INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  DINAMO KIEV

Mircea Lucescu, susținut de fata legendarului Lobanovski: „Dintr-o dată, Șahtior nu se mai simte confortabil”

Mircea Lucescu // FOTO: https://www.facebook.com/fcdynamoua/ +17   FOTO
Mircea Lucescu // FOTO: https://www.facebook.com/fcdynamoua/

Articol de - Publicat miercuri, 29 iulie 2020 13:01 / Actualizat miercuri, 29 iulie 2020 13:49

Svetlana Lobanovski, fiica lui Valeri Lobanovski, susține decizia lui Igor Surkis de a-l aduce pe Mircea Lucescu, care azi împlinește 75 de ani, la Dinamo Kiev: „E bătrân? Și despre tata se spunea în 1997 că e terminat. Și a calificat echipa în semifinalele Ligii Campionilor”

Mircea Lucescu rămâne la Dinamo Kiev și va fi prezentat oficial mâine ca antrenor al alb-albaștrilor. După ce, marți, a lăsat un buchet de trandafiri roșii la statuia lui Valeri Lobanovski, spunând despre el că „a fost unul dintre cei valoroși tehnicieni din istoria fotbalului, un om cu adevărat mare, cu o contribuție uriașă la dezvoltarea acestui sport”, jurnaliștii ucraineni au discutat cu fata lui Lobanovski. Care, spre deosebire de ultrașii kieveni, crede în Luce. Și explică și de ce a fost o alegere corectă. Riscantă, dar bună pentru club.

Mircea Lucescu, susținut de fata legendarului Lobanovski: „Dintr-o dată, Șahtior nu se mai simte confortabil”
Mircea Lucescu a depus flori la mormântul lui Valeri Lobanovski

„O alegere absolut justificată" 

Fotbalul este pragmatic, tata se concentra pe acest aspect. De aceea, când vorbim despre Lucescu trebuie, dincolo de emoții, să dăm atenție profesionalismului, experienței și realizărilor sale. Privind totul din acest unghi, decizia a fost absolut justificată. Nimeni nu garantează că va fi un succes însă, un antrenor e judecat de rezultate", declară Svetlana, care afirmă că „parțial, îi înțeleg pe fani, până la urmă, Lucescu a fost atâția ani la Șahtior, marele rival. Pentru mulți, acest lucru pune în umbră toate celelalte argumente. Totuși, aceiași suporteri pretind președintelui victorii, trofee".

Comparația cu Lobanovski 

Vine cu un motto al lui Valeri. „Tata obișnuia să spună: «Gândește dacă poți!» E ceva la care să ne gândim aici. Ar numi Igor Surkis un om împotriva intereselor afacerii în care el și fratele său investesc? Da, Surkis își asumă un risc, însă în primul rând își riscă banii și propria reputație". Svetlana atrage atenția. „Care e esența contestării lui Lucescu? Vârsta? Mulți susțineau că Lobanovski e terminat după ce s-a întors din Orientul Mijlociu. Dar acel «bătrân» a calificat Dinamo Kiev în semifinalele Champions League. În urma lui au venit tinerii. S-a apropiat vreunul de ce a realizat tata? Nu! Asta e". 

În 1997, după o pauză de șapte ani, timp în care a pregătit naționalele Emiratelor Arabe Unite și Kuweitului, Lobanovski a avut câțiva ani extraordinari la Kiev. Cu o echipă construită în jurul duetului Șevcenko - Rebrov, a cucerit 7 trofee (4 titluri și 3 Cupe ale Ucrainei), fiind mereu o prezență puternică în Ligă. 

Le-a învins în două sezoane consecutive pe Barcelona (7-0 la general, 4-0 pe „Camp Nou", în 1997-1998) și pe Real Madrid (1-1 și 2-0 în "sferturi, 1998-1999). Și a atins semifinalele competiției în 1999, pierzând la limită în fața lui Bayern: 3-3 acasă, după ce a condus cu 2-0 și 3-1, și 0-1 în Germania.

„Supercupa va fi un bun start pentru noua istorie a lui Dinamo Kiev" 

Încă o întrebare pentru Svetlana. De ce a reacționat Șahtior atât de dur? „Pentru mine, e cel puțin ciudat. Șahtior a părut ofensat, chiar umilit de hotărârea lui Lucescu de a semna cu Dinamo. Dar când, recent, Junior Moraes s-a transferat de la Dinamo la Șahtior, totul s-a petrecut în liniște. Iar acum, o dezlănțuire de comentarii negative contra celui care, în realitate, a ridicat Șahtior foarte sus". 

FOTO. Imagini cu Mircea Lucescu la Dinamo Kiev

+13 FOTO

Atacantul brazilian, fostul golgeter al Gloriei Bistrița (2010-2011), a ajuns în 2018 la Șahtior direct de la Kiev, jucând și acum la "mineri". Fiica lui Lobanovski crede că „poziția lui Șahtior confirmă că Surkis a făcut alegerea corectă. Cel puțin, Șahtior, dintr-o dată, nu se mai simte confortabil, ca în ultimul timp". 

Svetlana anunță un meci mare, pe 25 august, chiar pe stadionul Olimpic din Kiev: „Supercupa Dinamo - Șahtior pare extrem de interesantă. Va fi un bun start pentru noua istorie a clubului din Kiev".

Urări pentru cei 75 de ani. Și de la Dinamo, și de la Șahtior 

Pe 29 iulie 2015, când Mircea Lucescu împlinea 70 de ani, iar echipa juca încă la Lvov din cauza conflictului armat din estul Ucraine, Rinat Ahmetov, patronul lui Șahtior, dezvăluia că antrenorul va avea o statuie în față la „Donbass Arena" când „minerii" se vor întoarce la Donețk. Chiar atunci, a fost prezentată macheta monumentului de bronz, care îl prezenta pe Luce așezat pe o bancă, la fel ca statuia lui Lobanovski. Acum, Șahtior dezaprobă decizia tehnicianului de a accepta oferta marelui rival.Dar nu a uitat de ziua lui.

 Astăzi, la 75 de ani, i-a transmis un mesaj pe rețelele de socializare, urându-i „sănătate, energie inepuizabilă, optimism, fericire în familie și prosperitate. Întotdeauna să-i aveți în jur pe cei dragi și pe prietenii fideli. Fotbalul să rămână mereu în inima dumneavoastră". 

Lucescu, 22 de trofee cu Șahtior, a fost felicitat și de Igor Surkis și Serghei Sidorciuk, președintele și căpitanul lui Dinamo Kiev. „Un tribut pentru Maestrul Fotbalului, unul dintre cei mai strălucitori antrenori ai timpurilor noastre. Ați îmbogățit fotbalul ucrainean cu o mireasmă unică, un joc spectaculos. Iar palmaresul lui Șahtior este cea mai bună confirmare. Sperăm ca experiența, valoarea și înțelepciunea să aducă succes și la Dinamo Kiev. Inspirație, înțelegere cu echipa, minte ascuțită și creativitate în luarea deciziilor".

VIDEO. Mircea Lucescu, înjurat de fanii lui Dinamo Kiev după meciul U19 la care a asistat

Citește mai multe știri despre Mircea Lucescu: 

Mircea Lucescu, înjurat de fanii lui Dinamo Kiev, care au protestat cu torțe » Declarația antrenorului: „Rămân!”

Mircea Lucescu începe în forță » Dă 8 milioane de euro pentru primul transfer

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează