OPINII  »  EDITORIAL

Pasqi face cărțile

Articol de - Publicat marti, 22 februarie 2022 08:57 / Actualizat marti, 22 februarie 2022 09:36

Cum s-au schimbat polii de putere la Dinamo, după venirea celebrului antrenor spaniol.

7 martie 2021. Joan Laporta câștigă alegerile pentru funcția de președinte la FC Barcelona. Paradoxal, victoria acestuia l-a adus pe celebrul antrenor catalan de handbal Xavi Pascual la Dinamo. Cu 61 de trofee câștigate, în frunte cu Champions League 2021, Pasqi a fost plătit de Barcelona ca să plece de la club, după 12 ani de domnie.

Unda de șoc a acestei schimbări s-a simțit, tocmai la București, în clubul Dinamo. Nu s-au spart geamurile, nu s-au crăpat pereții, dar s-au schimbat strategiile. „Regele neîncoronat” al handbalului dinamovist, Daniel Georgescu, își simțea amenințat teritoriul. Georgescu a fost omul din umbră, care a făcut cărțile pentru Dinamo în ultima decadă. A ajutat cu peste 1 milion de euro, cu relații și cu mult suflet. Mereu când a dat ultima carte, avea AS.

AS în România, Dinamo campioană în ultimii 5 ani.

AS în relațiile cu oamenii care împart dreptatea pe terenul de joc și în spatele ușilor închise.

AS în Europa, Dinamo își face loc pe valoare în Champions League.

Primele semne

Totul până în vara lui 2021, când la Dinamo a apărut regele catalan, Pasqi, cu pachetul său de cărți... Dorit la Dinamo de comandantul clubului, Ionuț Popa, Xavi Pascual a fost surprins de acesta, când l-a vizitat astă-vară la Barcelona, pentru a-i prezenta proiectul. Amestecându-și cărțile, lui Pasqi îi apărea tot timpul un JOKER. Pasqi tot tăia, dar JOKERUL nu se lăsa... Cu această mică problemă, regele catalan a acceptat să vină la Dinamo.

Fericit, tânărul comandat Popa și-a asumat proiectul și l-a prezentat ministrului de interne. Handbalul dinamovist intra în era Xavi Pascual. Regele catalan a fost prezentat oficial și a fost anunțat că are sceptrul handbalului în alb și roșu pentru 3 ani. „Eu fac totul de unul singur, pentru că eu răspund. Nu pot să primesc sfaturi de la oameni care nu au antrenat”, a spus Pasqi.

Deja sabia regelui neîncoronat, Daniel Georgescu, devenea rigidă și prindea ușor rugină. Georgescu nu a mai intrat în vestiarul echipei și nu mai venea nici la antrenamente. Chiar și aplicația WhatsApp l-a trădat în comunicarea cu jucătorii. Cei doi au încercat să coabiteze pe același teritoriu în perioada de pace, înaintea sezonului. Timpul a trecut și a venit prima bătălie, pe teritoriu neutru, la Alexandria de Teleorman, nu s-a ajuns în Egipt.

Lupta cu „Delfinii Constanței” pentru Supercupa României. Surprinzător, dobrogenii i-au învins pe campionii lui Pasqi și le-au luat primul trofeu al sezonului. Pentru prima dată, JOKERUL din cărțile catalanului a zâmbit. Pasqi a înțeles abia după partidă, când a rămas singur la Alexandria, fără aliatul neoficial, Daniel Georgescu.

Nevoia de jucători

Dinamo a început apoi sezonul intern și victoriile se adunau, una după alta, chiar dacă echipa nu strălucea. „Am schimbat nu doar jucătorii și vestiarul, am schimbat chiar modelul de joc. Avem nevoie de timp”, declara pentru Gazeta Sporturilor Xavi Pascual.

Văzând că nu este de glumă, catalanul își întărăște echipa cu spaniolul Gurbindo și portarul algerian Ghedbane, pentru batăliile din Champions League, iar pentru campionat l-a adus și pe croatul Kuduz, revenit de la Vardar.

Pasqi lucrează foarte mult la antrenamente cu linia de 9 metri, explică tot timpul cât de important este jocul cu pivotul și vrea să-și impună strategia bazată pe un joc de pase foarte rapid și cu aruncări la poartă doar din poziții ideale. Exersează destul de des jocul 7 cu 6, în funcție de adversar.

După ce și-a cunoscut echipa mai bine, au venit și meciurile din Liga Campionilor. Într-o grupă cu Barcelona, PSG, Veszprem, Kielce, Flensburg, Porto și Motor Zaporoje, dinamoviștii cred că doar un stelist a putut face această tragere la sorți. „Suntem în grupa morții. Avem echipa cel mai slab cotată”, spunea Xavi Pascual astă-toamnă.

Pedepsit imediat

Dinamo se gândea la o calificare în „optimi” de pe locul 6, dar trebuia să treacă de Porto și Motor. Totuși, în meciul de debut european, cu polonezii celebrului antrenor de la Kielce,Talant Dușebaev, Dinamo a jucat fantastic și a câștigat cu 32-29. Dinamo a arătat că poate juca la nivel de Champions League și suporterii aveau speranțe pentru noi surprize.

Au urmat trei partide pierdute la PSG, cu Porto și la Barcelona, apoi un meci foarte important la Zaporoje, cu Motor. Dinamo a cedat la limită, 27-28, dar la ultima fază, Alouini nu a respectat ce a cerut la time out Xavi Pasqual și tunisianul a fost tras pe linie moartă. Africanul era unul dintre jucătorii aduși la echipă de Daniel Georgescu, pe care acesta l-a protejat și ajutat cât a putut.

Apoi Dinamo a uimit din nou, câștigând acasă cu Veszprem, și au reapărut regretele pentru înfrângerile suferite cu Porto și Motor. Cu mari fluctuații în joc, Dinamo a pierdut și „dubla” cu Flensburg, apoi a venit înfrângerea de la Veszprem. După acest meci, ruptura dintre Xavi Pasqual și Daniel Georgescu a devenit totală, iar regele neîncoronat a plecat în exil. Probabil din vară va descăleca la CSM București și va începe lupta pentru supremație cu Dinamo.

Control total

Rămasă fără așii din cărțile lui Georgescu, Dinamo a pierdut în campionat la Minaur Baia Mare și a scos un egal norocos la Constanța. Dinamoviștii sunt în continuare pe primul loc în liga națională și favoriți la titlu.

În ultima etapă din Champions League, Dinamo a pierdut cu echipa de suflet a lui Pasqi, Barcelona, scor 30-35, dar „câinii” au fost foarte aproape de un egal fantastic. Cu 4 minute înainte de final, mai aveau de recuperat un gol, dar au pierdut două atacuri și totul s-a năruit. „Sunt foarte mândru de jucătorii mei. Au făcut un meci incredibil. Echipa a demonstrat că are viitor”, a spus antrenorul.

Pentru a rămâne cu șanse la calificarea în „optimi”, Dinamo trebuie să treacă joi de Porto și apoi urmează regalul cu Nikola Karabatici și Mikel Hansen, în duelul cu PSG. În opinia lui Xavi Pasqual, Dinamo joacă mai bine decât în toamnă, dar trebuie să ajungă la 90 la sută din potențial în exprimarea pe teren.

Dinamo învață să joace în Champions League și apoi va câștiga. „Nu poți să alergi, dacă nu știi să mergi”, spune Pascual. E singurul care face acum cărțile la Dinamo, este regele catalan, Pasqi. Și nu se ajută de JOKER...


Comentarii (3)
949705161726499
Sergea Andrei  •  22 Februarie 2022, 16:07

Hai la Steaua!

949705161726499
Sergea Andrei  •  22 Februarie 2022, 16:05

Hai la Steaua.CSM e prea mic pentru tine si nu au nici suporteri.

10205935691333372
Vali Valrom  •  22 Februarie 2022, 13:08

S-ar putea sa-si franga gatul mr. Pasqual cu ambițiile lui de a juca 7 contra 6 si cu afinitățile dansului la anumiți jucători gen Gurbindo, Soraindho, Ghionea, jucători cu experienta , dar aflați la final a cariera!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează