OPINII  »  EDITORIAL

Pitu, da, Ianis, ba!

Articol de - Publicat duminica, 19 martie 2023 18:59 / Actualizat duminica, 19 martie 2023 19:15

Fiul lui Hagi a fost din nou rezervă neutilizată la Rangers, în timp ce fostul coleg a pasat decisiv la unicul gol al victoriei lui Bordeaux. O diversiune?!

Doi oameni importanți continuă să tacă, deși desfășurarea evenimentelor ar impune și vocea lor. Primul este Ianis Hagi, cel de-al doilea, Anghel Iordănescu. Cel de-a doilea face bine că tace și își lasă fiul să rezolve conflictul, primul greșește că își lasă tatăl să vorbească în numele lui.

La 24 de ani te aperi singur. Dacă ai de ce

Nu o să îl aplaud acum pe nea Puiu că a avut tactul să se abțină pentru că e ca și cum ai striga de bucurie că jurnalul de știri de la ora 20 a început chiar la ora 20. Plus că, de-a lungul vremii, și Iordănescu senior a mai pus umărul la ascensiunea juniorului. De pe partea celaltă a baricadei este clar că se simțea nevoia unei reacții chiar din partea celui care se află în mijlocul războiului. Fiindcă este un război, nu o operațiune specială. Fiindcă într-un război declanșat din cauza lui, Ianis, 24 de ani, băiat educat și inteligent, ar trebui să se apere și singur.

Hai, măi tată!

Pitu, da, Ianis, ba!

Sau, mai știi?, poate că în particular Ianis îi spune lui Gică ceva de genul: "Hai, măi tată, nu mai insista, nu mai spune că sunt un brand, că ajung să mă simt și prost! Că, uite, de-aia se ostilizează lumea împotriva mea și a ta. Știu că mă iubești, e normal să crezi în mine, dar exagerezi și asta îmi face rău. Ne face rău amândurora. Nu m-am simțit bine atunci când m-ai pus în opoziție cu Pitu, că el de ce e pe listă și că eu în 10 minute arăt mai multe decât el. Și, na, uite că nu mai e nici el pe listă! Ești mulțumit acum?".

Alt monolog

Pseudoliteratură. Ianis nu ar cuteza niciodată să își înfrunte tatăl. Sau poate s-ar întrece cu el doar așa, la un concurs de jonglerii cu mingea, unde juniorul pare peste părintele lui. Problema este că supărarea lui Gică Hagi a trecut la alt nivel, în zona aceea periculoasă în care virezi din realitate și te lupți cu monștri imaginari. 

Ultima conferință de presă a antrenorului-patron de la Farul a fost un nou monolog înciudat. Am fost anunțați de la început că subiectul Ianis este închis, dar la fraza următoare tocmai Gică l-a deschis cu aerul cel mai firesc din lume.

Diversioniștii

Astfel, am luat cunoștință de rolul diversionist al comentariilor presei (ați ieșit din cadru), de faptul că Ianis joacă la unul dintre cele mai titrate cluburi din Europa, la un club foarte, foarte mare (nu este, Steaua are palmares european peste scoțieni) și că Gică este mândru că e tatăl lui Ianis, care Ianis nu mai este Ianis, ci Hagi, pur și simplu Hagi, care Hagi, acest nou Hagi, e consacrat, e cineva-n lume, reprezintă România în lumea aidoma tatălui său. În numele Tatălui, amin!

Steaua e peste Rangers!

Un succint comentariu, evident cu notă diversionistă. Da, Rangers este un club important. Unul de tradiție în Europa, unul dintre cele mai vechi și mai titrate din Scoția (fondat în 1872, adică acum 151 de ani). Dar, cu un palmares internațional care numără una bucată Cupă a Cupelor câștigată în sezonul 1971-1972, deci acum 50 de ani, și cu o finală de Europa League în 2021-2022, nu este un club cu adevărat mare. Steaua București, cu o Cupă a Campionilor, o finală și o semifinală în aceeași competiție plus semifinală de Cupa UEFA, este peste Rangers.

Râul, ramul, andorrianul

Restul alegațiilor chiar nu merită comentate. Exagerarea vecină cu ridicolul pare să fi fost dusă la rangul de artă de Hagi și de Dan Petrescu. Dănuț ne avertizează că 100% vom avea un meci infernal cu Andorra, totul acolo fiindu-ne potrivnic. Deplasarea, vremea, altitudinea, valoarea adversarului. Nu că ar fi Mister Perfect, dar altul în locul lui Edi Iordănescu ar fi preluat-o din mers și ar fi dezvoltat.

Intervenția lui Edi Iordănescu

În schimb, selecționerul s-a simțit dator cu o replică despre cazul Ianis Hagi. Care, a precizat el, nu este un caz. Omul care conduce naționala și-a justificat opțiunea și a confirmat că l-a sunat pe Ianis. Mi s-a părut o intervenție civilizată, cu argumente profesionale. Pentru cei din tabăra "Regelui" este încă o dovadă că prefăcutul ăsta de Edi vorbește prea mult și prea sofisticat. Asta e lumea care nu vrea să se schimbe, mestecă locuri comune și clișee și plescăie ca atunci când mănâncă trufe.

În loc de concluzie

Două fapte. În etapa din weekend, Ianis Hagi a fost din nou rezervă neutilizată pentru Rangers la victoria cu 4-2 contra lui Motherwell. O fi având și antrenorul Michael Beale ceva cu el? În schimb, Pitu a profitat de cele 24 de minute jucate și a fost determinant pentru victoria lui Bordeaux contra lui Nîmes, pasând decisiv la faza unicului gol al partidei. Vedeți cum le așază Zeul Fotbal pe toate?


Comentarii (18)
Sinai710
Sinai710  •  20 Martie 2023, 23:33

D-le Geambașu, scrii și tu sa fii de partea celor mulți....De ce nu te irită faptul ca bosul LPF,se ocupă de fiul sau sa.l ascundă de justiție, și numai de fotbal nu se ocupă, ți.e frică? Cred,în Gică Hagi și în Ianis e mai ușor sa dai....ce vreau sa te întreb,câte Pulitzer ai acasă????? Și încă ceva,știi la ce e tare rău Rangers,în 151 de ani de existență, a avut 18 antrenori (manageri)pe banca...

dodo001
dodo001  •  20 Martie 2023, 19:44
Postat de corectorul pe 20 Martie 2023, 12:51

Cum adica nu e la tv? Este invitat permanent la emisuni tv, deci participa efectiv, implicat la realizarea unor astfel de emisiuni tv, nu in calitate de analist, ci de jurnalist, asadar este implicit jurnalist de tv.

Pai da, ai dreptate, dar nu e nu stiu ce de el, se descurca mai bine in scris. De aceea nu a avut reactie in studioul TV. Nu poti fi policalificat desi noua romanilor ne place sa ne pricepem la toate lucrurile.

lulu
lulu  •  20 Martie 2023, 16:23
Postat de sandiego pe 20 Martie 2023, 14:13

D-le Geambasu, mai este o Cupa a Cupelor castigata in fata lui Dinamo Kiev si o finala de Cupa Intercontinentala jucata la Tokio cu Riverplate din Argentina (1-2), castigatoarea Cupei Campionilor din America de Sud. Deci daca le adunam pe toate, regele Hagi parca nu ar trebui sa mai fie in mod permanent asa batos...

Și intercontinentale a fost 0-1 ,deși lui Belo i-a fost anulat un gol perfect valabil.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează