OPINII  »  EDITORIAL DAN UDREA

Când s-a lăsat de antrenorat Reghecampf?

Articol de - Publicat sambata, 18 decembrie 2021 23:11 / Actualizat duminica, 19 decembrie 2021 11:36

"E o întrebare prostească". Reacția îi aparține lui Laurențiu Reghecampf și a fost făcută la finalul meciului de la Mediaș, scor 1-1, după ce reporterul l-a întrebat dacă își simte în pericol postul de antrenor. Răspunsul a fost însoțit și de o grimasă, un fel de strâmbat din nas specific bogaților, care se comportă la fel atunci când sunt obligați să coboare din mașinile luxoase și să meargă printre oamenii normali, simpli.

"Mai merită credit?" e o întrebare corectă

Chiar așa prostească să fie întrebarea ce i-a fost adresată domnului care antrenează Universitatea Craiova? De fapt, întrebare nu doar că nu e așa cum a caracterizat-o Reghe, dar e una de mare bun-simț. Și care trebuia rostită obligatoriu. Jurnalistul care a realizat dialogul ar fi avut o mare problemă profesională dacă nu l-ar fi întrebat pe tehnician despre posibila despărțire de echipă.

Reghecampf e în acest moment un antrenor cu rezultate foarte slabe pe banca Universității. Dacă îi convine sau nu această caracterizare, atunci e problema lui, dar realitatea e una singură. Și ea spune că e la peste 20 de puncte în spatele CFR-ului și la 14 distanță de FCSB, echipe care au un meci mai puțin disputat. Realitatea pe care Laurențiu o neagă mai arată că deasupra echipei pe care o conduce se află formații precum Voluntari și Botoșani, ale căror cifre de afaceri și buget de salarii sunt incomparabil mai mici decât ce are trupa din Bănie.

Oglinda lui Reghe: parcurs dezastruos

Singurele realizări ale lui de când a ajuns A1 pe Ion Oblemenco sunt calificările din Cupa României cu Baia Mare și Filiași. În campionat, în fața echipelor cu pretenții de play-off are un palmares demn de o formație care are ca obiectiv evitarea retrogradării:

  • 0-1 cu CFR 
  • 2-3 cu FCSB 
  • 1-2 și 2-2 cu Botoșani 
  • 3-0 și 1-1 cu Voluntari 
  • 2-1 cu Rapid 
  • 0-1 și 0-0 cu UTA 
  • 2-3 cu FC Argeș 
  • 1-1 cu Sepsi 
  • 0-1 cu Farul

Două victorii în 12 meciuri! Jumătate dintre confruntări pierdute! Din 36 de puncte, Reghecampf a adunat doar 10! Un procentaj de sub 28%!

E realmente umilitor pentru brandul pe care această echipă a Craiovei l-a construit în Liga 1 în ultimii ani. Cu discuția despre titlul de campioană încheiată înainte de a intra în 2022 și cu emoții chiar și pentru accesul în play-off, întrebarea dacă Reghecampf merită sau nu să continue e imperios necesară. Chiar dacă stimabilului antrenor îi convine sau nu. Iar răspunsul logic e mai degrabă că n-ar avea de ce să primească în continuare credit.

Când s-a lăsat de antrenorat Reghecampf?
Reghecampf, nervos după remiza de la Mediaș

În trecut, vorbeau rezultatele pentru el

E dreptul lui să răspundă sau nu la întrebări. E dreptul lui și să răspundă așa cum vrea. Atâta doar că până acum ceva ani, vorbea mai mult prin intermediul echipelor pe care le antrena și mai ales vorbeau pentru el rezultatele excelente pe care le obținea. Acum, în lipsa performanțelor, Reghecampf se rezumă doar să dea lecții în fața jurnaliștilor. Aproape la fiecare conferință de presă, toate întrebările îi put și fie nu-și lasă jucătorii să răspundă la ele, fie intervine pentru a-i corecta pe ziariștii care le adresează. E bine că e preocupat și de aceste lucruri, e rău însă că și-a pierdut din flerul, inspirația și chiar respectul pe care le impusese cândva ca antrenor.

Craiova, comunicare-mocirlă

Până la urmă, Reghecampf și-a găsit mediul perfect de a se comporta într-un asemenea mod îndoielnic. Clubul patronat de Mihai Rotaru, prin anumiți angajați, în frunte cu Emil Pieleanu, delegat al echipei, e liderul unor manifestări de prost gust în zona de flash-interviu. După fiecare meci, acești așa-ziși conducători vin și presează reporterii să nu pună întrebări pe anumite subiecte, iar dacă acestea sunt rostite, după terminarea dialogurilor, urmează amenințări și chiar jigniri. Reghecampf s-a integrat bine în această comunicare-mocirlă în care Universitatea Craiova se complace tot mai mult.

Reghe vs Guardiola&Klopp

Și dacă tot suntem la ora întrebărilor care îl deranjează pe antrenorul Craiovei, ar mai trebui adăugată una. Cum e posibil ca un antrenor de un anumit nivel să fie în direct la o emisiune de mondenități, la o oră trecută bine de miezul nopții? Vi-l imaginați pe Guardiola într-o astfel de situație? Sau pe Klopp? Pe Conte, Tuchel sau Ancelotti?

Ce chef de fotbal mai are Reghecampf, dacă preocupările și problemele extra-fotbal sunt cele care practic îi acaparează întreaga atenție, concentrare și disponibilitate? Sau poate că Reghecampf s-a lăsat de antrenorat și nu știm noi. Sau poate că încă n-a aflat nici măcar el, ceea ce ar fi chiar mai grav. Până o să aflăm, Reghe să se pregătească. Va tot avea de răspuns la întrebări "prostești".


Comentarii (32)
andreif
andreif  •  19 Decembrie 2021, 13:18

Numai eu am citit ieri in GSP ,,zicala,,lui Iordanescu facuta cadou de GSP lui Becali???Adica ieri se scria ca un antrenor ca sa perfotmeze trebuie sa stea la o echipa 3 ani...Astazi s a schimbat macazul???

mzm1
mzm1  •  19 Decembrie 2021, 13:07

Domnule ziarist, să fim seriosi, intrebarea este prostească, pentru că este tendențioasă, neavenită si jignitoare. Este ca si cum l-ai intreba pe un student care nu a promovat câteva examene: „Crezi că o să rămâi repetent?” sau „Crezi că părinții te vor retrage de la facultate?”. Această intrebare („Vă simțiți postul amenințat?”) li se pune tuturor antrenorilor (care au, la un moment dat, rezultate slabe), de catre ziaristi care nu prea se pricep la fotbal (si nici la interviu!), dar care au „mirosit” ei, pe la cursurile de jurnalism, că e bine ca intervievatului să-i pui intrebari incomode, să-l enervezi si, apoi, să astepți să-ți fie mediatizată „isprava”!

constantinescucostin
constantinescucostin  •  19 Decembrie 2021, 08:59

De cand isi dau ziaristii cu parerea ca trebuie sau nu sa continue un antrenor? Daca suporterii nu-i cer demisia si are sprijinul patronului este ok sa continue. S-au schimbat n antrenori la.echipa si nu s-a castigat titlul. Poate este cazul sa se mai schimbe si jucatorii! Multumim ziaristului pt grija pe care o poarta echipei. Ce ne doreste el noua si noi lui!

Vezi toate comentariile (32)
Comentează