OPINII  »  EDITORIAL

Ce-aveți cu fotbalul?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 12 februarie 2024 15:29 / Actualizat luni, 12 februarie 2024 15:36

Vreme îndelungată, International Football Association Board, ai cărei 8 membri cu drept de vot (4 reprezentând federațiile din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, 4 FIFA) se autodefinesc ca fiind "Gardienii Legilor Jocului", a fost socotit un for închistat. Conservator și chiar anchilozat, depășit de viteza cu care a progresat balonul rotund.

Probă că ultima modificare importantă a IFAB, introducerea cartonașelor galbene și roșii, s-a produs la CM din Mexic 1970!

De la un timp însă, deranjați de reproșurile presei mondiale, culmea, în special ale celei insulare!, șefii IFAB au început să inoveze, parcă apucați de febra schimbărilor. 

De pildă, se aude că, spre a-i convinge pe portari să nu mai tragă de timp, IFAB analizează varianta ca a treia atenționare a goalkeeperului să atragă sancționarea echipei acestuia cu un corner!

Deși pare întoarcerea la fotbalul din curtea școlii, unde la 3 sau 4 lovituri de colț se acorda un 11 metri, bătut în mod obișnuit de la 5-6, nu-i o glumă. Specialiștii admit că se efectuează teste în acest sens. O aiureală, nu altceva!

În trendul respectiv se înscrie și introducerea cartonașelor de culoare albastră, care vor duce, precum în rugby, la eliminarea temporară de 10 minute. Ele se vor adresa autorilor unor faulturi tactice nu foarte dure, dar menite să blocheze acțiuni promițătoare, ori acelor jucători ce vor protesta prea zgomotos la deciziile cavalerilor fluierului. Două astfel de cartonașe sau unul albastru și unul galben vor determina eliminarea definitivă a celui în cauză.

Ce-aveți cu fotbalul?!
cartonaș albastru

Evident că sistemul, zice-se că deja experimentat în competiții minore din Țara Galilor, le conferă arbitrilor și mai multă mână liberă. Căci ei vor hotărî, ei și numai ei, dacă un fault a fost sau nu tactic ori dacă un jucător a exagerat în dialogul cu conducătorul jocului. Cei care pretind că arbitrii au oricum destulă putere protestează. Se opun.

În ciuda faptului că FIFA, precaută, a anunțat că nu va oficializa cartonașele albastre imediat, sigur nu în 2024, ideea a stârnit ample comentarii. Majoritatea negative, de refuz, în genul opiniei exprimate de Ancelotti

Antrenorul lui Real Madrid, în 4 rânduri câștigător al Ligii Campionilor, a strâmbat din nas, avertizând că "În loc să simplifice lucrurile pe teren, noua regulă le complică. Personal, sunt contra. Nu-i văd sensul".

Surprinzător, împotriva intenției IFAB a ridicat vocea, vehement, până și președintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin. Nu-l agreez pe acest personaj deoarece, în stilul lui Burleanu, a promis solemn că va sta în funcție două mandate și-l exercită bine mersi pe al treilea! Sunt însă de acord cu el când reclamă că "Introducerea noilor cartonașe nu va revoluționa nimic, doar va încărca și încurca!".

Zău așa, fotbalul e frumos și captivează cum e, să-i spunem imperfect, polemic, ce-aveți cu el, cine și de ce vrea să-l strice?! Teamă mi-e, și nu doar mie, că oficialii de la IFAB și FIFA uită că de multe ori mai binele constituie dușmanul binelui.


Comentarii (12)
Logan200fsr
Logan200fsr  •  13 Februarie 2024, 23:48

As face o singura modificare : doar capitanii de echipa sa poata sa dialogheze cu arbitrul. Acum arbitrul comunica cu cei de la VAR si e asaltat de jucatori cu tot felul de proteste. Bineinteles ca jucatorii incarca sa-l influenteze si este ca la piata.

ionmaria010540
ionmaria010540  •  13 Februarie 2024, 21:25

O prostie mai mare nici ca se putea inventa. In 10 minute orice jucator isi pierde incalzirea si concentrarea.

itu52
itu52  •  13 Februarie 2024, 20:50

Orice modificare a regulilor jocului de fotbal complică desfășurarea lui. Tehnica evoluează năucitor și-n curând vom avea determinări micronice la pozițiile jucătorilor și evaluarea forțelor angajate în lupta pentru balon. Gâlceava micronilor și a newton_ilor o să fie fără pereche. Camerele se perfecționează, vor putea determina automat împricinatul. Probabil, un sistem integrat VAR - procesat de calculatoare puternice, va tinde spre perfecțiune. O să fim ca la tenis, fără arbitrii. VAR_ul a dat startul iar eliminarea arbitrilor este doar o chestiune de timp. La ce bun atâta muncă? Numai pentru că vrem farmacie într-o joacă plăcută și practicată din negura timpului. Cele mai mari dureri de cap le dă Offside_ul. De ce nu lăsăm echipele să-și asigure apărările, să gestioneze tot terenul și de ce nu, să avem mai multe goluri. Antrenarea jocului la offside mi se pare cea mai mare prostie. De ce fixăm portarii pe linia porții? Lasă-i d_le ca la hanbdal să vină până aproape de executant( să zicem în limita careului de 6m). Ei, până la urmă e doar o chestie de zis. Jos parul și cosmetica exagerată!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează