OPINII  »  EDITORIAL

Vinovată de tăcere

Articol de - Publicat marti, 01 iunie 2021 13:38 / Actualizat marti, 01 iunie 2021 14:09

A doua jucătoare a lumii, Naomi Osaka, părăsește turneul de la Roland Garros fără a fi învinsă sau accidentată. Pleacă pentru că nu vrea să se supună unei reguli pe care nu pot s-o numesc decât rea și nedreaptă.

O jucătoare profesionistă de tenis are obligația, pe care și-o asumă semnând un contract, de a participa la conferințele de presă de după meci. 

E de înțeles acest lucru, presa trebuie lăsată să-și facă treaba, ba mai mult, Rafael Nadal spune că, fără jurnaliști, jucătorii nu ar fi atât de cunoscuți și recunoscuți pe plan mondial. Numai că, jurnalistul trebuie să fie, prin fișa postului, o ființă care pune întrebări neplăcute, incomode, necruțătoare. 

Vinovată de tăcere
Naomi Osaka are 4 titluri de Grand Slam în carieră, FOTO: Imago

Trebuie să fie insistent și fără milă, cum a fost cel care a întrebat-o recent pe Serena Williams, în conferința de presă de după un meci pe care-l pierduse, „Te gândești la retragere?”. Serena a încercat să răspundă ceva, i-au dat lacrimile și a plecat. Naomi Osaka consideră întrebările de după înfrângere „ca și cum ai da cu piciorul într-un om căzut la pământ”.

Majoritatea jucătorilor fac față unor astfel de situații. Există însă și cazuri, ca al lui Naomi Osaka, unde e vorba de o capacitate redusă de a interacționa cu presa și publicul. 

Japoneza este în mod vădit sensibilă și anxioasă: când Serena s-a dezlănțuit strigând sălbatic la arbitru, în finala US Open 2018, Naomi a fost de-a dreptul șocată, a izbucnit în plâns și s-a strâns în ea însăși de parcă îi era frig. Este în mod evident greu și consumant pentru ea să vorbească cu persoane care nu îi sunt apropiate. 

La nivelul foarte înalt la care joacă cvadrupla căștigătoare de Grand Slam, starea psihică este un factor esențial, care poate fi alterat într-o conferință de presă. E dreptul ei să refuze ce crede că îi face rău.

Dar este și dreptul organizatorilor să considere că acest refuz le aduce daune în materie de sponsori, contracte media, publicitate. 

Și atunci, cred că este corect ca, în compensație, jucătoarea să fie amendată – ceea ce s-a și întâmplat, Osaka trebuind să plătească 15.000 $.

Dar nu mi se pare câtuși de puțin cinstit ca ea să poată fi descalificată, eliminată din turneu pentru așa ceva, cum a amenințat-o conducerea Roland Garros. 

Cum să dai aceeași sancțiune pentru gestul lui Djoković de la US Open de anul trecut, de a lovi, direct, dur, când jocul era oprit, un arbitru cu mingea, și anxietatea introvertită care se întâmplă să o afecteze pe Naomi Osaka? După ce că are această dizabilitate, o mai și pedepsești maxim pentru asta... 

Cum să dai afară de pe teren o jucătoare care vrea să joace, și joacă, excepțional și fair-play, dar nu îi este la îndemână să vorbească și vrea să tacă?


Comentarii (32)
radumatei
radumatei  •  02 Iunie 2021, 13:11

Promovarea obsedantă a acestui individ toxic cunoscut drept „CTP” în paginile GSP e o rușine. GSP și trustul Ringier fac paradă cu adeziunea lor la valorile progresiste, dar în același timp oferă o platformă de exprimare unui individ care instigă în mod constant la ură și la violență. Cîtă ipocrizie!

valentindragobete
valentindragobete  •  02 Iunie 2021, 06:30

Meserie te halesc da' n-am scule ! Tare, tare asta, adica sa vii tu, " marele " CTP, in cursul aceleiași zile, sa învârți aceleasi vorbe, adevărat putin nuanțate, intr-un ditamai editorialul dupa ce le-ai mai învârtit odată, cu vreo 2-3 ore inainte, intr-un banal articol este ori lipsa de subiecte, ori lipsa de inspirație ori ... lipsa de scule ! In rest s-auzim de bine adica Osaka sa revină la ... interogatoriu si astfel sa-i moara subiectul CTP-ului si nu numai iar media sa rămână, in continuare, " jandarmul " democratiei dictatoriale media

melcul_furios
melcul_furios  •  01 Iunie 2021, 22:19
Postat de niculaemoromete pe 01 Iunie 2021, 15:58

După cum spunea cel al cărui copil de mingi ați fost, sportul este un biznis! Conferințele de presă de după meci sunt un mecanism generator de vizibilitate și audiență al biznisului! Osaka a luat anul trecut 55 mil în câștiguri și datorită conferințelor de presă! Aduci atingere biznisului, pleci! Ai anxietăți, te-ai retras o perioadă din tenis! Voila! Să aplauzi sancțiunea involuntarului Djokovici, dar să plângi aroganța meșteșugită a japonezei, mi se pare pervers! Dar ăsta-i biznisul, audienta CTPului este high!

Business sau nu Tiriac a inghiti galusca si a renuntat la teren albastru cu minge galbena, nu? Messi nu da interviuri si lumea nu mai moare.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează