SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JOCURILE OLIMPICE

VIDEO TAS, verdict în cazul Kamilei Valieva » Ce se întâmplă cu patinatoarea depistată pozitiv cu o substanță interzisă

Kamila Valieva // FOTO: Imago
Kamila Valieva // FOTO: Imago

Articol de GSP - Publicat luni, 14 februarie 2022 10:42 / Actualizat luni, 14 februarie 2022 11:39

Patinatoarea Kamila Valieva (15 ani), medaliată cu aur la proba pe echipe la Jocurile Olimpice de la Beijing, a primit o decizie favorabilă din partea TAS, deși s-a descoperit că a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă, după un test efectuat în decembrie.

Tânăra rusoaica a fost testată pe 25 decembrie, la Sankt Petersburg, în cadrul Campionatului Rusiei. Rezultatul evaluării nu a fost cunoscut până pe 8 februarie, la o zi după ce Valieva a cucerit aurul și a devenit prima patinatoare care a reușit sărituri cvadruple la Jocurile Olimpice. 

Cum să dopezi un copil de 15 ani?
EDITORIAL
Cum să dopezi un copil de 15 ani?

TAS, verdict favorabil pentru Kamila Valieva

Depistată cu trimetazidină în sânge, Valieva a fost audiată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv și a primit o veste excelentă. Ea va putea participa la întrecerea individuală, 15 și 17 februarie, acolo unde este văzută drept marea favorită. 

Mai mult, Comitetul Olimpic Rus nu va pierde, pentru moment, medalia de aur la proba pe echipe. O decizie finală în privința vinovăției rusoaicei se va lua după Jocurile Olimpice.

Decizia TAS s-a bazat pe faptul că, potrivit Codului Mondial Antidoping, Valieva are statutul de „persoană protejată”. Adică nu poate fi considerată oficial vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping înainte de împlinirea a 16 ani.

Trimetazidina, găsită în sângele sportivei, este o substanță folosită pentru combaterea problemelor cardiace. Aceasta este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din anul 2014. 

Valieva, marea speranță a patinajului rus 

În vârstă de doar 15 ani, Kamila Valieva este considerată principala favorită la proba individuală ce va debuta pe 15 februarie.În timpul întrecerii pe echipe, Valieva a făcut senzație și a devenit prima patinatoare care a reuşit sărituri cvadruple la Jocurile Olimpice. Tânara reprezentată a Rusiei este deja campioană europeană, campioană a Rusiei și neînvinsă în sezonul de Grand Prix.

VIDEO Kamila Valieva, evoluție spectaculoasă la Jocurile Olimpice

Citește și: 

Ministrul Sportului din România felicită guvernul Ungariei pentru primul aur individual la Jocurile Olimpice de iarnă

Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
klauz
klauz  •  14 Februarie 2022, 16:18

Succes Kamila!

minos3
minos3  •  14 Februarie 2022, 14:51
Postat de cirus11 pe 14 Februarie 2022, 13:08

Dar nu este ok. Probabil castiga aurul fara probleme... denatureaza competitia complet. Locului 2 nu o sa i se cante imnul...

Asa cum ai zis, ai dreptate.

ceaiuri
ceaiuri  •  14 Februarie 2022, 14:40

jocurile olimpice de iarna..par ceva depasit,daca nu ai zapada nu te poti pregati normal si castigatorii vin de unde... ninge(nu stiu daca vreo tara africana a castigat o medalie)iar Valieva e cel mai mare talent in ultimii zeci de ani,daca nu cea mai buna

Vezi toate comentariile (15)
Comentează