OPINII  »  EDITORIAL

Și mai săraci, și mai proști?

Articol de - Publicat luni, 28 februarie 2022 09:00 / Actualizat luni, 28 februarie 2022 09:18

La capătul unui Rapid-Dinamo, care s-a jucat într-un București totuși liber. Un meci cu galerii, cu greșeli, cu pasiune.

Am ajuns și noi aici: ni s-a terminat interbelicul. A fost un interbelic neobișnuit de lung. Și o să ajungem din nou să constatăm că eram fericiți și nu știam.

Și viața, iată, continuă. Bombe cad și noi mergem înainte (unde altundeva să mergem?), deși la câteva sute de kilometri oamenii mor ca în abatoarele secolului XX.

Cine ia titlul în Gibraltar?

În timpul bătăliei Kievului se dă și lupta noastră inutilă pentru titlu. CFR-ul lui Petrescu merge țintit către un nou titlu de campioană. Și mai departe? Știți cumva cine va câștiga titlul în Gibraltar? Dar uite, cum-necum, cu inimile strânse și cu ochii pe știrile din Ucraina atacată de turbatul pitic kaghebist, continuăm.

Câinii verzi și vii

Și sâmbătă, la ceas de seară, chiar s-a jucat, cât de cât, fotbal și în România. Într-un meci care a contat mai mult pentru orgolii, pentru imaginar, într-un derby care trăiește din amintiri, Rapid și Dinamo au fost peste media românească.

Câinii verzi au dat clare semne de viață, iar giuleștenii (dar mai sunt oare ei „giuleștenii”?) n-au fost magnifici, nici măcar mari, s-au străduit, au făcut aproape tot ce este românește posibil. Aproape.

Cine ce e

Și mai săraci, și mai proști?
Rapid - Dinamo 1-1 a fost un meci intens, care dă speranțe că se poate juca fotbal de calitate și în Liga 1 (foto: Cristi Preda/GSP)

A ieșit un egal, dintr-un gol frumos și unul mai degrabă caraghios (Stan și Bran – fundași în Liga 1I?), dar ar fi putut să iasă orice rezultat. Dinamo n-a jucat ca o echipă de ligă secundă (mai palpită încă inima de câine), dar nici Rapid n-a jucat ca vreo europeană. Am avut o primă repriză călduță și o a doua pe contre (au fost și câteva ocazii mari pe final, dar degeaba), dominate amândouă de peluze.

În definitiv, Rapid și Dinamo au arătat ce sunt la zi: o nou-promovată și o retrogradabilă care se va salva printr-o minune de la bunul Dumnezeu. Fotbal de jucători cu genunchii obosiți, dar cu ambiție.

Melancoliile de mai târziu

Pentru cine a apucat derby-urile de la începutul mileniului, pe cele din anii 1990 sau chiar pe cele mai vechi, din deceniile marilor orgolii – a fost destul de trist. Dar este tristețea noastră obișnuită, trăim cu ea de atâția ani. Ce melancolii vor fi în 2060? Căci, uite, noi ni-l amintim pe Daniel Niculae pe vremea când era un atacant care astăzi ar fi golgheterul Ligii 1 după care ar urma zece locuri goale.

Dincolo de comparațiile inevitabile cu ce era înainte, Rapid-Dinamo n-a fost deloc un meci rău, iar finalul a fost neobișnuit de alert, bilă albă. Pe de altă parte, galeria Rapidului s-a crezut pe alocuri la război, când chiar e un război în desfășurare – și asta arată o groaznică rătăcire a minților.

Lumina nu mai vine deloc

Una peste alta, a fost tot cum ne așteptam: câinii cu insulte rasiste, giuleștenii cu un citat din clasici (a ajuns și Brâncuși să fie citat pe stadioane, ne-a lăsat, într-adevăr, săraci și proști – și uite cum ne găsește). Și cu asta ne-am obișnuit. Pare un semn de viață, deși…

România a ajuns o oază de stabilitate aici, la noi, în estul unde lumina nu doar că nu vine de la răsărit, dar nu mai vine deloc. Consolarea rămâne că Bucureștiul nu a avut destinul tragic al Kievului. Concluzii? Mai degrabă o urare: să tot mai avem așa meciuri Rapid-Dinamo, ăsta să fie necazul nostru!


Comentarii (11)
347655969058390
Ion Popescu  •  01 Martie 2022, 09:47

Autorul a uitat de bombele atomice din Japonia de milionele de morti insumate in Vietnam, Irak, Serbia, Afganistan.

ucluj2011
ucluj2011  •  28 Februarie 2022, 17:54

Bravo Dle. Crăciun , Respect!!! Un articol forte bun!!! Rapid - Dinamo a fost întradevăr un derby peste media românească. Un meci frumos , alert și cu ritm. Ni sa demonstrat ÎNCĂ o dată că meciurile dintre Steaua-Rapid-Dinamo au fost dintotdeauna și vor fi întotdeauna cele mai mari și importante derby-uri din România , indiferent de locul ocupat în clasament , indiferent de Liga în care evoluează oricare din aceste 3 echipe. Deasemenea două galerii tot peste media românească.... cea a Rapidului CU MULT peste media romînească (ca întotdeauna dealtfel)!!! Dar asta știe toată lumea , DE CÂND E LUMEA!!!

valentindragobete
valentindragobete  •  28 Februarie 2022, 16:51
Postat de radumatei pe 28 Februarie 2022, 13:33

Interesant că „mor oameni ca în abatoarele secolului XX”. De parcă în secolul XXI n-ar fi murit oameni în războaie. Irak, Afghanistan, Siria, Libia, Palestina... nu contează, ăia au fost căsăpiți de americani și de aliații lor, deci se pare că nu-s oameni, în opinia d-lui Crăciun. Poate nici n-au murit. Sînt doar niște paranteze pe care le putem ignora ca să-i dăm înainte cu „valorile liberale” și „civilizația occidentală”.

Aia nu se pun !

Vezi toate comentariile (11)
Comentează