OPINII  »  CM DE HANDBAL

Un loc 13 și două lumi aflate la distanță

Editorial Cătălin Striblea
Editorial Cătălin Striblea

Articol de - Publicat miercuri, 15 decembrie 2021 16:43 / Actualizat miercuri, 15 decembrie 2021 16:44

Măcar nu ne-am aruncat televizoarele la acest Campionat Mondial.  Dar și asta datorită Cristinei Neagu. „E clar că nu o să facem mare lucru fără Cristina”, ne-a fost discursul general. Ne plac oamenii providențiali. Nu ne plac schimbările și sistemele. 

Spuneam deunăzi că un loc în primele zece la Mondialul de handbal este un obiectiv realist. S-a dovedit c-ar fi fost chiar o performanță. Măcar știm unde suntem. La un șut și un minut departe de a bate o campioană mondială. Și la 30 de minute de incapacitate cu cea mai mare experimentată echipă din lume. 

Și în modul cel mai clar suntem din cu totul altă lume. Și din altă școală de gândire. Ne-o arată cel mai bine două declarații ale unor uriașe personalități ale sportului. 

Prima vine de la Radu Voina. După meciul cu Olanda, cel mai bun al nostru, marele jucător și antrenor a spus la DigiSport: 

„Echipa noastră a făcut un meci  care ne-a sensibilizat, dar scorul cât este?...Un meci bun, dar rezultatul rămâne… Trebuie să fim realiști și să recunoaștem că Olanda ne-a băgat în joc, nu am văzut-o niciodată pe Olanda să joace atât de prost. Ne-au luat de sus, chiar dacă  nu este în tradiția lor. Cred că ne-au tratat ca pe o mică echipă”

Un loc 13 și două lumi aflate la distanță

Pasămite, am avut și o doză de noroc. Cam la câteva ore după treaba asta, în miezul fotbalului modern, un antrenor cu o doză de nebunie și o legendă antemergătoare, Marcelo Bielsa, pierde cu Leeds pe terenul lui Chelsea. În ultimul minut, la ultima fază. O echipă mică, aproape de un punct mare în fața unui gigant care s-a chinuit o zi întreagă. 

Domnul Bielsa are rezultatul în față, dar nu și eșecul. Nu-l vede. „Este un meci din care am fi meritat un punct, dar pe care l-am pierdut și asta îmi sporește dezamăgirea”. Dar ce să vezi: „Este foarte greu să faci o echipă precum Chelsea să joace mai prost. Și e foarte greu să ataci împotriva lor. Noi am reușit ambele lucruri. I-am și atacat și i-am și făcut să joace prost”.

Cât despre frustrarea jucătorilor săi spune că „la așa un mare meci, emoțiile sunt pe măsură”. „A fost un meci frumos, cu emoții mari”.

Sesizați nuanțele? E nevoie de două echipe ca una dintre ele să joace prost. Când o mare echipă se împiedică și adversarul are un rol. Și el știe să facă ceva. Poate chiar face ceva bine. Nu este un cadou pe care-l primește. Este munca sa și dreptul său de a spune că „astăzi mai aveam un pic și te dovedeam”. 

Domnul Bielsa nu vorbește de la înălțimea unui titlu mondial ca domnul Voina. Dar este un constructor, un făuritor de echipe și un deschizător de drumuri. Numit unul dintre cei mai influenți antrenori din istorie, un ideolog, Bielsa ne arată și nouă o cărare. 

Doar trebuie să avem curaj să facem ceva pași pe ea. Avem calități, știm să facem câte ceva bine, încurajările sunt necesare. Experiența va veni, poate acceptăm și cunoștințe de la alții. Și poate renunțăm să ne arătăm doar critici și să ne subdimensionăm mereu. Am făcut un pas. E bun. Urmează al doilea.  


Comentarii (7)
crilin
crilin  •  19 Decembrie 2021, 10:50
Postat de Vasile Isac pe 16 Decembrie 2021, 13:25

Eu sunt impartit intre dl.Voina si dl. Striblea. Pe de o parte, tb luat ce e bun si dezvoltat , pe de alta parte nu putem nega lipsa valorii individuale. Mi e ciuda insa ca, nu reusim sa " furam" un sistem ca al Frantei sau al Norvegiei pe care sa l exersam pana la disperare. Cu siguranta am fi intotdeauna intre primele 8. Dar noi, fuduli, incercam sa inventam de fiecare data roata.

Nu sunt împărțit între părerile lui Voina şi ale lui Striblea. Pentru că domnul ziarist nu aduce în discuție meciurile cu Norvegia şi Suedia, acolo s-a văzut clar diferența de valoare individuală şi de echipă. Olanda chiar a coborât nivelul valoric în meciul cu România, aşa cum spune Voina, iar rezultatul este tot o înfrângere chiar dacă diferența a fost la un gol, cu o campioană mondială aflată într-o zi proastă, asta aduce optimism doar ignoranților. Dacă intri pe terenul de handbal (un joc foarte dinamic) gânditor să schimbi sisteme de gândire sau mentalități, te trezeşti cu adversarul înscriind deja 20-30 de goluri, iar tu rămâi cu gândirea şi mentalitățile învechite. Valoarea mică, viteza redusă a jocului, a paselor, driblingurilor şi şuturilor s-a văzut şi în meciurile demonstrative ale României cu Iranul şi Puerto Rico, alte meciuri ale căror rezultate exprimă valoarea din teren, meciuri pe care domnul ziarist le ignoră, de aşijderea.

10215027920392379
Vasile Isac  •  16 Decembrie 2021, 13:25

Eu sunt impartit intre dl.Voina si dl. Striblea. Pe de o parte, tb luat ce e bun si dezvoltat , pe de alta parte nu putem nega lipsa valorii individuale. Mi e ciuda insa ca, nu reusim sa " furam" un sistem ca al Frantei sau al Norvegiei pe care sa l exersam pana la disperare. Cu siguranta am fi intotdeauna intre primele 8. Dar noi, fuduli, incercam sa inventam de fiecare data roata.

crilin
crilin  •  16 Decembrie 2021, 11:14

Nu mă pricep la handbal dar cred că Radu Voina are dreptate. Domnul ziarist nu ia în considerare un factor, tehnicitatea tinerelor handbaliste care au jucat cu Olanda. Mai este şi stilul rudimentar de a arunca la poartă, fără efecte, şi fără inventivitate, driblingurile foarte previzibile şi încete. Deci, handbalistele tinere care vor asigura schimbul generației sunt foarte rudimentare şi netalentate. Le-am prin jucând pe Târcă, Lecuşanu, Lazăr şi pe celălalte handbaliste din generația lor şi văd o mare diferență de talent şi măiestrie în a mânui mingea între ele şi generația actuală de fete pe care domnul ziarist încearcă să le laude sau să le ridice moralul. Dar, domnul ziarist nu va putea să le ridice viteza de execuție sau driblingul în regim de viteză sau de valoarea. Cred că Voina despre asta vorbea, dar domnul ziarist nu a observat.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează