OPINII  »  EDITORIAL

Trei rușini și o oază de civilizație

Articol de - Publicat marti, 03 august 2021 11:04 / Actualizat marti, 03 august 2021 11:32

Weekend-ul ne-a oferit la jocurile din Liga 1 câteva situații revoltătoare, la Mediaș, Voluntari și FCSB, dar și un moment fabulos, care trebuie salutat: gestul Rapidului de a-l aclama la scenă deschisă, în frunte cu galeria, pe Gică Hagi

Căldura infernală n-a oprit fotbalul. Însă, din păcate, nici proastele obiceiuri ale unor cluburi sau patroni, care au avut acțiuni prin care au lezat imaginea acestui sport în România. 

Trei situații total anormale s-au petrecut vineri, sâmbătă și duminică, la Mediaș, Voluntari și Arad, cazuri care trebuie amendate și oferite ca exemplu de AȘA NU. Din fericire, nu e totul pe dos în fotbalul nostru și unul dintre jocurile acestei runde a conținut și un moment care trebuie promovat, lăudat, susținut și oferit ca exemplu de AȘA DA!

1. Cazul Ronaldo Deaconu

Fotbalistul a revenit în România, de la Tokyo, vineri dimineață, după un zbor de peste 20 de ore. A aterizat pe Henri Coandă la 8:30. A fost preluat de o mașină și a plecat imediat spre Mediaș. Alt drum de aproape 5 ore! A ajuns undeva în jur de 14:30. Peste mai puțin de 6 ore a fost folosit în partida Gaz Metan - FC Argeș 2-2. E neverosimil! E ireal! Nu poate fi adevărat așa ceva.

Din păcate, trăim în România și chiar așa au stat lucrurile. Un fotbalist care schimbă continentul, care zboară mai bine de o zi și o noapte, care ajunge într-un loc cu o diferență de fus orar de 6 ore e introdus imediat să joace fotbal la o temperatură de peste 35 de grade. 

Dacă n-aș fi văzut cu ochii mei meciul, n-aș fi crezut niciodată că Deaconu a fost folosit. E o iresponsabilitate fără margini, o decizie care arată cât amatorism și heirupism se află în conducerea și în staff-ul tehnic al echipelor noastre. O rușine!

2. Cazul Voluntari - FCU Craiova

În prostul obicei dâmbovițean, conducerea clubului FC Voluntari a decis să mărească prețul biletelor la confruntarea cu trupa lui Mititelu până la 50 de lei. Argumentul? Să blocheze accesul în stadion al fanilor olteni, lucru care s-a și petrecut. "Și cu fanii gazdelor ce s-a întâmplat?". Care fani? Cei câteva zeci, poate sute, au invitații oferite de Primăria Voluntari. 

Într-un fotbal în care unul dintre cele mai mari lipsuri îl reprezintă chiar absența spectatorilor, o astfel de decizie, indiferent în ce scop s-ar face, e o prostie. O mizerie, prin care îți satisfacți pe moment o poftă, de a nu vedea echipa adversă susținută de fani, dar care, pe termen lung, îți aduce doar deservicii.

Când conduci un club de fotbal și faci în așa fel încât să blochezi prezența oamenilor pe arenă, atunci înseamnă că nu înțelegi sub nicio formă menirea acestui sport. Când mai ești și finanțat din bani publici și aplici aceste metode, e clar că până și bunul-simț îți lipsește. Altă mizerie, despre care vreau să cred că va dispărea din fotbalul nostru în anii care vin.

3. Cazul Gigi Becali

Că Becali face schimbările, că Becali își calcă în picioare subalternii, că Becali nu dă doi bani pe fanii săi, aceste lucruri le știam. Că Becali a luat-o pe câmp complet, asta chiar nu știam, dar ne-a demonstrat-o duminică seara. Când a ordonat 3 schimbări, TREI (!!!), după prima jumătate de oră. Deranjat că UTA conduce cu 1-0, enervat de unii jucători, Gigi s-a comportat ca un țâfnos. Ca un patron de sclavi. E cel mai jos punct în care comportamentul lui ajunge.

Nu jucătorii și nici antrenorul FCSB ar trebui compătimiți. Ei și-au asumat totul când au decis, de bună voie, să meargă acolo. Apropo de acest lucru, Dinu Todoran se întreba duminică, în fața reporterului, dacă "n-ați obosit să întrebați mereu același lucru?", anume cine face schimbările. Noi n-am obosit să ne facem meseria și să punem întrebări, dar el, oare, n-a obosit de la atâta umilință?

Deci, antrenorii și jucătorii nu trebuie judecați cu milă, însă suporterul FCSB, el ce vină are? E o dramă pe care o trăiește și pentru care nu e vinovat cu nimic. A iubit această echipă, a însoțit-o în toți acești ani, iar acum se vede pus în situația de a-și piede pasiunea pentru fotbal doar pentru că cineva vrea cu orice preț să-și bată joc de fotbal.

Oaza de civilizație: Rapid

Trei rușini și o oază de civilizație

E reconfortant să vezi că și România se poate alinia standardelor de civilizație din cele mai mari campionate. Gestul Rapidului de a-l aplauda la scenă deschisă pe Hagi, înaintea meciului direct, de a-i oferi un tricou și de a-l aclama împreună cu întreaga peluză vișinie ne arată că în această țară există încă multă calitate umană. A fost o scenă care merită din plin toată considerația celor care sunt în fenoment: public, adversar, jurnaliști.

Nu pot să nu remarc că din momentul în care Daniel Niculae a devenit președinte, Rapid s-a transformat mult în bine. În primul rând ca imagine, comportament, decență, lucruri care imediat sunt preluate și de spectatorul din tribună. Gestul de dinaintea jocului cu Farul nu-i aduce Rapidului nici puncte, nici bani, dar îi conferă ceva ce e poate mult mai important, mai ales în această junglă a fotbalului de la noi: respect! 

Până la urmă, în orice societate normală, indiferent de domeniu și de rivalitate, cu atât mai puțin fotbalul, mai presus de civilizație nu ar trebui să stea absolut nimic. 


Comentarii (33)
4282562155122794
Diana Moldovan  •  04 August 2021, 07:21

Domnule Udrea, legat de Deaconu, el a solicitat conducerii că vrea să joace, să arate că poate, că nu are probleme cu condiția fizică, așa cum spuneau unii de prin staff-ul lui Rădoi. Nu mai scrieți tot aiureli, iar asta vă poate confirma și el. Teja nu a vrut să îl bage in lot, însă el a cerut asta.

dragdim
dragdim  •  03 August 2021, 23:54

Sa speram ca o sa și faceți ceva in sensul asta. Poate începând prin a limita și chiar a elimina prezenta in emisiuni a infractorilor condamnați care ocupa timpul alocat emisiunilor de sport. Presa din România a promovat și e părtașa la apariția acestor elemente care au distrus fotbalul din România. Treziți-vă și începeți sa faceți curățenie începând cu mințile și sufletele voastre.

esperales
esperales  •  03 August 2021, 22:19
Postat de kensan.gmm pe 03 August 2021, 11:30

DL.Udrea, trebuie spus ca R.Deaconu nu a fost fortat sa intre pe teren, el a vrut sa joace! informati-va mai bine ptr ca avem asteptari mai mari de la "mai marii" gazetei.

***! ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează