aştept răspunsul FRF. Până la urmă, cine e vinovat? Unul care foloseşte un cuvânt oarecare sau un ministru sau o federaţie care acum sare şi urlă, dar, cu alte ocazii, nu-şi face treaba?”, a mai spus Ladislau Boloni. 

Boloni: „Am să redactez o scrisoare pentru UEFA și FIFA”

Eu am avocatul meu în Franţa şi cred că am să redactez o scrisoare cu ajutorul lui şi să o trimit atât la UEFA, cât şi la FIFA. O să le explic ce au putut trăi aceşti arbitri, care au fost pe „Parc des Princes“, şi în ce „găleată“ au putut să cadă. Şi, din păcate, vor fi marcaţi de acest episod pentru o viaţă întreagă! Şi în această scrisoare, cred că o să mai scriu ceva! - Ladislau Boloni 

+7 FOTO

VIDEO Edi Iordănescu: „Nu e vorba de rasism la Sebastian Colțescu. Niciodată!”

Citește mai multe știri despre Sebastian Colțescu: 

Demba Ba l-a sunat pe Sebastian Colțescu! Ousmane N'Doye a intermediat totul: „Să-mi dați o mămăligă! S-au înțeles foarte bine”

Porumboiu vine cu un nou scenariu în scandalul de rasism care-l are în centru pe Colțescu: „El era total absent! Șovre a aruncat treaba asta pentru că e orgolios și s-a răzbunat”

Ultimele detalii despre „cazul Colțescu” » UEFA îi anchetează și pe turci! Cine ar fi spus „românii sunt țigani” + ce riscă Hațegan

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (37)
alex_x
alex_x  •  27 Decembrie 2020, 07:35

Atâta zarva pentru nimic... Zicea un alb odată... Dacă i adevărat ca *** de okan ne a făcut *** ar trebui ca toți romanii sa Sara precum negrul...? Aici e o nedreptate de genul hotul striga hoții... Dacă tu faci toți romanii *** și ei nici măcar nu sint toți *** ci doar o parte infima, iar tu sari la bătaie ca te face negru și ***, atunci cine e rasist?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

traian_v
traian_v  •  15 Decembrie 2020, 18:11
Postat de Christian Ciuca pe 15 Decembrie 2020, 16:30

du-te bai nene cu vrajeala ta, cunosti tu cinzeci de noi jucatori si staffu tehnic inainte de un meci pe derost... pfff... esti mai ceva ca Einstein neicusorule.

Nu eu, ca eu nu sunt arbitru si mai ales arbitru de UCL. De aia ii zboara UEFA cu doua zile inainte de meci, sa isi faca tema de casa. Ai inteles gresit ce am scris, am spus ca cel putin pe antrenori (2-3) ar trebui sa ii cunoasca, sa isi faca tema de casa inainte de meci. Nu l-am atacat de Coltescu, as vrea sa il apar, ca e roman si a folosit un adjectiv nevinovat. Daca arbitrul de rezerva era negru, si ar fi folosit expresia "ala negru", nu s-ar fi intamplat nimic. Deci rasismul este redirectionat SPRE arbitrul roman care din intamplare e alb.

popescu222
popescu222  •  15 Decembrie 2020, 17:29
Postat de sibelius pe 15 Decembrie 2020, 12:29

"Ala negru" poate nu e negru, e "maro", dar nu despre asta e vorba. ci despre faptul ca romanu' identifica totul dupa culoare, limba, varsta. X e negru, Y nu e roman(chiar daca e cetatean roman), e ungur, neamt, rrom etc, la stiri auzi ca un "un batran" a fost lovit de masina(chiar daca batranul are 50 de ani, nu 80) etc.

Amice, eu sunt in totalitate de acord cu dl Boloni ca n-a fost rasism in exprimarea lui Coltescu, ci doar prostie, dar trebuie sa recunosc faptul ca ai postari inteligente si pertinente. Din pacate suntem un neam de provinciali pentru care tot ce e diferit de norma (de varsta, religie, culoare, nationalitate, whatever) e greu de acceptat sau inteles. Ne batem cu pumnul in piept la carciuma cantand "Noi suntem romani", si cam la asta se reduce analiza valorii unui individ: e roman sau nu.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează