OPINII  »  EDITORIAL

E Elveția de speriat?

Articol de - Publicat marti, 29 noiembrie 2022 15:58 / Actualizat marti, 29 noiembrie 2022 16:09

Fără Neymar, rămas la hotel cu glezna umflată, ba și, a scris Gazzetta dello Sport, lovit de un pui de gripă, Brazilia a bătut cu emoții și târziu Elveția. Casemiro a marcat unicul gol al disputei abia în minutul 83, adevărat însă că la capătul unei faze încântătoare.

Acuzând absența celui mai inventiv jucător al său, Selecao n-a sedus. Din contră, în criză de imaginație, cu ochii parcă în pământ, s-a lovit ca de un zid de o apărare helvetă vigilentă și minuțios organizată. Previzibile în lipsa vitezei necesare pentru a destabiliza, acțiunile sud-americanilor „s-au împotmolit în păienjenișul sârguincioșilor elvețieni”, i-a lăudat Marca pe fundașii Țării Cantoanelor.

În ciuda faptului că a câștigat greu, nu se poate spune că Brazilia a furat victoria. Nici vorbă. Fiind echipa dominantă, permanent la timonă, chiar a meritat-o. Asta și din pricină că, a admis însuși Murat Yakin, Elveția a îndrăznit puțin în ofensivă. „N-am avut destul curaj”, a recunoscut selecționerul „cruciaților”. Observație corectă, ce nu umbrește performanța naționalei auriverde, ajunsă luni seara la 17 meciuri consecutive fără eșec în grupele CM! Un record, nu-i așa?, de invidiat.

În vreme ce Brazilia pare decisă să cucerească în Qatar al șaselea titlu mondial, noi ne-am îndreptat atenția mai ales către Elveția. Pe care România o va întâlni la anul, în preliminariile lui Euro 2024, pe 19 iunie în deplasare și pe 21 noiembrie acasă. Tocmai pentru a-i „spiona” pe cei socotiți favoriții grupei de calificare, clasați pe 15 în ierarhia FIFA, Edi Iordănescu a asistat la duelul lor cu brazilienii.

E Elveția de speriat?
Ricardo Rodriguez în duel cu Raphinha, la CM 2022 din Qatar (foto: Guliver/Getty Images)

De presupus, așa mi s-ar părea logic, ca prestația elvețienilor să nu-l fi speriat. Pe de altă parte însă, nu se poate ca responsabilul „tricolorilor” să nu fi remarcat din nou că aceștia formează o garnitură solidă și agresivă, compactă și echilibrată, de aceea deloc ușor de îngenuncheat. Clar că cine izbutește să țină în șah un adversar de anvergura Braziliei e de respectat. Până la un punct, și de temut.

Încercând să explice de ce echipa sa n-a dezvoltat faza ofensivă, același Yakin a invocat, discret, imposibilitatea folosirii atacanților Shaqiri (Chicago Fire) și Okafor (Red Bull Salzburg), jucătorii cu origini kosovare și, respectiv, nigeriene. Nu mă îndoiesc că pe primul, 31 de ani, 110 selecții, trecut pe la Bayern, Inter și Liverpool, îl știți. Ați citit despre el.

Celălalt însă, al cărui prenume e, pe lângă Noah, și Arinzechukwu, nu-i atât de cunoscut. Totuși, la 22 de ani și cu 10 prezențe în națională, e privit ca o mare speranță. Deși a reclamat dureri musculare în dimineața meciului cu Selecao, Shaqiri a apărut pe lista rezervelor, dar n-a fost introdus niciun minut. Okafor n-a figurat nici ca rezervă, ambii fiind, probabil, menajați în perspectiva duelului cu Serbia din 2 decembrie, crucial pentru ieșirea din grupă. De anticipat însă că pe amândoi îi vom vedea în întâlnirile cu noi după ce, în absența lor, Elveția n-a tras nici măcar un șut pe spațiul porții cu Brazilia!

Sigur, vom mai avea prilejul, în frunte cu Iordănescu jr, s-o urmărim la lucru pe Elveția. Care constituie, simplificând, o piatră tare. Nu însă, haideți să visăm!, de nespart.


Comentarii (24)
ostile_rumeliei
ostile_rumeliei  •  30 Noiembrie 2022, 23:43

Hai sa fim seriosi, zic... In cele doua meciuri din grupa cu elvetienii un punct castigat de ai nostri ar fi de aur, iar trei puncte ar fi de-a dreptul un miracol. Diferenta dintre cele doua echipe este mare.

komosikus
komosikus  •  30 Noiembrie 2022, 11:28

Ce ne intereseaza pe noi Elvetia?! Pe domnul antrenor il intereseaza doar Modova. Cu Moldova se vede adevarata noastra valoare. Poate si cu San Marino, desi nu m-as risca. Cel mai bun din campionatul nostru a jucat acolo.

fraieru
fraieru  •  30 Noiembrie 2022, 09:15

Eu îmi aduc aminte de meciul din 1994, în care elvețienii ne-au scos fotbalul din cap. Să nu uităm că atunci aveam „generația de aur” cu care ne lăudăm și în prezent...

Vezi toate comentariile (24)
Comentează