Articol de Daniel Scorpie - Publicat marti, 11 martie 2025 12:51 / Actualizat marti, 11 martie 2025 17:49
După titlul luat în 2016 cu Leicester, Claudio Ranieri a mai reușit o minune. Italianul de 73 de ani, poreclit din perioada petrecută la Chelsea The Tinkerman, cuvânt definitoriu pentru managerul care schimbă permanent echipa și sistemul, experimentând de la un meci la altul, a resuscitat fenomenal Roma, în doar patru luni!
Întors în iarbă de la pensie, după ce se retrăsese de la Cagliari în vara trecută, doar din dragoste pentru Roma natală și pentru echipa de suflet pe care o mai pregătise în două rânduri, don Claudio uimește din nou prin performanțe. Italia, dar și Europa!
Nicio formație din elita fotbalului continental nu se poate lăuda în 2025 cu randamentul giallorossilor. AS Roma le-a lăsat în urmă pe PSG, Bayern, Liverpool, Barcelona, Inter și Real Madrid. Squadra capitolină este neînvinsă în campionat în acest an.
AS Roma are o medie de fix două puncte pe meci cu Ranieri!
În 10 etape jucate, are opt succese și două egaluri. 26 de puncte. Cu unul peste liderii din Premier League, Bundesliga și Ligue 1. Toate fiind echipe ajunse în „optimile” Ligii Campionilor. The Tinkerman a redevenit omul miracolelor.
Întrucât ceea ce a făcut bunicuțul bonom cu păr alb și alură de preot catolic, trezind din morți o echipă lăsată în derivă de Daniele De Rossi și apoi demolată de Ivan Juric, doar aici se încadrează. Și spun că nu este nicio exagerare.

Vă invit să ne întoarcem pe 10 noiembrie trecut. AS Roma era bătută și de Bologna (2-3), chiar pe Olimpico, al cincilea eșec în doar 12 runde. Giallorossii ajunseseră foarte aproape de retrogradare, aveau (12) jumătate din punctele rivalei Lazio și, de pe poziția a 12-a, se uitau în depărtare spre ultimul loc de Ligă aflat la 13 lungimi!
A fost momentul în care s-a umplut paharul rușinii și a dat în clocot și furia tifosilor. Mult contestatul proprietar american Dan Friedkin, amenințat (nu chiar cu moartea, cum a pățit mâna sa dreaptă - sau mai degrabă stângă -, grecoaica Lina Souloukou), a nimerit, în sfârșit, soluția salvatoare.
Ranieri a fost ce-i trebuia Romei: antrenorul de modă veche
Ranieri, așa cum i-a stat întotdeauna în caracter, nu a promis marea cu sarea. Nici n-a făcut vreo revoluție, nu a cerut întăriri, ci s-a aplecat bătrânește pe treabă, cu stilul potrivit, necesar pentru a ieși din criza acută. Pornind, așa cum știu antrenorii italieni de modă veche, de la apărare și de la resetarea minții și a condiției fizice a jucătorilor.
Startul a fost greu pentru că nici antica Roma nu s-a ridicat peste noapte. Un 0-1 la Napoli, cu o trupă încă la terapie intensivă, a cărei distribuție a rămas aproape aceeași (Soule i-a cedat locul lui Pellegrini, căpitanul certat la cuțite atunci cu fanii), dar cu o altă așezare în teren. Că doar Tinkerman nu putea să-și contrazică renumele.

Din 3-4-2-1-ul lui Juric s-a trecut la un 4-4-1-1 mult mai puțin riscant. Pornind de la promisiunea fermă făcută de Ranieri că Angelino nu va mai fi folosit niciodată stoper!
De la retransformarea lui Hummels, fost finalist al Ligii cu Dortmund în vară, din șomer preocupat de Instagram într-un stoper de încredere, și reconstrucția defensivei. Una care mai avea să încaseze două de la Atalanta și tot atâtea de la Como.
Numai că Sor Claudio nu s-a panicat, iar suporterii au avut răbdare și i-au oferit credit în alb. Dacă și el ar fi eșuat, atunci cine să mai pună corabia pe linia de plutire? Fără a fi un zbir în vestiar, psihologul a știut să scoată maximum din fiecare jucător. Și cel mai elocvent caz este cel al lui Dybala.
Ranieri l-a întors din drum și l-a resetat pe „regizorul” Dybala
Paulo era oriunde cu mintea, numai la fotbal, nu! Lăsase să-i treacă prin față oferta amețitoare din Golf (a fost întors din drum de fani și familie) și nu mai era în stare să ducă un meci întreg din cauza accidentărilor dese și a fragilității. Motivul pentru care a și fost aruncat de Juventus.

Ranieri l-a ținut pe margine până s-a refăcut sută la sută. Fizic și mental. L-a reintrodus treptat în echipă și a drămuit minutele pentru ca tifosii să-l redescopere pe cel supranumit „La Joya”. Și argentinianul campion mondial a redevenit o bijuterie.
Avea două goluri până să vină Claudio, iar după aceea a reușit șase plus că a oferit patru assisturi! Efectul faptului că Dybala a fost convins să-și prelungească angajamentul, deși toată lumea paria pe plecarea lui la finele stagiunii.
La fel cum mulți colegi ai săi plănuiau să-și facă valizele. Pellegrini, Cristante, Hummels, Paredes, Baldanzi, Soule, Shomurodov... și lista putea continua.
Ranieri a făcut curățenie în lot și a reușit un turnover genial
În mercato invernal, Roma nu a aruncat cu banii pe fereastră, cum au procedat alții (de exemplu, Milan). Ba, din contră! Și s-a descotorosit de balastul din lot: Hermoso, Le Fee, Zalewski, Ryan.

Arta lui Ranieri a stat, mai ales, în a ști cum să facă turnover-ul. Cum să schimbe unsprezecele de start de la un meci la altul, păstrând o formulă competitivă și proaspătă, pentru a obține și rezultate extraordinare.
Încrederea, mentalitatea de câștigător, forma fizică, omogenitatea, continuitatea și, nu în ultimul rând, sprijinul tifosilor și al conducerii au condus la succesul proiectului. În 25 de meciuri, din care a pierdut doar de cinci ori, Roma a pornit ascensiunea spre culmile Alpilor.
A ajuns pe locul al șaptelea, potențial de Conference League, le-a depășit pe Milan și Fiorentina. Și s-a apropiat, neverosimil, la șase puncte de Juventus, ultima posesoare actuală de pașaport pentru Champions League!
Giallorossii au legat șase victorii în Serie A și în Europa League, unde merg joi în „Catedrala” din Bilbao, pentru a o scoate din cursă pe echipa bască din orașul gazdei finalei competiției.
Nu cred că-i puțin lucru în patru luni pentru pensionarul având în spate o carieră de 39 de ani. 1.430 de meciuri și cinci trofee (între care titlul în Premier League cu Leicester și unul singur european, Supercupa cu Valencia).


