OPINII  »  EDITORIAL

Neagu, episodul Dinamo

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat vineri, 24 februarie 2023 18:31 / Actualizat vineri, 24 februarie 2023 18:31

Scopul nobil nu scuză mijloacele. Galeria din Ștefan cel Mare a aplaudat-o pe Cristina, ca un gest reparatoriu. Apoi a scos din arsenal scandările rasiste și totul s-a dus naibii.

„Neagu poate juca împotriva noastră dacă nu o poate face împotriva Rapidului”, a glumit Xavi Pascual, antrenorul echipei de handbal a lui Dinamo. Trimitere la evenimentele de la derbyul feminin CSM - Rapid, când Cristina fusese ținta atacurilor incalificabile ale fanilor din Grant.

Să admitem că la limită mergea chiar un spirit de glumă pe subiectul ăsta. Mai ales că spaniolul tocmai savura victoria împotriva danezilor de la GOG, 30-27, rezultat prin care cei din Ștefan cel Mare, deja calificați în play-off-ul Champions League, își consolidaseră șansele pentru locul 4 în grupă.

Spectatoare de elită

A fost încă un meci reușit al legiunii străine dinamoviste în frunte cu Saied, Kasparek sau Kuduz, completată timid și prin participarea a doi, trei „dulăi” români. Racoțea, Ghionea, Militaru. Desfășurată în vetusta Sală Polivalentă, într-o atmosferă fierbinte creată de galeria dinamovistă, partida a avut însă alt personaj principal decât protagoniștii din teren.

Doamnelor, domnișoarelor, domnilor și iubiți copii, Cristina ... Neagu! Cea mai bună handbalistă română a asistat la meci împreună cu mai multe colege de la CSM, printre care Crina Pintea, Emilie Arntzen, Evelina Eriksson sau Marie Davidsen. Numai vedete de talie mondială! Tot să joci și tu ca băiat în fața unei asistențe atât de selecte și grațioase.

Nemuritoarele scandări rasiste

Și glumele se cam termină aici. Gest frumos, galeria lui Dinamo dăduse tonul la aplauze pentru Cristina Neagu. Mai puțin frumos a fost că aplauzele și scandările cuvenite Cristinei au deviat repede în tradiționala urare rasistă adresată rapidiștilor, "La țigani, m*** la țigani!".

Previzibilul derapaj se voia o replică dură tocmai în apărarea Cristinei care fusese jignită grav cu câteva zile mai înainte. A fost momentul în care galeria dinamovistă, care din nu știu ce motive se pretinde o emanație ariană, a devenit egala galeriei giuleștene.

Neagu, episodul Dinamo
Cristina Neagu a fost prezentă la meciul lui Dinamo / foto: Cristi Preda

Și dacă ieșea din sală?

Știam că niciunii nu sunt uși de biserică. Nici măcar uși de pensiune rurală. Dacă nu înjură, nu jignește și nu amenință, ultrasul e ca Grivei operat la coardele vocale. Lipsește totuși ceva din desfășurarea firească a evenimentelor: o reacție a Cristinei Neagu.

O atitudine, dincolo de declarația la cald, de după meciul cu Rapid. Ceva mai mult decât niște zâmbete aprobatoare sau, mai apoi, jenate. Poate nu era exagerat ca atunci când galeria care tocmai o aplaudase începuse să își dea în petic, Cristina să fi părăsit sala în semn de dezaprobare.

Discret, nu ostentativ. Ea a fost ținta scandalului, în jurul ei s-au rostogolit luări de poziție, solidaritate, comentarii și emoția publicului. Care public, trebuie să observăm, nu este în majoritate covârșitoare de partea ei. A avut grijă să cultive destule antipatii. Sinceritatea e una, izul de aroganță, altceva.

Are cuvântul Cristina! Profită?

Cristina este un om inteligent, se poate apăra singură. Este și trecută prin greutățile vieții, nu rămâne datoare când i se pare că i se încalcă teritoriul. Tocmai de aceea, ar fi frumos să avem niște vorbe din partea ei. Simple, cu subiect, predicat și cât mai puține adjective.

Cred că pentru public ar însemna mai mult decât comunicatele diverșilor șefi de galerie, deja infiltrați la nivel de formatori de opinie. Ce drăguț! Mai ales că băieții indiferent de steagul sub care activează schimbă dinamica fazei cu o viteză amețitoare, astfel că ce ai scris dimineața s-a perimat seara și ce ai scris seara nu mai e valabil dimineața. 


Comentarii (24)
flob
flob  •  27 Februarie 2023, 08:02

Justițiarule, te simți satisfăcut? Dinamoviștii, și suporterii de la Tg Jiu (handbal feminin) au avut scandări rasiste, ce sa vezi, in sala de sport. Iar aseară la Pitești aplaudacii ciobanului au avut scandări rasiste (fara sa fie întrerupt meciul, pentru că doar anumite comunități contează, țiganii pot fi înjurați și batjocoriți că nu se oripilează giambașii) facadu-i dreptate "bunului national". Hai, știu că puteți mai mult, salvați "bunul national".

paiazze
paiazze  •  27 Februarie 2023, 07:54
Postat de PETRICUL pe 26 Februarie 2023, 20:16

Sper ca suntem oameni maturi și înțelegem ca valul de manie proletara care s-a ridicat asupra galeriei Rapidului și tribunalele poporului (presa) care ne-au judecat sumar in regim de urgenta au avut legătura și si-au propus sa repereze onoarea lu' ,,bunu național”. Cu presa e greu sa te lupți, dar e greu și cu galeria Rapidului. Pe termen mediul, ghici cine va iesi sifonat din clinciul asta? Exact: ,, bunu' național.” Care va iesi din sport cu niște tinichele, materiale video care fac trimitere la sexul sau barbatesc, in fata copiilor din sala Giulesti, trimitere la mamele mortilor adversarilor (presa scrisa), degetul mijlociu in sus adresat galeriei rapidiste, acuzatiile de blat pentru colegele sale de la nationala, la meciul de la Zalau etc. Am constat cu surprindere ca persoanele care au auzit *** Cristinel, nu au auzit *** pentru asa-zisi ,, romi” din galeria visinie. Brusc le-a disparut auzul . S-a observat deasemenea cu cata afectiune a fost primita ,, bunul national ” de galeria dinamovista . Cat de adulata era, ea draguta. Prin imaginatie daca crainicul salii anunta ca la meci asista o *** , pe care o cheama Cristina Neagu, tot acelasi val de replici de *** veneau adresa rapidistilor.. Trebuie sa nu fi purtator de creier ca sa nu vezi di ca s-a trezit dintr-o data admiratia dinamovistilor pentru ,, bunul national” si nu ostilitatea lor fata de galeria Rapid.

Hai, ba, dispari. "E greu sa lupti cu galeria Rapidului". Ba, ma lasi? Numai la lupte va e gandul tuturor astora din galerii. Lupte, batai, injuraturi. De altceva nu sunteti in stare. Ai avut nevoie de doua comentarii sa nu spui nimic si sa dovedesti ca nu stii limba romana.

paolo12
paolo12  •  27 Februarie 2023, 04:22
Postat de PETRICUL pe 26 Februarie 2023, 20:20

Am uitat un alt episod cu bunul national. Din pacate, in opinia multora, fair-play-ul este pe cale de disparitie intr-o lume in care individul este din ce in ce mai decis sa obtina castigul cu orice pret si este ghidat de un motto precum „scopul scuza mijloacele” Din păcate Cristinel s-a făcut remarcată in 2017 printr-o reacţie neortodoxă la adresa unei unguroaice. Asa cum sustine un articolul, publicat de presa, după ce a marcat un gol, retrăgându-se spre propriul teren, la fel ca in sala Giulesti, Neagu i-a strigat maghiarei Tomori: *** Faza a fost surprinsă de camerele de luat vederi, care erau focusate pe jucătoarea din România.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează