OPINII  »  EDITORIAL

Va fi bine

Andrei Crăciun
Andrei Crăciun

Articol de - Publicat vineri, 29 decembrie 2023 14:22 / Actualizat vineri, 29 decembrie 2023 14:24

Înaintea unui an decisiv: 2024 poate însemna întoarcerea fotbalului românesc pe drumul cel bun. Europeanul din Germania e o răscruce.

Și va fi bine când și dacă în fotbalul nostru se va ocupa fiecare cu ce trebuie să se ocupe: când și dacă președinții vor fi președinți, patronii – patroni, jucătorii – jucători, antrenorii – antrenori, suporterii – suporteri, arbitrii - arbitri. Și ziariștii – ziariști.

Va fi bine când și dacă pasiunea fanilor se va traduce în respect (ca în valorile lui Atletico Madrid din clipul de Sărbători), nu în răfuieli de mileniul II.

Va fi bine când și dacă echipele își vor câștiga și recâștiga identitatea. Când vor reprezenta ceva, când vor reprezenta pe cineva, o stradă, un cartier, un oraș, un județ, o regiune. Și echipa națională – o țară întreagă și cetățenii ei plecați în toată lumea.

Ce e de pierdut

Fotbalul fără valorile care l-au generat și întreținut atâta vreme nu rămâne decât o afacere ca oricare alta. Până la urmă, baza populară se erodează, fotbalul rămâne o carcasă goală de conținut, o tradiție dată cu sclipici și predispusă la fraudă. Apoi chiar nu va mai fi nimic.

Nu putem merge acolo, nu putem îmbrățișa neantul ca și cum n-am ști ce pierdem.

Va fi bine
foto: Guliver/Getty Images

Va fi bine când și dacă Farul va fi al Dobrogei, Poli Timișoara va fi a Banatului și Universitatea Craiova a oltenilor de pretutindeni.

Va fi bine când și dacă banii se vor duce unde trebuie: la copii și juniori. Viitorul e mereu așa cum ți-l pregătești.

Dacă Gică Hagi n-ar fi trebuit, pentru a-i supraviețui clubul, să-i vândă pe Ianis, Răzvan Marin, Florinel Coman, Drăguș, Alibec, Benzar, Manea, Nedelcu, Cicâldău, Pitu, Louis Munteanu, echipa aceasta ar fi avut o șansă de a fi competitivă la nivel european. Ar fi putut juca, să zicem, an de an în Champions League și măcar o dată la trei ani să treacă de grupe.

Iar dacă acest model s-ar fi replicat în alte douăzeci-treizeci de locuri în România (care are resursele necesare pentru asta), atunci am fi putut vorbi iar despre fotbal altfel decât ca despre o amintire sau despre o ficțiune.

Ce e de câștigat

Va fi bine când și dacă vom avea îndrăzneala să sperăm și să acționăm, când vom refuza să ne mai bălăcim în jegul tranziției, când și dacă vom respinge personajele toxice, paraziții fotbalului pentru glorie personală, acești Gil y Gil de mâna a paișpea.

Va fi bine când și dacă fotbaliștii vor crește într-un mediu sănătos, cu modele sănătoase la cap și la inimă.

Va fi bine când și dacă toți cei cărora le pasă de fotbal vor lucra împreună, dar nu sub rumegușul limbii de lemn a unui birocrat sau altul, emanat de securistocrație. Avem încă totul de câștigat.

Și va fi bine când și dacă fotbalul românesc se va întoarce la rădăcinile sale, la copii și juniori și tineri și tribune pline și ziare, fie ele și virtuale, în care ziariștii fac presă, nu altceva.

Dacă nu – nu.

La revedere.

PS: Acesta a fost ultimul text pe care l-am scris pentru Gazeta Sporturilor. Mă despart de Gazetă după o sută șaptesprezece luni și o viață. Dar sfârșitul nu e aici.


Comentarii (25)
danglumetu
danglumetu  •  31 Decembrie 2023, 13:34
Postat de sion1001 pe 31 Decembrie 2023, 00:28

specialitatea ta, caterinca, e doar o bataie de batjocura, periferica- ti-o exersezi, zilnic, pe tot ce-ti cade sub priviri! esti dincolo de orice forma de umor- trebuia doar sa-l lasi pe Andrei sa plece neinsotit de rudimentara ta privire! atit! vei disparea repede- in ziua cind cei de la gsp nu-ti vor mai oferi timp si spatiu de (e)misie! fiere? pentru cei ca tine, doar mila! si cit mai putina ingaduinta!

ÎNGĂDUINȚĂ s. 1. v. încuviințare. 2. autorizație, permisiune, voie. (~ de a face ceva.) 3. bunăvoință, înțelegere, mărinimie, MILA, (înv. și pop.) milostenie. credeam ca esti doar *** functional. dar cu delirum tremens nu e de joaca!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

leftymius
leftymius  •  31 Decembrie 2023, 10:57

Inca editorial foarte pertinent care pune punctul pe "i". Mare pacat că nu veți mai scrie pentru Gazeta Sporturilor. Nu inteleg de ce isi lasa cel mai bun editorialist sa plece. Sper să mai scrieți totuși despre sport. O să vă caut ;)

sion1001
sion1001  •  31 Decembrie 2023, 10:52
Postat de Papalaga pe 31 Decembrie 2023, 02:27

PS: Acesta a fost ultimul text pe care l-am scris pentru Gazeta Sporturilor. Mă despart de Gazetă după o sută șaptesprezece luni și o viață. Dar sfârșitul nu e aici. Înșiră aici toate siturile pe care ai scris " o viată" si pe urma mai vorbim. Si nu uita : GET A JOB

...si c-o papalaga-trei! un Jerome-K-Jerome v-ar stivui pe toti trei (doar) pe doua biciclete! eu n-am umorul lui, prin urmare va recomand sa va numarati, cind ajungeti, tavaliti, in vale! pina la trei stie sa numere si-un neintelegator ca tine, nu?

Vezi toate comentariile (25)
Comentează