INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  UCRAINA

Un fost jucător îi face o caracterizare senzațională lui Lucescu: „E atât de persuasiv încât dacă ar vorbi cu un politician l-ar convinge să-și schimbe partidul"

Mircea Lucescu
foto: Guliver/Getty Images
Mircea Lucescu foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 11 noiembrie 2020 13:07 / Actualizat miercuri, 11 noiembrie 2020 14:59

Polonezul Mariusz Lewandowski, care a lucrat șase ani cu Mircea Lucescu la Șahtior, povestește că „odată, ne-a făcut să credem că suntem mai buni decât Barcelona. Și am învins-o cu 2-0 în Liga Campionilor”.

Mariusz Lewandowski a jucat nouă sezoane la Șahtior (2001-2010), șase alături de Mircea Lucescu, cucerind împreună nouă trofee, inclusiv Cupa UEFA, în 2009. La 41 de ani, fostul mijlocaș defensiv polonez e antrenor în țara sa, la Termalica Nieciecza, în liga secundă. L-a descris pe tehnicianul care i-a marcat cariera într-un interviu pentru emisiunea Foot Truck, pe YouTube.

„Lucescu vorbea cu tine până când îți inocula această idee”

„Lucescu e un mare antrenor, psiholog, tată. A avut o abordare a fotbalului cu totul diferită față de ceilalți tehnicieni cu care am lucrat. De exemplu, am jucat cu Barcelona în Liga Campionilor. La o zi după tragerea la sorți a grupelor, ne-a zis că ar trebui să-i batem pe catalani acasă: «Suntem mai buni ca ei!». Toți l-am privit șocați. Ne gândeam: «Probabil nu se uită la meciurilor lor». Dar avea un stil de a te compara cu adversarii încât te făcea să crezi că nu ești mai slab nici decât jucătorii Barcelonei. Vorbea cu tine până când îți inocula această idee. Și am învins Barcelona pe teren propriu cu 2-0. După meci, discutam între noi: «Lucescu a avut dreptate»”, a povestit Lewandowski.

Se referea la victoria cu 2-0 din 7 decembrie 2004. Barça era deja calificată din grupe, alături de Milan, și Rijkaard i-a odihnit atunci pe Ronaldinho, Eto'o și Deco (în tur, la 3-0 pentru Barcelona), ei marcaseră golurile). Dar pe teren erau Messi (prima confruntare cu „Il Luce”), Xavi, Iniesta și Puyol, printre alții.

„Mister, eu n-aș îndrăzni să fac asta!”

Polonezul a păstrat mereu legătura cu fostul său antrenor. „Are 75 de ani, dar încă afirmă că e tânăr. Odată, i-am sugerat să vină în Polonia, pentru a le ține lecții. A refuzat: «Mariusz, dacă încep să apar pe scenă, toți se vor gândi că nu mai vreau să antrenez». După aceea, s-a dus la Dinamo Kiev. L-am sunat și i-am zis: «Mister, eu n-aș îndrăzni să fac asta!». Mi-a spus că a mai pregătit cluburi care se urăsc, Beșiktaș și Galatasaray. Mi-a explicat ceva. Nu putem uita trecutul, însă trebuie să rămânem profesioniști, indiferent de locul în care muncim. Cuvinte înțelepte. Ultrașii lui Dinamo voiau să-l dea afară în șuturi, iar el a calificat echipa în Liga Campionilor. Și tot e criticat”.

Lewandowski a încheiat cu umor: „Într-o ceartă, nu ai nicio șansă să-l învingi pe Lucescu. Nici măcar una. E atât de persuasiv încât dacă ar vorbi cu un polician l-ar convinge să-și schimbe partidul”. 

Nimeni nu ne rezista în Ucraina atunci. Marcam câte goluri voiam. Ca să ne facă mai puternici, Lucescu ne-a dus să jucăm multe amicale. Zburam în Italia ca să înfruntăm Milan și Inter. Mergeam în Turcia pentru meciuri cu Fenerbahçe, Beșiktaș și Galatasaray. Aceste partide de pregătire ne-au dat încredere. Nu ne mai temeam de niciun adversar.
- Mariusz Lewandowski, fost jucător Șahtior

Danut Lupu dezvaluie ca Mircea Lucescu l-a data afara din vestiar pe Copos

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Declarația sexistă a selecționerului a declanșat un scandal imens în Columbia. A crezut că are microfonul închis

Barcelona, gafă uluitoare a conducerii » A calculat greșit impozitele pentru Neymar și a plătit cu 10 milioane mai mult! Acum îi cere banii înapoi jucătorului!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
mattteo
mattteo  •  11 Noiembrie 2020, 14:23

Alt.articcol.cu sageti anti-Lucescu scruse de vreun frustrat care a uitat ca "marele" Emerich Ienei a preluat echipa de la el dupa incredibilul ghinion cu 30 de suturi spre poarta si egal cu Irlanda de Nord si tot nu a reusit sa o califice in '88. Aici scrieti "Rijkaard i-a odihnit atunci pe Ronaldinho, Eto'o și Deco (în tur, la 3-0 pentru Barcelona), ei marcaseră golurile). Dar pe teren erau Messi (prima confruntare cu „Il Luce”), Xavi, Iniesta și Puyol", de parca astia ultimii ar fi niste slabi......va facetj de rusine iar....la fel ca la faza cand ati scris ca a cerut tricoul. Vorbiti cu Gica Hagi, cu Pirlo, Simeone, Willian, Fernandinho, Douglas Costa, vedeti ce spun ei de Mircea.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează