OPINII  »  EDITORIAL

Problema cehă

Articol de - Publicat luni, 27 iunie 2022 15:34 / Actualizat luni, 27 iunie 2022 15:35

Primul meci pe iarba londoneză după finala câștigată în 2019 în fața Serenei. Karolina Muchova este biletul de examen cel mai greu pe care îl putea trage Simona în primul tur.

Au trecut 3 ani de atunci, dar parcă s-a scurs un secol. Era vara lui 2019, nimic nu anunța pandemia care urma să suspende timpul planetei, nimeni nu anticipa victoria Simonei Halep la Wimbledon. 

A fost o finală scurtă împotriva Serenei Williams, care făcea încă o încercare spre al 24-lea său titlu de Grand Slam. Și pentru a scăpa de obsesia Margaret Court.

Stăpâna și intrusa

Simona câștiga cu un 6-2, 6-2 imaculat ca iarba londoneză înainte să suporte invazia jucătorilor. Simona se elibera și ea de un coșmar. Era a 11-a întâlnire directă cu Serena și scorul era 10-1 în favoarea americancei. Dureros. 

Simona venea după un început de an complicat și compromis de hernia de disc, pierduse fotoliul de lider mondial, așa că până la ora miticului turneu londonez jucase puțin și nu foarte convingător. 

Cu atât mai mult a surprins parcursul ei fără fisură pe o suprafață care pentru oamenii crescuți pe zgură este un fel de balet pe apă. Serena a părut o intrusă în finală.

Atunci și acum, similitudini

Simona o întâlnește pe jucătoarea cehă Karolina Muchova în primul tur la Wimbledon 2022. Ediția 2020 nu s-a desfășurat din cauza pandemiei de coronavirus, la cea de anul trecut Simona era încă în refacere după accidentarea care a obligat-o să rateze și participarea la Roland Garros. 

Problema cehă
Simona Halep / FOTO Imago Images

Cumva, contextul de acum este asemănător celui de acum 3 ani cât un secol. Jucătoarea noastră vine după o jumătate de sezon neconvingătoare pentru standardele ei. 

Și ale noastre, să o recunoaștem. Investim în puținii noștri campioni de dimensiune globală un capital de simpatie/așteptare invers proporțional cu numărul acestora. Sunt ei, campionii, datori să câștige și pentru orgoliul nostru de suporteri? Răspunsul comod este "nu", dar mai gândiți-vă!

De la Dobre la Mouratoglou

La Wimbledon 2019, Simona era antrenată de Daniel Dobre, la Wimbledon 2022 îl are alături de Patrick Mouratoglou. Scuzați comparația, dar asta este ca și cum la fotbal treci de la Marin Barbu „Magiun” la Thomas Tuchel. 

În 2019, Simona era încă în Top 5 mondial, acum este pe un loc 19 în rezonanță cu ezitările ei din ultima vreme. Săptămâna trecută a mers până în semifinale la Bad Homburg, de unde s-a retras acuzând (invocând?) o accidentare în zona gâtului. Cred că a fost și ceva strategie la mijloc, dar nu aș insista pe subiect. 

Mai toți jucătorii importanți se feresc de oboseală înaintea unui mare turneu și folosesc turneele mici dinainte ca suport de acomodare. A se vedea scurta reprezentație a Serenei de la Bad Homburg, care a evoluat într-un singur meci, și acela de dublu, pentru ca apoi să se retragă.

Mincinosul loc 82

Karolina Muchova nu trebuie privită ca o jucătoare de locul 82, cel pe care îl ocupă acum în ierarhia WTA. Nu a fost deloc o tragere la sorți ușoară pentru Simona, pentru că Muchova, semifinalistă la Australian Open în 2021 și dublă sfertfinalistă la, atenție!, Wimbledon 2019 și 2021, este o jucătoare puternică fizic, posesoare a unei tehnici solide, specifică școlii cehe al cărei rector etern rămâne Martina Navratilova. Posesoare a unui stil agresiv, a unor lovituri puternice și pe forhand, și pe rever, cu un serviciu redutabil și constant, Muchova nu este însă un monument de răbdare. Fapt care o expune la un număr considerabil de greșeli neforțate.

Ce vrea antrenorul

Mingea se află, de fapt, în terenul Simonei. Și nu trebuie să fii un mare specialist pentru a spune asta. Mai nerăbdătoare parcă decât în anii de glorie, deci mai puțin precisă în raliurile prelungite, mai expusă din cauză că adversarele au învățat să îi citească jocul, dubla noastră câștigătoare de Grand Slam nu și-a pierdut ambiția marcă înregistrată. Colaborarea cu Patrick Mouratoglou este încă în faza definirii unui cadru comun. Dacă se va defini, sunt puțin sceptic. 

Deocamdată, mi se pare că francezul nu își propune să își învețe eleva de 30 de ani cum se execută o scurtă sau un lob, sunt lucruri cu care te naști sau care se deprind din copilărie, ci vrea să îi șlefuiască stilul care a consacrat-o.

Muchova este un test, unul adevărat, nu doar enunțat din politețe, și dacă va trece de el Simona se poate gândi deja la a doua săptămână a turneului. Este o părere, nu o profeție. Sau mai degrabă decât o părere fundamentată, hai să-i spunem, științific, este o dorință.


Comentarii (7)
zorrozabal
zorrozabal  •  28 Iunie 2022, 09:12

S-ar putea ca sa o confund pe Muchova cu Bushkova!

zorrozabal
zorrozabal  •  27 Iunie 2022, 21:26

Simona este intr-un moment al carierei in care nu mai poate sa câștige un meci in fața unei jucatoare din noul val,decât daca va servi impecabil!Cum i se intâmpla rar!Sau daca se va sufoca adversara(sindromul autsiderului),cum s-a intâmplat de atâtea ori in trecut și cum i se intâmpla din ce in ce mai rar acum!Sa ne aducem aminte de meciul cu adolescenta Nastasia Schunk-locul 107 wta!Și daca ne aducem aminte ca pentru Simona- la turneele de GS- cele mai grele meciuri sunt in primele doua tururi,eu unul sunt sceptic in privința meciului cu Muchova!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  27 Iunie 2022, 21:05

...nene stelistule ...tu chiar tii minte rezultatele acestea sau le cauti pe net ?...cei care ne uitam la tenis stim diferenta dintre Muchova si Cornet ...si celelalte ...atat trebuia sa spui ca recent a batut o pe Sakkari ...vezi asta e important celelalte n au batut o pe Sakkari ...scri un km de comentariu ca sa ajungi la aceeasi concluzie cu d-l Geambasu...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează