OPINII  »  EDITORIAL

Predarea BBC și furtuna de rahat

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat luni, 13 martie 2023 20:32 / Actualizat luni, 13 martie 2023 20:37

După ce a jucat rolul de poliție politică, postul public britanic o dă la întors și îl roagă pe Lineker să facă din nou emisiunea

Războiul lui Gary Lineker cu guvernul britanic reprezentat de BBC a durat mai puțin decât Războiul Malvinelor dintre guvernul britanic și dictatura militară din Argentina. Observați că numitorul comun al celor două înfruntări este guvernul de dreapta al Marii Britanii. 

Atunci, în 1982, la fel ca acum, la putere era/este Partidul Conservator. Îți trebuia multă imaginație pentru a anticipa că după 41 de ani locul lui Margaret Thatcher, cea supranumită Doamna de Fier, va fi luat în fruntea partidului și a guvernului de Rishi Sunak, un tânăr miliardar (puțin evazionist) cu origini indiene.

Batista albă a lui Davie

Spre deosebire de guvernul doamnei Thatcher, care a câștigat spectaculos războiul pentru Malvine/Falkland, cabinetul domnului Sunak a capitulat în înfruntarea cu unul dintre starurile postului. Lineker a fost repus în drepturi și este așteptat cu covorul roșu întins la sediul BBC Londra. 

A fost o predare necondiționată, batista albă fiind fluturată și împachetată în cuvinte mieroase chiar de directorul general BBC, Tim Davie. Exact personajul care îl scosese de pe post pe Lineker, prezentatorul emisiunii „Match of the day”. Davie nu anticipase însă boicotul celorlalți participanți la show-ul televizat și prăbușirea emisiunii.

Predarea BBC și furtuna de rahat
Gary Lineker a câștigat lupta cu BBC. Foto: Imago Images

Turnesol

Fostul mare internațional englez își exprimase atitudinea critică în legătură cu politica puterii față de migranții ilegali. 

Într-un mesaj pe Twitter postat pe 7 martie, Gary Lineker scria că „politica guvernului este extraordinar de crudă față de cei mai vulnerabili oameni, într-un limbaj care nu este diferit de cel folosit de Germania anilor ‘30. (…) Dumnezeule mare, acest lucru este mai mult decât groaznic!”. 

Atitudinea tranșantă a vedetei de la „Match of the day” a avut efect de turnesol. Conducerea postului public de televiziune din Marea Britanie, finanțată ca toate posturile publice de guvern, a reacționat obedient față de stăpân, aruncând la coș libertatea de opinie.

Factorul Klopp

Colegii de emisiune ai lui Gary, la fel ca mulți oameni din fotbal (Alan Shearer, Ian Wright), s-au solidarizat cu acesta. Dintre toate, declarația lui Jurgen Klopp merită un premiu de frumusețe și mai ales de curaj față de dictatura corectitudinii politice – "Aceasta este lumea în care trăim. Fiecare este atent să facă totul într-o manieră corectă. Dacă nu te aliniezi, creezi o furtună de rahat pe care nu o aveam când eram noi tineri".

Moft de milionari?!

Excepțional! Dar nu pentru toată lumea. Ceea ce este foarte bine, unanimitatea este ingredient de bază al sfârșitului libertății. Problema este că trăim în plin paradox: măsurile preconizate împotriva migranților de către guvernul de dreapta condus tocmai de fiul unor migranți indieni beneficiază de un larg sprijin popular. 

Suport care vine din partea păturilor mai sărace ale societății britanice (mulți dintre cei care au votat Brexitul), inclusiv a cetățenilor de dată recentă, ei înșiși până nu demult în situația celor pe care acum nu-i vor trecuți Canalul Mânecii. 

Așa că revolta lui Lineker și Klopp este privită ca o răzgâială de milionari, care își permit să aibă idealuri umaniste.

Marca Arsenie Boca

Foarte drăguț, nu-i așa? Cunosc destui oameni care gândesc așa și pe la noi, deși politica ultimelor guverne britanice atentează inclusiv asupra românilor care doresc să lucreze sau să învețe în Regatul Unit. 

De ce? Simplu, cauzele nobile sucombă în fața poftei de mâncare și a mătăniilor. Trăim în țara în care, îmi atrage atenția un prieten, firma cea mai profitabilă din județul Bihor este cea care deține marca Arsenie Boca. Credință comercializată en gros și en detail. Dumnezeule mare!, cum ar exclama Gary Lineker.


Comentarii (16)
pdirac59
pdirac59  •  16 Martie 2023, 04:18
Postat de crisangrg11 pe 13 Martie 2023, 22:25

Oamenii aia intra illegal din cauza ca guvernul UK nu ofera rute legale pentru "asylum seekers" din tarile respective***

@crisangrg11 : 1) Un guvern NU are obligatia de a oferi azil. 2) Intrebarea mea - preluata de la TC - ramane: Dumneavoastra cati ilegali gazduiti VOLUNTAR pe banii Dumneavoastra - in casa Dumneavoastra? 3) Daca generalizam la involuntar, devine foarte complex. Nu stiu cum e in UK. In US stiu: exemplu de caz real: El Paso, TX: Am facut anestezia pentru un barbat de 19 ani extrem de bolnav (viata ii depindea de infuzie continua de norepinefrina) - septic internat in ICU. Statut: detinut pentru crime multiple si prezent ilegal in US. Tatuaje multe MS13-un "gang" responsabile pentru multe crime - omucidere, droguri, prostitutie, ... A venit din unitatea de grija intensiva (ICU) si s'a dus inapoi in ICU dupa operatie. Istorie: Cauza socului infectios: obiect de plastic inserat subcutan in organul genital pentru a produce placere marita partenerilor. Rezultatul: opt(8) zile de ICU intubat cu respiratie artificiala pe infuzii de norepinefrina si alte substante vazoactive PLUS curs IV de superantibiotice PLUS doua operatii de curatare a zonei infectiei originare PLUS inca patru zile de spitalizare PLUS transport cu ambulanta in coma de la inchisoare si treaz inapoi. Chirurgul si cu mine ne-am facut socoteala ca paguba facuta sistemului de acest gentilom (si/in dorinta sa de a'si umfla organele producatoare de placere) e mai mare decat toate taxele adunate pe care le platim impreuna pe cativa ani. Deci l'am tinut in viata pe banii nostrii si ai catorva vecini. Interpretati

digitalmasacrer
digitalmasacrer  •  14 Martie 2023, 11:40

Pare ca pe BBC i-a interesat sa "appease the influencers" in loc sa aiba o emisiune cu oameni normali. Asa au dat cu piciorul la audienta monstru pe care a avut-o emisiunea fara Lineker.

amne0210
amne0210  •  14 Martie 2023, 05:04

Observatie: BBC nu este finantat de guvern, ci din abonamentul platit de cetateni. Partidul Conservator, impins de la spate de clica mogulilor de presa tabloida de dreapta (Murdoch, Dacre, Rothermere), doreste sa faca ce stiu mai bine partidele de dreapta sa faca: privatizeze tot ce misca, de la NHS la BBC. Conducerea BBC, o institutie ce este bazata pe ideea de impartialitate, e plina de fosti Conservatori, sau simpatizanti, directorul general fiind anchetat pentru ca nu a dezvaluit o donatie de 400k catre partid, plus facilitarea obtinerii de catre fostul prim ministru, Boris Johnson, a unui imprumut de 800k. Revenind la propunerea legislativa care a provocat tweet-ul lui Lineker, aceasta, ca si limbajul proponentei, Suella Braverman (alta fiica de imigranti), au fost condamnate fara echivoc de UN, organizatiile pentru drepturile omului, dar chiar si de Theresa May, fost prim ministru. Hilar e ca numarul mai mare de persoane care incearca sa ajunga in UK pe barci e provocat tocmai de dragul lor Brexit, care a insemnat incetarea acordului de la Dublin ce le permitea returnarea azilantilor in tarile europene pe care le traversasera... Pe scurt: Lineker a avut dreptate, BBC-ul si-a dat cu stangul in dreptul, iar Conservatorii tocmai au mai pierdut 7 puncte procentuale din intentia de vot, fiind acum la jumatate fata de Labour. Inca ceva: Gary Lineker este freelancer, nu angajat al BBC si ar putea, oricand, sa ia de 3-4 ori salariul la o companie privata, gen Sky.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează