OPINII  »  EDITORIAL

Nole, învingător în Jocul Calamarului! Dar..

Articol de - Publicat duminica, 07 noiembrie 2021 20:33 / Actualizat duminica, 07 noiembrie 2021 20:46

N-am mai văzut de mult o sală atât de mârlăneascăca la Paris Bercy. Plină de ghiorlani care zbierau pe pregătirea de serviciu a jucătorilor, între servicii, ba chiar și înainte de lovituri în timpul jocului – într-o astfel de situație, Medvedev, scos din sărite, a expediat o minge în tribună ca răspuns. 

Apoi, bolnavi celulari, care filmau cu telefonul pe flash de la mama dracului din tribună, în loc să soarbă fiecare moment al luptei, dacă tot o vedeau pe viu. Și, ca o încununare, o ușă lăsată deschisă tot timpul de către organizatori, pe care intrau mereu indivizi cu coci și floricele în brațe, în timpul jocului! 

Așa ceva am mai văzut la o finală pe Arena BNR, începutul anilor 2000, când bodigarzii și trepădușii lui Adrian Năstase roiau pe porți până la șefu' și înapoi, rupându-li-se de tenis altceva decât racheta. 

Novak Djoković și-a confirmat statutul GOAT, de cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, dobândit în acest an, de cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, câștigând Rolex Masters-ul parizian pentru a 6-a oară (record all time), al 37-lea turneu Masters din carieră (record all time) și încheind al 7-lea an ca nr. 1 mondial (record all time, doborându-l pe cel al lui Pete Sampras). L-a învins pe Daniil Medvedev, luându-și o revanșă pentru înfrângerea de la US Open. Dar viitorul se anunță deloc roz, ba chiar amenințător... 

Nole, învingător în Jocul Calamarului! Dar..
Novak Djokovic (foto: Imago)

Cei 4 mari ai ultimelor două decenii, Djoković, Nadal, Federer, Murray, au 1,88, 1,85, 1,85, 1,90 m înălțime. Cei 4, ba chiar 5 tineri care ocupă acum jumătate din Top 10, Medvedev, Tsitsipas, Zverev, Berrettini, Hurkacz, măsoară 1,98, 1,93, 1,98, 1,96, 1,96 – câțiva buni centimetri în plus. Această diferență contează și va conta mult. 

Cei 5 nu sunt uriașii din generația precedentă, gen Karlović sau Isner, servitori bombă, dar considerabil mai slabi în jocul din câmp. Pe lângă cele cel puțin 50% puncte pe care le câștigă direct sau cu ajutorul serviciilor tip „dat cu pietre”, toți sunt uimitor de mobili pentru înălțimea lor, au viteză și abilități multiple de lovire. E din ce în ce mai greu pentru Nole sau Rafa să le facă față, ca și pentru mai tinerele talente, sub 1,90 m, Rublev, Sinner sau Ruud. Ușor nu-i va fi nici supertalentului next gen Carlos Alcaraz, „doar” 1,85 m. 

Sub ochii copiilor și soției lui, Djoković a reușit să răzbească prin barajul de servicii tun, constanța fantastică de lovituri „înfășurate” de pe fundul terenului și capacitatea calamarescă de recuperare a mingilor ca și pierdute, arătată de Daniil Medvedev, renunțând – el, Djoković! – la schimburile de uzură și venind la fileu atât de des cum nu-mi amintesc să-l fi văzut vreodată. Cu toate acestea, n-a fost o victorie „de sistem”, e greu să faci așa ceva mereu și să-ți iasă. 

Medvedev s-a dovedit superior nu numai la capitolul limba franceză, jocul său arată ca o mașinărie nouă, bine reglată, productivă pe termen lung. Și de partea lui e și timpul care zboară, chiar și pentru Nole, Rafa și Roger...

În curând, creasta tenisului mondial va fi Planeta Giganților. 


Comentarii (10)
107889588095945
George George  •  09 Noiembrie 2021, 13:53

Domnule Popescu, mai lasati-ne cu Nole al dvs. si al admiratorilor! Unele cifre sunt de partea lui, dar jocul este departe de a fi considerat al celui mai bun jucator al tuturor timpurilor! Nici comportamentul lui nu cumuleaza toate aprecierile, asa ca v-ati antepronuntat in privita lui, in conditiile in care Nadal si/sau Federer pot sa-l depaseasca la nr. de GS! Revenind la cifrele lui, cu adevarat impresionant este raportul finale/trofee cucerite, capitol la care Federer (adevaratul GOAT) s-a dovedit cam ... risipitor!

zorrozabal
zorrozabal  •  09 Noiembrie 2021, 09:37

Cine naiba i-o fi dat„titlul”de „cel mai mare jucator al tuturor timpurilor”?Directorii de turnee?!In scopuri publicitare?!Pentru ca fiecare „timp” a avut tenisul sau si campionii sai!Rod Laver,Ilie Nastase,Bjorn Borg,Boris Becher!Si atunci?Cum au facut diferentierea?Dupa care criterii?Ca sa nu mai zic ca sunt nedreptatiti in mod flagrant Roger Federer si Rafael Nadal-fiecare din ei creatori ai unui stil propriu si ai unei„epoci”!

mosvasile
mosvasile  •  09 Noiembrie 2021, 09:27
Postat de Ion Popescu pe 08 Noiembrie 2021, 09:54

CEL MAI MIZERABIL MECI PE CARE L-AM VAZUT VREODATA. AVETI PERFECTA DREPTATE DOMNULE POPESCU, NISTE MITOCANI.S-A VAZUT SI LA MECIUL CU FRANCEZUL LOR CARE A LUAT BATAIIE DE LA MEDVEDEV. RUSINE SPECTATORI FRANCEZI NECIVILIZATI!

Nu cred ca era vorba de galo francezi!Acum in epoca„globalismului”(eufemism pentru noul imperialism occidental)-cand Europa forfaie de imigranti est europeni si de imbogatitii„postcomunismului”!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează