OPINII  »  EDITORIAL

Când un antrenor devine mic

Articol de - Publicat luni, 20 februarie 2023 12:58 / Actualizat luni, 20 februarie 2023 13:28

Reacția lui Unai Emery de la finalul înfrângerii cu Arsenal produce o scârbă inevitabilă în materie de politically correctness. 

Nu știu dacă ați văzut Aston Villa – Arsenal, sâmbătă, după-amiază. Aston Villa joacă o repriză neașteptat de bine, iar în a doua, Unai Emery pune echipa pe două linii, lungă și pe a doua sau ca la Petroșani, dați în ea și cât mai sus, așa le spunea Petre Libardi coechipierilor săi de la Jiul.

Egalează Zinchenko după o oră de joc, iar Emery schimbă tot, repede, scoate toți jucătorii de creație, tot mijlocul aproape, Buendia, Coutinho și Luiz Douglas, apoi și pe Watkins și pe Moreno. 

În prelungiri, Jorginho prinde un șut fantastic, mingea lovește vinclul, îl lovește în cap pe Emiliano Martinez și intră în poartă. E 3-2, cu atitudinea și echipa stricată de Emery, e clar că nu mai există nicio șansă să egalezi.

Și, totuși, din nimic, vine un corner pentru Villa, iar „Dibu” Martinez urcă în careu să creeze superioritate numerică, nu neapărat cu gândul să marcheze. Se respinge, contraatac și Martinelli face 4-2.

Martinez, crucificat

Nici nu se termină bine meciul, că atât așteptau jurnaliștii englezi să-l întrebe pe Emery, dacă Martinez a comis-o că a ieșit să-și ajute echipa la 2-3. „Nu a fost deloc inteligent. I-am spus și lui că a greșit! Nu i-am cerut niciodată portarului meu să marcheze în minutul 98. Nu am statisticile, dar există o singură reușită la fiecare 100 de încercări, în care portarul dă gol în prelungiri, la o fază fixă!”, spune Emery, moment în care toți îi sar în cap campionului mondial cu Argentina. 

Vedeți voi, trăim într-o lume tot mai ciudată, greșeala cu bucuria exagerată din finala Cupei Mondiale îl costă și azi pe Martinez. Deși este un portar fantastic, de reflex, care are și bun simț în Anglia, pentru că acolo nu-și permite gesturi gen Doha, Martinez e criticat și astăzi. În curând, nu va avea voie nici să iasă din 6 metri, că-l va taxa presa.

Când un antrenor devine mic
Unai Emery (50 de ani)

Antrenor de nota 4

Când s-a întors din Qatar, Emery a ieșit în fața presei, fără să-l întrebe nimeni, susținând că va avea o discuție cu portarul argentinian, că-i va amenda gestul și că e posibil să-l țină și rezervă. 

În condițiile în care are o rezervă din Finlanda, un copil de 21 de ani, dar Emery știa că la politically correct va primi nota 10. Dar ca antrenor în Premier League, Emery e de 4, ca moralitate și critică publică la adresa jucătorilor este de 2. Dacă era un portar din Spania sau Anglia, discursul lui Emery n-ar fi existat.

Frustrările că-l bate Arteta și din spatele băncii, că n-a reușit la Arsenal, că în Anglia e un oarecare, scot din Emery spiritul latin de om periculos, pervers. Este modelul preluat și de unii antrenori de la noi, dacă a greșit un jucător printr-un gest taxat de o lume întreagă, păi atunci el va fi vinovat de toate eșecurile echipei, iar unul ca Emery nu-și va asuma nicio vină. 

Prin declarațiile lui Emery, dacă n-ați văzut meciul, dar ați citit presa, veți spune că Martinez a îngropat Aston Villa, sâmbătă. La fel a fost și cu Djokovic, nu contau trofeele câștigate, ci faptul că nu se vaccinase, deși nu făcea propagandă anti-vaccinistă, iar Martinez, pentru că a pus trofeul într-o zonă intimă, cu dedicație spre francezi, e criticat și azi și arătat cu degetul. Așa își ascund unii antrenori incompetența și nereușitele, acoperiți regulamentar și corect politic.


Comentarii (19)
adriann_
adriann_  •  21 Februarie 2023, 10:37

Narcis, englezii ii urasc pe argentinieni cu toata ura bogatului care isi da seama ca saracul are jucarii mai frumoase. 3-1 la titluri mondiale, de cele continentale nu mai vorbesc, de calitatea fotbalului jucat de cele doua Nationale in ultimii 50 de ani nu mai zic. Iar umilinta incasata in Mexic de la Maradona n-o s-o uite englezii nici cand o sa se duca toate generatiile care au vazut in direct meciul ala...

VardyParty
VardyParty  •  21 Februarie 2023, 00:41
Postat de Jj23ab pe 20 Februarie 2023, 21:29

Si eu care ma gandeam ca articolul este despre marele antrenor Dan Petrescu, care a devenit mic intre timp...

Too true!

Jj23ab
Jj23ab  •  20 Februarie 2023, 21:29

Si eu care ma gandeam ca articolul este despre marele antrenor Dan Petrescu, care a devenit mic intre timp...

Vezi toate comentariile (19)
Comentează