OPINII  »  EDITORIAL

Mă voi semna pe cărțile lui Ioan Chirilă

Articol de - Publicat joi, 29 septembrie 2022 11:47 / Actualizat joi, 29 septembrie 2022 12:31

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat mesajul profesorului său, Ioan Pleșa. Profesorul Pleșa spune că i-a permis colegului Cîmpeanu să devină autorul unui curs universitar pe care, până atunci, îl semnase el. Am mai scris despre consecințe, dar dacă mă gândesc, de față cu cititorii, poate că ministrul Cîmpeanu deschide porți magice, neprevăzute, pentru sportul românesc.

O generație întreagă a crescut cu cărțile sportive ale lui Ioan Chirilă. Când m-am apucat de jurnalism, încă nu am reușit să devin, dar dacă mă țin, poate că am o șansă, visam să scriu precum cel care ne-a dăruit „Nadia” și „Frumoasele noastre duminici”. Și acum îmi amintesc fraze din „Ar fi fost prea frumos” cronica sentimentală a cursei de ani de zile a lui Ilie Năstase și a lui Ion Țiriac către himera insuportabilă a Cupei Davis. Dacă mi le amintesc poate că eu le-am scris, nu? Cam asta spune ministrul Cîmpeanu.

Cînd ne explică faptul că nu e nicio problemă că a semnat „în locul” profesorului său, luându-i pur și simplu locul numelui de pe suportul de curs academic, argumentul ministrului Educației e acela că profesorul a fost de acord. I-a donat „celui tînăr” dreptul de a semna el, după ce, timp de decenii, numele profesorului stătuse pe curs. 

O serie de oportunități se deschid de aici, pentru fiecare dintre noi. Voi putea, vorbind cu familia lui Nea Vanea, să devin autorul „Nadiei” și a zecilor sale de povești despre sport. Cum? Mă semnez în locul lui pe cărți. Facem o ediție integrală proaspătă în print, cu numele noului autor, plus că lansăm ediții digitale pe Kindle, pe Amazon și în aplicațiile Apple.  

Mă voi semna pe cărțile lui Ioan Chirilă

Se poate rescrie nu doar istoria cărților sportive, ci și a sportului însuși. Dacă poți ceda ceva ce ai făcut și la care ții, cu atât mai mult poți să cedezi o operă, un gol, ceva pe care regreți că l-ai făcut. Prunea va putea transfera, în sfârșit, golul Suediei către Stelea. În noua versiune a sfertului de finală de la World Cup 1994, Stelea a stat în poartă. 

Chiar acum, MM Stoica vorbește la televizor. Spune lucruri interesante despre fotbal, probabil că nu are egal în domeniu. Ce mare lucru ar fi ca Dan Șucu, de la Rapid, că e mai nou și tot vrea să investească în sport, să obțină de la MM dreptul ca, în emisiunile TV de analiză ale etapei, pe vocea și frazele stelistului să apară fața și numele rapidistului?

După cum se vede, avem mult de lucru ca să adaptăm logica ministrului Sorin Cîmpeanu la sport. Nici nu trebuie să iei cu totul, cum a luat politicianul. Pot vorbi, de pildă, cu Răzvan Boanchiș, pe care l-am invidiat întotdeauna pentru cât de inuman de concentrat poate scrie, dar față de care gîndesc de cele mai multe ori diferit, să-i povestesc ideile mele și să le redacteze el, semnându-mă eu. La treabă!


Comentarii (22)
adriann_
adriann_  •  30 Septembrie 2022, 15:32

Eu am totusi o nedumerire: unde era dl Tolontan cand numitul Becali George a fost eliberat din puscarie mai devreme pe motiv ca ar fi scris la inchisoare niste carti? Intrebarea e legitima zic eu, mi se pare imposibil ca dl Tolontan sa nu fi stiut ca numitul Becali George abia poate sa scrie cu litere de tipar, darmite sa scrie carti in conditiile programului din inchisoare. Poate dl. Tolontan era plecat un an in Tibet, poate n-avea acces la internet, poate exista o explicatie cat se poate de legitima...

Moshu
Moshu  •  29 Septembrie 2022, 21:09

Mai domnu' Tolontan,te-ai trezit scriind enormitati ! Oare tu ai fost student ? Dupa enormitatile pe care le debitezi aici,pare ca nu ! Pai cum poti mai sa compari un curs universitar cu o carte de autor, publicata,mai ?Pai la Nea Vanea vorbim despre o lucrare originala,literara bre ! Un curs universitar contine informatii de nivel general,cunoscute de toata lumea care are o anumita specializare si pana si studentii trebuie sa le stie,daca vor sa treaca clasa !Tu vrei sa ne faci sa credem ca domn'menistru n-ar avea cunostitntele pe care le scria colegul lui in cursul respectiv ? Pai chiar asa prosti ne crezi,bre ? Si de fapt vorbim despre un SUPORT de curs universitar,bre ! Adica un fel de cunostinte sumare care vor fi dezvoltate la ora de curs de titularul disciplinei ! Te rog,nu te mai face de ris scriind asemenea bazaconii !

valentindragobete
valentindragobete  •  29 Septembrie 2022, 20:24
Postat de sadikul pe 29 Septembrie 2022, 19:39

Exemplu de tantalau !! Dragobete !! S-a simtit cu musca pe astrahan !!

Vezi-ți de drum, cu puțin efort poți să ajungi... nicăieri!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează