OPINII  »  EDITORIAL

Cei din fotoliu vă plătesc salariul, domnu' Pascual!

Articol de - Publicat marti, 02 mai 2023 15:50 / Actualizat marti, 02 mai 2023 17:24

Antrenorul naționalei și al lui Dinamo îi ceartă pe cei care nu sărbătoresc recenta calificare a naționalei masculine de handbal la Campionatul European din 2024.

Ne cam ia spaniolul la rost pe toți adică, fiindcă nu am auzit pe nimeni să fi desfăcut sticle de șampanie după înfrângerea (rușinoasă) cu Ucraina, 26-31, rezultat care coroborat cu victoria Austriei în fața Insulelor Feroe ne-a dus totuși la turneul final (după 28 de ani!) care se va disputa la anul în Germania.

4 înfrângeri, 2 victorii. Calificare în genunchi

O scurtă recapitulare a rezultatelor și a istoricului calificării la o competiție cu 24 de participante. Deci una unde este mai complicat să rămâi pe dinafară decât pe dinăuntru. Dintr-o grupă preliminară extrem de accesibilă, poate cea mai ușoară dintre toate, cu Austria, Insulele Feroe și Ucraina, doar Ucraina rămâne acasă, iar asta se întâmplă doar din cauza golaverajului mai slab. 

Cu două (2!) victorii din 6 meciuri (acasă cu Ucraina și tot acasă cu insularii), deci 4 puncte acumulate, la fel ca Insulele Feroe și Ucraina, România merge la Euro de pe locul 2 în grupă grație golaverajului superior și jocului rezultatelor. Nu jocului propriu-zis. Aici începe domnul Pascual să nu mai fie de acord cu noi.

Să nu uităm Kosovo!

Pentru cine nu știe, spaniolul Xavi Pasqual, un nume greu pe piața antrenorilor din Europa, pregătește în paralel Dinamo și naționala României. Cu un Dinamo impregnat de legiunea străină, a reușit performanțe remarcabile în Champions League, acolo unde echipa din Ștefan cel Mare și-a consolidat un loc în vecinătatea intangibililor – Barcelona, Kiel, PSG, Kielce. 

Cei din fotoliu vă plătesc salariul, domnu' Pascual!
Xavi Pascual / FOTO: Raed Krishan (GSP)

La națională se află la al doilea mandat după cel fără rezultate dintre anii 2016-2018. Angajamentul în curs se derulează din 2021, include un final de campanie ratată în 2022, dar și această calificare la Euro 2024 în condițiile pe care tocmai le-am amintit.

Nu vrem absurdul

Lumea din fotoliu pe care o evocă ironic ibericul nu își dorește numai victorii pe linie și la 10 goluri diferență cum sugerează el. Oamenii din fotoliu, unii dintre aceștia chiar imobilizați la pat din cauza beteșugurilor vârstei, dar martori ai unor vremuri când România era cam ce este Franța acum, iar Spania cam ce este Ucraina, și-ar dori ca reprezentativa țării lor să iasă din blestemata asta de lume a 3-a spre a 4-a a handbalului masculin și, încet, încet să redevină o națiune respectată într-un sport ai cărui regi am fost odinioară. Asta implicit cu ajutorul profesional al lui Xavi Pascual. Asta și-ar dori publicul, nu handbal-șampanie. Nu deocamdată.

În primul rând am obținut obiectivul, care era calificarea pentru Campionatul European și ceea ce văd este că toată lumea este foarte supărată. Și atunci nu înțeleg ceea ce se întâmplă în această țară. Dacă nu ne calificăm este greșit, iar acum, că ne-am calificat, tot este rău.

 – Xavi Pascual după meciul Ucraina-România 31-26

O temă sensibilă. Deci, tăcere

Am fi avut o discuție al naibii de interesantă dacă Pascual ar fi abordat tema sensibilă a lipsei de valoare a jucătorilor care ajung la lotul national, fenomen strâns legat de obstacolele întâmpinate de tinerii handbaliști români din cauza inflației de străini din campionat. Așa, în schimb, ai senzația că te trage de urechi Dan Petrescu. 

Dar de ce să fi deschis o asemenea discuție Pascual în condițiile în care Dinamo arată ca o multinațională unde românii nu prea au loc. Nu au loc și pentru că nu au mare valoare, dar nici nu sunt promovați, rodați, încercați, testați. Credeți că e o întâmplare faptul că interul croat Ante Kuduz (de la Dinamo!!), recent naturalizat, este cel mai valoros component al naționalei noastre?

E tare rău în România

Și atunci nu e mai simplu să scoți ochii publicului care, la națională cel puțin, îți plătește salariul? Că dacă era așa rău în România și lumea atât de habarnistă, nu stătea Xavi Pascual pe aici de vreo 6-7 ani, nici nu își aducea fiul să joace la Dinamo, că, de, la Barcelona e un pic mai greu. Așa că mai ușor cu claviatura pe scări, domnu’ Xavi, că se dezacordează instrumentul și sună fals! Și începe să sune a țambal.


Comentarii (19)
ceaiuri
ceaiuri  •  04 Mai 2023, 10:30

daca nu era acest format(jumatate din nationale calificate )nu aveam ce cauta acolo(numai ca turisti,poate)cel mai bine vorbeste jocul echipei,unul invechit,batranesc si fara perspective(nu se vede "mana"ibericului,greu de inteles de ce nu antreneaza o nationala de top..dar poate sunt mai multi bani aici)pt ca solutii nu sunt(poate naturalizam o nationala si e mai simplu)cred ca tb schimbat ceva sus(modelul maghiar ,bani pt un numar limitat de federatii ce aduc rezultate 10la numar cred,restul se descurca)dar cum mediocritatea e ridicata la rang de arta ..misiune imposibila

donqhot
donqhot  •  04 Mai 2023, 09:23

in cercul meu foarte larg de cunostinte (adica nu prieteni, ci oameni de care am auzit) nu stiu pe nimeni care sa practice handbalul. Asa ca de ce sa vrem performanta intr-un sport care cel putin in Romania pare ca a murit?

Cormiz
Cormiz  •  03 Mai 2023, 13:59

Eram obișnuit cu cel care a scris acest articol sa critice persoane cu performante aparte din sportul romanesc. După Cristina Neagu și Simona Halep iată, ilatacala baioneta pe domnul Pascal. Fost jucător la Barcelona alături de romanul Dedu, și deținător ca antrenor a mai multor Ligi ale Campionilor. A reușit ceva ce nu a mai reușit handbalul romanesc de 28 de ani. Și atunci? Dece aceste cuvinte grele, usturătoare? Cred ca munca lui Chavi Pascal merita mai mult,, chiar apreciata pentru ce a făcut și face la Națională și la Dinamo. Domnul Geambașu e contra. Eu nu. Bravo domnule Pascual.!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează