OPINII  »  EDITORIAL

Înapoi în Europa (via Sfântu Gheorghe)

Articol de - Publicat luni, 29 august 2022 10:06 / Actualizat luni, 29 august 2022 10:06

Începem un nou ciclu european, care se sprijină pe progresul din Liga 1. Ați văzut Sepsi-Rapid? Deși niciuna dintre echipe nu (mai) joacă în cupele europene, meciul a fost de nivelul pe care, cel mai probabil, îl vom tot vedea și în Conference League

Sepsi a pierdut acasă cu Rapid, după ce a deschis scorul dintr-un penalty de VAR și a primit un gol de portar și a mai încasat și un super-gol de la Alex Ioniță. Dincolo de agitația din tribune (cum altfel?), meciul a lăsat o oarecare impresie. Nu e o întâmplare. E o explicație pentru ceva și mai important.

Fotbalul românesc s-a întors, cum-necum, în Europa. Pe ușa mai din dos, e adevărat. Într-o competiție accesibilă până și campioanei din Liechtenstein (sau adversarei CFR-ului, surpriza Ballkani). Dar s-a întors și acesta ar putea fi un nou început. Căci, la București și la Cluj, vor veni totuși West Ham, Anderlecht (notre respect!) sau Slavia Praga.

Conferențiarii tradiționali

Și dacă Universitatea Craiova (a lui Rădoi) ar fi reușit să țină mai mult de un minut de avantajul din Israel și dacă nu ar fi ratat loviturile de departajare, românii ar fi avut chiar trei echipe în grupele Conferinței. 

Rămânem cu conferențiarii tradiționali, de la CFR și cu FCSB, echipă care, dincolo de ce spun avocații în procesele lor, din când în când se trezește locuită de ADN-ul echipei Steaua București. În plus cumpără – de la UTA, de la Craiova Mititeilor (dacă se termină cu bine telenovela vârfului italian), dar cumpără – și nu neapărat ieftin.

Veți spune că nu e mult, dar nici puțin nu e, dat fiind că ajunseserăm atât de jos încât fotbalul fusese înlocuit (doar) de delirul în formă continuată al trimisului special al lui Dumnezeu în Pipera. 

Da, și-a umplut portofelul furnizorul de brânză, dar nu despre asta a fost victoria din Norvegia, ci despre faptul că Dică este totuși antrenor, măcar cât Mutu (lider temporar în Superligă!). A fost școală bună de fotbal la Pitești și poate că va mai fi.

Nu se poate face performanță fără bani și aici din nou Hagi are dreptate: companiile private ar trebui să facă astăzi ceea ce făcea vechiul regim ieri: să investească în infrastructură și în fotbaliștii de mâine. 

Deșertul nu s-a încheiat, progresul e lent și e minim, dar este! – și el trebuie subliniat. Ce e cel mai uimitor la tot ce s-a întâmplat în anii din urmă în fotbalul românesc este faptul că suporterii n-au abandonat muribundul, care acum se agață de viață fie și în grupe europene cu Silkeborg și temuta Sivasspor.

Înapoi în Europa (via Sfântu Gheorghe)
Sepsi - Rapid 1-2 | Antonio Sefer, extrema de 22 de ani a alb-vișiniilor, a vorbit la finalul partidei despre un transfer la Hapoel Beer-Sheva.

Dispariția fleacului și semnele de sănătate

Există o linie directă care duce de la Arad (UTA e redutabilă pe teren propriu!) și Ploiești (fanii Petrolului sunt un plus în noul sezon) la victoriile europene ale FCSB și CFR, chiar și așa, în ultimele minute, în ultimul ceas.

Faptul că fotbalul românesc e viu e demonstrat până și de oscilațiile Petrolului: victorie în deplasare la Craiova Mititeilor și suferință acasă cu Mioveniul (într-o nulă de toată isprava). A dispărut fleacul, a dispărut rezultatul sigur la pariuri – acesta e semn clar de sănătate a Superligii.

Trăim și fără Dinamo

Și uite, așadar, că fotbalul românesc trăiește chiar și cu Dinamo în liga secundă, unde oricum nu se simte prea bine - Dinamo se pregătește nu de Liga Campionilor, ci de liga a treia. Dar e mai bine așa pentru Dinamo, ca să urce din nou trebuia să ajungă la pământ. Fotbalul românesc are nevoie și de smerenie.

De ce sunt, până la urmă, din nou rezultate în sportul românesc? Vindecarea începe când accepți boala. Probabil că am început să ne trezim abia când am înțeles cu adevărat unde ne aflăm: în lumea a treia și urna a patra.


Comentarii (12)
1945sv0509
1945sv0509  •  29 August 2022, 15:07

Acest mos craciun al comentatorilor sa nu uita una din multele aiureli ale ciobanului privind viitoarea participare ( si bineinteles victoria) in UCL. Dupa dinamo cine urmeaza sa se pregateasca ??

poptct
poptct  •  29 August 2022, 14:57

Dle Andrei Craciun, cand ai 2 echipe ca Rapid si FC U Craiova care au promovat in 2021, mai vin sezonul asta Petrolul si U Cluj si o mai ai si pe Sepsi, fiecare cu suporteri constanti, e cam previzibil sa se schimbe ceva in in fotbal, macar la nivelul Superligii. Apare presiunea fanilor. O mai fi si FC Arges, or mai fi si altele, nu stiu pt ca nu urmaresc campionatul. Doar astea le-am retinut. In cazul asta, nu credeti ca e cam putin sa veniti doar cu putin stil pe final "în lumea a treia și urna a patra" si constatari post factum ? Mai trebuie si pus osul la treaba, nu doar sa traim din talent - as zice. V-am citit primele articole prin evz (acum 10 ani probabil) si aveam niste asteptari mai mari

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  29 August 2022, 14:42

ralffi_mr...tu ,tu la ce esti nr 1 in Europa ?...nu i asa ca ai o parere buna despre tine ...te crezi Noica...cugeti adanc ...ce conspiratii visezi ?...blaturile au stricat fotbalul romanesc ...si U Cv a jucat cu Beer Sheva pe zeci de mii de euro prima ...dar n a putut sa invinga ...nu conteaza numai banii ...asta spuneam in comentariul meu ...o sa vezi miercuri cu farul cum bate fcsb ...ce noi suntem prosti ...am mai vazut scenariul acesta ...cumparam doi fotbalisti mediocrii dar la pachet cu oarece puncte ...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează