Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat joi, 06 februarie 2025 14:42 / Actualizat joi, 06 februarie 2025 14:42
De acord că arbitrii de fotbal greșesc pretutindeni, nu numai la noi, dar îi scuzăm pentru că, nu-i așa?, sunt și ei oameni. La noi însă, din păcate, greșesc din ce în ce mai des și mai grav, peste ceea ce ar fi media mondială. Din care pricină aproape nu există etapă de Superligă, ori chiar nu există, în care să nu fim martorii gafelor comise de "cavalerii fluierului".
Iată de ce și prinde tot mai mult contur expresia, firește nedorită, că arbitrii noștri hotărăsc, de fapt, cine cucerește titlul și cine retrogradează. Regretabil, dar această formulă a încetat să mai fie o simplă figură de stil.
Deschizând lista erorilor comise recent în campionatul intern, să reamintim în treacăt, fără să insistăm, de avantajele făcute de arbitri Universității Cluj în meciurile cu Gloria Buzău și, ulterior, cu Rapid. Am vorbit despre ele la GSP Live și nu vreau să înțeleagă cineva că "șepcile roșii" au ajuns în fruntea clasamentului doar pe mâna "fluierașilor".
Ar fi un neadevăr, o incorectitudine la adresa lui Sabău și a elevilor săi. Pe de altă parte însă, e greu de justificat de ce Adrian Cojocaru n-a acordat 11 metri pentru Rapid atunci când, în minutul 84 al partidei pe care U o va fi câștigat cu 2-1, Van der Werff l-a călcat în careu pe Cr. Manea. Iar ca tacâmul să fie complet, Claudiu Marcu și Marius Marica n-au socotit de cuviință să-l tragă de mânecă pe "central" din camera VAR.
În schimb, la Dinamo - Oțelul, arbitrul VAR Ionuț Coza l-a chemat pe Andrei Moroiță să revadă o fază petrecută în prelungiri, la 0-0, apel în urma căruia "centralul" ploieștean a dictat penalty-ul din care Selmani a adus victoria "câinilor roșii" în minutul 90+8!
Niciuna dintre reluările TV n-a convins însă că gălățeanul Zivulic a lovit mingea cu mâna, Moroiță încălcând astfel legea nescrisă conform căreia un arbitru nu trebuie să fluiere dacă nu-i sigur sută la sută pe decizia lui.
N-a sesizat hențul Moroiță, dar l-a observat Coza, cel care, în etapa 22, a privat-o pe CFR de un penalty evident la Botoșani. Apoi, formația gazdă, condusă cu 1-0 în momentul respectiv, a reușit să egaleze și meciul s-a încheiat 1-1.
CFR a reclamat, pe bună dreptate, că Bogdan Dumitrache i-a refuzat miercuri două lovituri de la 11 metri în întâlnirea din Gruia cu Hermannstadt. Prima la faultul lui I. Stoica asupra lui Camora, cealaltă la hențul comis în careu de Căpușă, care și-a mărit astfel suprafața corpului.
Culmea, la "mâna" lui Căpușă, Marcel Bîrsan l-a sesizat de la VAR pe Dumitrache, dar "centralul" a rămas la părerea lui și n-a dat nimic!
În sfârșit, deși lista erorilor poate continua, e greu de explicat, chiar imposibil, cum de Iulian Călin n-a văzut el, până să-l atenționeze Costreie și Ghinguleac din camera VAR, că portarul Gertmonas l-a agățat în careu pe Safira, penalty vizibil și din avion! Arbitrul argeșean a indicat punctul de la 11 metri abia doar după intervenția colegilor, ceea ce a surprins și a încins publicul de pe "Oblemenco".
Fără a inventaria aici toate greșelile comise de "cavalerii fluierului" în ultima vreme, rezultă că arbitrajul chiar constituie o problemă în fotbalul nostru. Un minus. O bilă neagră. De lăudat când e vorba despre promovarea lui Istvan Kovacs și a celorlalți pe plan internațional, șeful CCA, grecul Kyros Vassaras, pare să fi scăpat hățurile!
De un deceniu în funcție, adus în FRF de Mircea Sandu și păstrat de Burleanu, Vassaras s-a bătut cu pumnii în piept că descoperă și crește talente, dar n-am văzut nimic.
A schimbat o generație mediocră cu una și mai mediocră, cea mai bună dovadă fiind aceea că arbitrul numărul 1 din Superliga, cel mai constant, continuă să fie Sebastian Colțescu, care va împlini în mai 48 de ani și a ieșit de ceva timp de pe lista FIFA.
Nu-i ușor să conduci o activitate complexă și de maximă răspundere când ești prezent zi de zi la treabă. Dar infinit mai dificil, dacă nu imposibil, s-o faci de pe scara avionului de Salonic ori de Atena. După care să-i cocoloșești pe vinovați și să cauți să-i acoperi în loc să-i oprești de la delegări.


