OPINII  »  LIGA CAMPIONILOR

Capătul răbdării

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 30 iunie 2022 16:19 / Actualizat joi, 30 iunie 2022 19:51

Discuția nu-i nouă, dar a redeschis-o, întărâtând spiritele, decizia UEFA ca Liga Campionilor să aibă 36 de participante din ediția 2024-2025. Măsură ce-ar presupune 100 de meciuri în plus pe sezon, ceea ce ar urma să se întâmple în ciuda faptului că și actualul program competițional e socotit prea încărcat.

Și chiar e, din moment ce pe parcursul stagiunii recent încheiate au existat echipe ce-au susținut multe partide. Exagerat de multe. Conform unor voci, nepermis de multe.

Din pricină că în Anglia se organizează două cupe naționale, cele mai solicitate au fost formațiile insulare de top. Bunăoară, finalistă în UCL, Liverpool a jucat 63 de meciuri, iar Manchester City, campioana, 58. Pentru o imagine de ansamblu, precizez că, bifând 56 de întâlniri oficiale, CFR Cluj a intrat și ea în grupul echipelor foarte încercate.

În asemenea condiții, era de așteptat ca Jurgen Klopp (Liverpool) și Pep Guardiola (Man City) să se înscrie primii la cuvânt și să protesteze. Reclamând că „singurii care nu-s întrebați niciodată nimic sunt antrenorii, jucătorii și suporterii”, neamțul nu s-a sfiit să arate cu degetul spre Nyon. „Pe UEFA o interesează rețeta financiară, nu sănătatea jucătorilor. De-aia am și ajuns la capătul răbdării”, a zis el.

Capătul răbdării
Klopp și Guardiola. Foto: Imago

Klopp a continuat atacul la adresa forului continental condus de slovenul Aleksander Ceferin. Printre altele, i-a imputat înființarea nejustificată a Conference League și, mai ales, a Ligii Națiunilor, aceasta cu meciuri programate grupat (4 în 11-12 zile!), ba și la sfârșitul unui sezon obositor, când jucătorii ar fi trebuit să fie în vacanță, nu pe teren. De aici și concluzia că Nations League constituie „Cea mai ridicolă idee din istoria fotbalului”!

Guardiola a folosit aceeași limbă. Doar că mai degrabă ironic decât incisiv. „Lumea vrea calitate, iar UEFA cantitate”, a intervenit spaniolul, adăugând că „Poate le vom cere (n.a. - lui Ceferin et Comp) să lungească anul la 400 de zile!”.

Fără a insista, părerea mea e c-ar trebui să ne situăm în tabăra contestatarilor. Cărora le țin partea și medici reputați. Aceștia consideră la unison că e complet greșit, fundamental, să-i tratezi pe jucători ca pe niște mașinării și să-i supui unor eforturi fizice și psihice excesive. Nu degeaba se spune că tot ce-i mult strică.

Întrucât nu putea lăsa lucrurile așa, Ceferin s-a grăbit să riposteze. După unii dur, după alții neconvingător, care-i și opinia subsemnatului. Simplificând la maximum, șeful UEFA s-a rezumat la bani: „Joci mai puțin, câștigi mai puțin!”. De acord, dar a uitat să explice ce înțeleg el și subordonații lui prin joci mai puțin?!

Deși cei doi au dreptate, va rămâne cum a hotărât Ceferin. Care, ca să glumim amar, și-a și găsit oamenii cărora să le vorbească despre bani, lui Guardiola și lui Klopp, plătiți anual cu 22 și, respectiv, cu 17 milioane de euro! Aceștia chiar ar suferi rău în cazul în care UEFA n-ar mai inventa atâtea competiții și atâtea meciuri, nu credeți?


Comentarii (16)
dinamo100
dinamo100  •  01 Iulie 2022, 12:53

Liga Natiunilor pare intr-adevar o competitie in plus, dar largirea formatului UCL e de discutat. Pentru formatiile de top (Liverpool, City, Real etc.) numarul de meciuri e intr-adevar foarte mare chiar si in prezent si nu cred ca ar putea duce mai mult, insa pentru restul cluburilor s-ar putea sa nu fie o incarcare atat de mare.

sorine
sorine  •  01 Iulie 2022, 09:48

Pentru stiinta voastra generala,in Premier Liga sunt latite drepturi TV in bani cca.2,4 miliarde Pfunds. Fiecare echipa ia o suma de baza de 79 de milioane,inclusiv ultima clasata. Deci Huddersfield a luat 79 de milioane Pfunds iar Bayern München numai 65 de milioane Euro in Bundesliga. La aceasta suma de baza se adauga bani pentru locul ocupat, pentru numarul de meciuri televizate si premiile pentru trofeele castigate. Astfel primele patru clasate Mai primesc vre-o 100 de milioane,cel putin,plus banii de bilete,plus sponsori. Deci Manchester City, Liverpool,Chelsea etc.iau pro Jahr numai din Anglia,intre 250 si 300 de milioane. In schimb Liverpool a incasat pentru finala CC in jur de 100 de milioane. Sunt bani,dar totusi numai o treime din ce incaseaza din Anglia. Deci echipele engleze nu sunt cu nimic dependente de UEFA!

donqhot
donqhot  •  01 Iulie 2022, 07:34

cele 100 de meciuri in plus sunt in general ale ALTOR echipe, nu incarca in plus Chelsea sau Real.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează