OPINII  »  EDITORIAL

Campioana și respectul

Articol de - Publicat joi, 28 iulie 2022 15:06 / Actualizat joi, 28 iulie 2022 15:14

După 3-0 la Cluj, ne-am așteptat ca, evident mai bună, CFR să n-aibă emoții în Andorra și să continue cursa în Conference League. Da de unde, a avut, ba încă mari, dovadă că n-a reușit s-o învingă pe ultramodesta Inter d'Escaldes, o garnitură mai degrabă de amatori și de old-boys!

S-a terminat 1-1 la capătul unui meci în care gazdele, rămase în 10 din minutul 61 și în 9 din 90+3, au condus și le-au lipsit doar câțiva centimetri, la bara lui Chete, să se desprindă pe tabelă și, în ciuda limitelor lor, să viseze chiar la calificare! Noroc că Deac a scos și a transformat un penalty salvator.

Sigur, importantă e trecerea în turul 3 preliminar al CL, în urma căreia „feroviarii” vor primi 550.000 de euro, bani buni pe seceta din Gruia. Mai departe însă, CFR a jucat iarăși slab, sub orice critică. Pe alocuri penibil, haotic, la întâmplare. Chiar enervant.

Am scris aici, și nu-mi retrag cuvintele, despre faptul că, în calitate de multiplă campioană, CFR are dreptul la mai mult respect. Că și l-a câștigat pe teren. De aceea i-am dezaprobat, ori nu i-am încurajat, pe cei care nu s-au sfiit s-o ia peste picior pe CFR fără suficiente argumente. Categorie în care am inclus, bănuiți la ce mă refer, FRF și LPF, foruri ce i-au refuzat campioanei și destule cereri legitime.

Pe de altă parte, dacă e de datoria fotbalului nostru să-i arate CFR-ului respectul cuvenit, a nu se confunda cu acordarea de privilegii!, atunci și CFR ar fi obligată să răspundă cu prestații măcar onorabile. Asta admițând că de altele, de top, nu mai e capabilă.

Or, din păcate, ea și-a făcut un obicei din a oferi din ce în ce mai puțin, ba chiar deloc. În schimb, caută explicații fanteziste, adesea ridicole, spre a justifica niște prestații lamentabile.

Vreți să vă amuzați? Atunci aflați că jucătorii clujeni au dezamăgit în Andorra din pricină că a bătut vântul! Plus că, ascultându-l pe mereu panicatul Dan Petrescu, deplasarea până acolo, începută cu avionul și încheiată cu autocarul, a fost una greu de suportat, chinuitoare. Iată de ce, vă vine să credeți?!, campionii României au tremurat (la propriu) în fața unor anonimi. S-au descurcat anevoie în duelul cu nimeni de pe lume!

Apropo de veșnicele lamentări ale „Bursucului” că adversarii CFR-ului sunt supertari, ceva de speriat, gen Real Madrid sau AC Milan! L-aș invita pe Dan Petrescu să discute mai des cu Mircea Lucescu, ca să înțeleagă de la acesta, niciodată nu-i prea târziu!, cum să privească o partidă cu miză. Cum s-o abordeze.

Campioana și respectul
Mircea Lucescu

În ajunul returului dintre Fenerbahce și Dinamo Kiev, am vorbit cu Luce și i-am mărturisit că, după 0-0 în turul de la Lodz, Fener mi se pare favorită. Că vor fi prezenți 40.000 de fani turci la Istanbul, că Fener s-a întărit cu un antrenor de clasă, Jorge Jesus, ex-Benfica și Flamengo, dar și cu câțiva fotbaliști valoroși, Joshua King, Diego Rossi, Willian Arao și alții. În sfârșit, că Dinamo n-a mai susținut un meci oficial cu miză din decembrie 2021 etc. Că va avea mari probleme.

Mircea m-a ascultat atent, după care mi-a tăiat-o: „Alo, tu ce faci, îmi pregătești eliminarea?! Ai dreptate, sunt buni, dar noi suntem și mai buni. Ai încredere, mergi pe mâna mea că Dinamo se va califica! Pui pariu?”.

Dac-aș fi pus, aș fi pierdut. Miercuri seara, Dinamo Kiev a învins-o pe Fenerbahce la Istanbul cu 2-1. După prelungiri. Și în atenția lui Dan Petrescu, nu?


Comentarii (27)
Dobermannul
Dobermannul  •  29 Iulie 2022, 13:59

Aici e lupta de mercenari in slujba uneia sau alteia dintre echipe. Atat si nimic mai mult.

Dobermannul
Dobermannul  •  29 Iulie 2022, 13:37
Postat de cluj_cluj pe 29 Iulie 2022, 09:57

***. Nu fii la fel de penibil ca seful tau. CFR a demonstrat cu brio in ultimii ani in Europa ca a luat titlurile pe bune si le-ar fi luat si mai pe bune daca FRF, LPF si CCA nu ar fi aservite unui singur patron. Basca Botosani si alte cateva. Apropos, in toate statisticile de departe in toti anii cea mai favorizata echipa a fost cea pentru care te faci tu penibil pe forumuri. Dar asta a fost, cred ca Petrescu si-a trait traiul, e un antrenor depasit total, fricos si care nu mai aseaza echipa in teren. In plus nu da sanse unor jucatori buni, insistand cu fumati gen Bordeianu. Omul pur si simplu nu pricepe ca daca nu ataci nu ai cum sa castigi si daca incerci sa conservi 90 de minute un rezultat invitand adversarul peste tine, e practic imposibil sa nu iei gol. Ar trebui altceva la CFR, dar nici intr-un caz nu Mutu.

"in toti anii cea mai favorizata echipa a fost cea pentru care te faci tu penibil pe forumuri." Adica echipa Romaniei? Ca aia ma intereseaza, nationala si in general fotbalul romanesc ca sa ma bucur de spectacol cand deschid televizorul. Mie nu-mi pasa de CFR, FCSB, ... sau oricare alta echipa. Mie imi pasa ca acum CFR ia trofee cu sprijin politic lucru care se vede si din cosmos. Asa cum se castiga azi (cand tie iti convine vad ca de aia ma penibilizezi (sic!) si ma salti la rangul de adjunct de "cioban" ) si cum se castiga ieri (cand le convenea altora) titlul de campiona e o lovitura mortala data fotbalului romanesc adica o lovitura data tuturor echipelor de club si implicit si nationalei.

DanKnx
DanKnx  •  29 Iulie 2022, 13:24

bun articol, felicitari! Si replica lui Il-Luce senzationala.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează