OPINII  »  EDITORIAL

TAS. Tribunalul de Albire a Sportivilor

Articol de - Publicat luni, 14 februarie 2022 16:25 / Actualizat luni, 14 februarie 2022 16:45

A sportivilor care aparțin națiunilor puternice, ce inspiră teamă și inspiră națiunile mici. Prinsă dopată, patinatoarea rusă Kamila Valieva poate să concureze. Cine poate trimetazidină roade!

Dincolo de pasionantele concursuri de curling și alte discipline care sunt mai puțin din zona întrecerii sportive și mai mult în spațiul circului acrobatic sau al cascadoriilor, în oglinda gheții Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing se vede lumea în care trăim. Fără nuanțe pastelate, fără fard, fără injecții cu acid hialuronic care să ne ridice pomeții.

La Lausanne se împart favorurile

TAS, adică Tribunalul de Arbitraj Sportiv cu sediul la Lausanne, a decis că patinatoarea rusă Kamila Valieva nu se află în stare de suspendare pentru dopaj și va putea participa la întrecerea individuală care se va desfășura la mijlocul acestei săptămâni, între 15 și 17 februarie. 

Este nevoie aici de o scurtă aducere aminte. Imediat după ce câștigase aurul în concursul pe echipe, pe 8 februarie, Valieva primise rezultatul unui control doping efectuat pe 25 decembrie, probă la care aceasta fusese testată pozitiv cu trimetazidină.

Persoană protejată

Ce s-a întâmplat între 8 și 14 februarie, adică intervalul în care TAS a analizat cazul? S-a întâmplat cumva ca trimetazidina, un medicament recomandat cardiacilor care suferă de angină pectorală, să fie scoasă de pe lista substanțelor interzise, acolo unde se află încă din 2014? Nici vorbă! TAS a apelat la Codul Mondial Antidoping, potrivit căruia Kamila Valieva are statutul de persoană protejată, neputând fi considerată vinovată de încălcarea regulamentului înainte de împlinirea vârstei de 16 ani. Kamila are 15.

TAS. Tribunalul de Albire a Sportivilor
Kamila Valieva/ foto: Guliver/GettyImages

O acuzație în Eter(i)

Ce piruetă! Mai ceva decât cvadruplul Salchow reușit în premieră mondială de micuța rusoaică. Prima care ar trebui să aplaude o astfel de soluție pacificatoare este celebra antrenoare a Kamilei, Eteri Tutberidze. Doamna a aplicat o metodă patentată, a pus presiune. 

Tutberidze, supranumită Cruella de Vil de către dușmănoasa presă occidentală și al cărei excelent portret îl găsiți în articolul semnat de colega Roxana Fleșeru, denunța o coincidență cu miros de complot. Aceea că rezultatul pozitiv al testului prelevat în 25 decembrie fusese comunicat taman pe 8 februarie, la 24 de ore după aurul câștigat de Valieva.

Sunt absolut convinsă că nu a făcut nimic greșit Kamila. Pentru noi, asta este o axiomă, nu o teoremă, nu trebuie să o demonstrăm. Nu înțeleg cum se poate ca o sportivă testată pozitiv pe 25 decembrie să fie admisă la Jocurile Olimpice.

Fie este o coincidență fatală, fie este ceva cu o planificare foarte bună. Conducătorii noștri sper să nu ne abandoneze, să ne apere drepturile și să demonstreze inocența. 

- Eteri Tutberidze

Axiome și teoreme

Partea cu axioma și cu teorema arată că Eteri Tutberidze chiar a fost la orele de mate. Partea cu apelul la influența conducătorilor aproape că ne oferă soluția problemei. Că tot suntem pe teritoriul matematicii. E o axiomă că acea parte a lumii care nu a căzut în adorația lui Vladimir Putin se teme de ruși. Este tot o axiomă că lumea care se teme de ruși mai și contraatacă, arătându-le din când în când pisica acestora.

Exercițiu empiric de logică

Pe firul logicii, o pisică poate să fi fost suspendarea Valievei pe baza testului pozitiv. Pe același fir, dar în contrapartidă, poate fi interpretată decizia TAS, care deocamdată o absolvă de vină pe micuța din Kazan. Nu că verdictul TAS, un fel de ONU al sportului, ar rezolva criza de la granița Ucrainei, să nu cădem în caraghioslâc. Dar de ce să îi nevrozezi suplimentar pe domnii de la Moscova? Așa că ții deschisă calea dialogului pe orice palier.

Puterea tradiției

Iar dialogul înseamnă să primești să concureze sub steag olimpic o națiune suspendată în bloc pentru dopaj instituționalizat. Da, CIO are vocații pacificatoare. Să nu îi ostilizăm pe americani, dar nu-i supărăm nici pe ruși. Să nu ni-i facem dușmani nici pe chinezi. Care chinezi au și ei o lungă tradiție în ale dopingului. 

Și atunci, ce mai contează că închizi ochii atunci când o fată aflată la pubertate își îmbunătățește performanța cu un medicament destinat la origine cardiacilor de vârsta a treia. Dar care la un om sănătos, cum se presupune că este un sportiv, sporește capacitatea de efort, puterea de concentrare.

Ziua îndrăgostiților. De sport

Și ca să nu zică lumea că ne-am dat cu americanii, mai țineți minte cum se dopau surorile Williams cu scutire medicală în regulă de la WADA? Vedeți, îndrăgostiților de sport, de-aia nu e bine să ținem minte toate amănuntele astea incomode. Ne strică cheful să ne mai uităm la Jocuri Olimpice, la Mondiale, la turnee de Grand Slam. Cum adică, eroii noștri nu sunt decât niște oameni care iau medicamente cu pumnul? Niște suferinzi?


Comentarii (24)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  16 Februarie 2022, 07:44
Postat de ciprianbirtea pe 15 Februarie 2022, 14:29

Nu a spus că a luat medicamente, ci că s-a contaminat din greșeală, probabil când a băut din același pahar din care a băut bunică-su medicamentul respectiv. Sincer, e foarte posibil. Câți dintre noi nu bem din aceeași cană cu alți membri ai familiei (eu nu, dar știu pe mulți care fac asta)? Și câți spălăm paharul cu săpun de vase înainte de a-l folosi? Și, nu în ultimul tând, de ce ar lua patinatoarea, la 15 ani, medicamente de inimă? Pe bunică-su îl înțeleg, că foarte mulți bătrâni sunt bolnavi de inimă.

Stii si tu ca e cusuta cu ata alba asta. In primul rand de ce ar ramane medicament pe pahar ca pastila e deja pe limba cand bei apa ca banuiesc ca nu era efervescenta. Si daca ar fi asa, cantitatea ar fi a zecea mie parte dintr-o pastila, greu de crezut ca ar ramane in sistemul jucatorului mai mult de cateva ore sau ca ar fi detectabila la testare

catalin.palcu
catalin.palcu  •  16 Februarie 2022, 07:38
Postat de sile007 pe 14 Februarie 2022, 19:22

dinamo 5 milione datorii anaf...anaf nu face recurs, dinamo scapa( 2016). Gaz Metan Medias 400000 de euro anaf....anaf face recurs ca societatea sa falimenteze. Cusuta cu ata alba, doar asa dinamo poate sa se salveze, daca clubul Gaz Metan Medias este depunctat sau falimentat.Sambata, 24 Octombrie 2020: Cea mai importanta veste primita de conducerea lui Dinamo a fost ca Guvernul a schimbat termenul limita pentru plata datoriilor catre stat. Astfel, suma de 500.000 de euro pe care Dinamo era obligata sa o plateasca la data de 25 octombrie se va reesalona pe o perioadata de minim 12 luni, de la data de 25 decembrie. "In contextul economic actual, Guvernul doreste sa vina din nou in sprijinul mediului de afaceri pentru a nu pune o presiune suplimentara asupra acestora, mai ales in contextul in care unii dintre acestia au avut activitati restrictionate sau suspendate in aceasta perioada, ca urmare a unor decizii administrative si ar fi incorect si contraproductiv din punct de vedere economic ca la 25 octombrie acestia sa fie obligati sa isi plateasca datoriile acumulate in aceasta perioada catre stat. Deci Guvernul intervine descretionar...pentru unii muma...pentru unii ciuma. A fost demarata inca de atunci operatiunea salvati dinamo prin orice mijloace.

Postacule, vezi ca asta nu e un articol despre Dinamo. Turui aceleasi prostii ca o flasneta stricata. Esti de o lipsa rara de inteligenta

catalin.palcu
catalin.palcu  •  16 Februarie 2022, 07:34
Postat de fanu pe 15 Februarie 2022, 09:13

A scris de 3 tari totalitaire, la sfarsit a spus si de surorile Williams. Referitor la aia ce cad de la etaj, in oglinda, vezi ca unul ça Snowden e in exil de n ani pentru ca a demascat practicile illégale ale NSA, iti dai seama ce fac cu cei pe care pun mana? Guantanamo? Sau altele de care nu stim? Plus tari intregi distruse pentru ca misca in front, de la Iugoslavia la Irak, in timp ce aliatii lor pot taia linistiti ziaristi cu drujba? Armstrong, ciclistul, nu era nici rus nici chinez. Nu ca le tin partea dar hai sa nu fim unidirectionali: toti sunt la fel.

Marea diferenta e ca pe Armstrong l-au depistat si dezvaluit chiar americanii, pe cand in Russia nu s-ar intampla niciodata asa ceva

Vezi toate comentariile (24)
Comentează