INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  SIRIA

Un antrenor român a fost numit selecționerul naționalei din Siria! Declarații în exclusivitate pentru GSP.ro: „Sunt foarte apreciat acolo”

Valeriu Tița // foto: Guliver/gettyimages
Valeriu Tița // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 19 noiembrie 2021 11:40 / Actualizat vineri, 19 noiembrie 2021 14:27

Românul Valeriu Tița (55 de ani) este noul selecționer al echipei naționale din Siria. Antrenorul a oferit o primă reacție pentru GSP.ro. 

- Bună ziua, domnul Tița, cum au ați ajuns să fiți numit selecționerul Siriei? 
- Eu am mai fost selecționerul Siriei în urmă cu 10 ani, între decembrie 2010 - februarie 2011, iar foștii jucători cu care am lucrat au vorbit cu ministrul sportului și i-au spus că eu sunt singurul antrenor care poate remedia situația actuală. Oficialii federației m-au sunat și am acceptat imediat. Sunt foarte apreciat în Siria, am antrenat 4-5 ani în total acolo, la echipe de club. 

- Concret, ce obiectiv aveți?
- Obiectivul principal este calificarea la Cupa Mondială din Qatar, dar va fi foarte greu, timpul e foarte scurt. Naționala Siriei a început rău preliminariile CM 2022, obținând doar două puncte în 6 meciuri. Este pe locul 6 în grupă, ultimul. Mai sunt patru partide, dintre care una foarte grea cu Coreea de Sud. Primele două clasate se califică direct, iar noi sperăm să prindem locul 3, care duce la baraj, probabil cu Japonia sau Australia. Pentru asta ne luptăm cu Emiratele Arabe Unite, Liban și Irak.

Valeriu Tița, noul selecționer al Siriei: „Sunt singurul antrenor care a rezistat doi ani în Irak”

- Cunoașteți bine fotbalul din Liban și din Irak, ați antrenat mult timp în țările respective. 
- Așa este. Sunt mulți jucători formați de mine la naționala Libanului. Să vedem dacă eu le voi specula punctele slabe sau ei pe ale mele (râde). De asemenea, cunosc foarte bine și fotbalul din Irak. Cred că sunt singurul antrenor, și nu doar străin, care a rezistat doi ani în Irak. Viața este extrem de grea acolo.

- Care a fost ultima experiență în țările arabe? 
- În Irak, la Al-Mina'a, între iulie 2019 - ianuarie 2021. Am mai avut o ofertă din Iordania, de la Al-Hussein, dar nu ne-am înțeles și am stat acasă, cu familia.

- Ce părere aveți de naționala României, care a ratat încă o calificare la Mondiale?
- Sunt dezamăgit, ca orice suporter. Cred că ar fi o greșeală să plece Mirel Rădoi. Este severinean, de-al meu, și îl cunosc foarte bine. Nu îmi permit să-i dau însă sfaturi. Este matur și știe ce este mai bine pentru el.

Românul Valeriu Tița, noul selecționer al echipei naționale de fotbal din Siria 

În prezent, Siria este ultima în grupa A din preliminariile asiatice, cu doar două puncte obținute în 6 meciuri. 

Primele două echipe din grupă (acum Iran și Coreea de Sud) merg direct la turneul final, în vreme ce locul 3 va merge la baraj cu ocupanta locului 3 din cealaltă grupă, B, urmând ca învingătoarea să meargă la play-off-ul inter-confederații.

Tița va ajunge în Damasc marțea viitoare, urmând ca staff-ul său tehnic să fie conturat în viitorul apropiat.

Următorul meci oficial al Siriei va avea loc pe 27 ianuarie 2022, cu Emiratele Arabe Unite.

Valeriu Tița are mai multe experiențe în zona arabă, unde antrenează încă din 2007. A pregătit cluburi din Irak, Arabia Saudită, Emirate, Kuweit, Siria, Iordania și Liban.

Citește mai multe știri din fotbalul internațional: 

Neymar, suspectat în țara natală că s-a prefăcut accidentat: „O persoană cu durere nu dansează așa!”

Scandal uriaș la polonezi! Lewandowski a filmat un documentar și a fost la petrecerea unui miliardar când juca naționala! „O sinucidere spectaculoasă”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
fibra
fibra  •  20 Noiembrie 2021, 08:56

O gluma .Toti isi propun minuni cu ciurucuri.

sibelius
sibelius  •  19 Noiembrie 2021, 11:58

"Următorul meci oficial al Siriei va avea loc pe 27 ianuarie 2020, cu Emiratele Arabe Unite." In ce an suntem acum?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează