OPINII  »  CRAIOVA

În apărarea lui Paul Papp

Articol de - Publicat luni, 22 august 2022 14:42 / Actualizat luni, 22 august 2022 14:45

Incidentul din pauza meciului de Conference League de la Severin, când arbitrul scoțian Walsh i-a arătat direct cartonașul roșu lui Paul Papp, a fost declanșat de veteranul Itay Shechter, atacantul de 35 de ani al lui Hapoel Beer Sheva. Reputat internațional, cu 27 de selecții și 5 goluri în tricoul Israelului, acesta e, din pricina vârstei, mai mult rezervă la HBS. Ca și joi, nefolosit.

Cu tată român și mamă marocancă, Shechter posedă și cetățenia română. Ba înțelege și chiar vorbește nițel limba noastră. Concret, pe culoarul dinspre vestiare, el l-a oprit pe Papp și i-a reproșat pe ton ridicat, arțăgos, că a jucat dur, chiar murdar (formulare dintr-un ziar israelian), ba și că i-a înjurat permanent pe fotbaliștii oaspeți.

Din păcate, astfel provocat, Papp nu s-a stăpânit și a ripostat. „M-a îmbrâncit", a declarat Shechter în mass-media din Țara Sfântă. Atât și nimic altceva. Nu l-a călcat și nu l-a lovit. Doar l-a împins.

Cum „centralul" n-a văzut altercația, ea fiindu-i adusă la cunoștință de către unul dintre tușieri, nu se confirmă că Walsh i-ar fi acordat „roșu" și rezervei lui Hapoel. Jucător apreciat, trecut prin Germania (Kaiserslautern), Anglia (Swansea) și Franța (Nantes), Shechter a avut o carieră agitată. În 2009, de pildă, pe când evolua la Hapoel Tel Aviv, a fost acuzat, alături de brazilianul Douglas da Costa, de tentativă de viol și reținut câteva ceasuri pe aeroportul din Goteborg, după IFK-Hapoel, 1-3 în Europa League.

Revenind, nu încape îndoială că Paul Papp a greșit grav. Și-a făcut rău șieși. Dar și echipei, căci e de presupus că, în 11 oameni, Craiova ar fi putut câștiga meciul de la Tr. Severin. Implicit, aborda ca favorită returul de la Beer Sheva, pe care gazdele îl vor începe, să admitem asta, din pole-position. A contrariat cu atât mai tare ieșirea în decor a fundașului oltean cu cât discutăm despre un jucător cu experiență, nu despre un debutant. Cu 18 prezențe în națională, Paul va împlini 33 de ani pe 11 noiembrie.

În apărarea lui Paul Papp
Paul Papp // FOTO: Imago

În consecință, s-a justificat enervarea, răbufnirea, căreia i-au căzut victime după partidă, negri de supărare, antrenorul Mirel Rădoi și președintele Sorin Cârțu. Chiar aveau motive să-l certe pe Papp, ba s-ar impune să-l și sancționeze. Ca să înțeleagă că a greșit și că trebuie să plătească.

Dar în funcție de eroarea comisă, fără exagerări și fără a folosi altora ca învățătură de minte. Ar fi prea mult să se ia în discuție, cum se aude, mazilirea jucătorului, despărțirea de el prin ruperea contractului. Personal, nu cred că Papp merită un asemenea tratament. Pus la zid.

În rest, cu toată admirația și prietenia, i-aș invita pe Rădoi și pe Cârțu să-și aducă aminte că nici ei n-au fost la vremea lor uși de biserică. Monumente de fair-play. Au mai rătăcit și ei, inclusiv ca antrenori, drumul drept. 

Au spart bănci de rezerve, Cârțu la Basel în 2010, ori geamuri de vestiare, Rădoi la Belgrad în 2015. Ca să nu mai pomenesc că în 2006, pe când încă juca, Rădoi a ajuns la spital și a trebuit operat de urgență deoarece își secționase un tendon de la mână „răzbunându-se" pe niște geamuri de la stadionul din Bistrița, unde Steaua pierduse, 0-1, confruntarea cu Gloria.

Nu-s eu avocatul lui Paul Papp, de aceea și susțin că trebuie pedepsit. Dar cu măsură, fără a face din țânțar armăsar.


Comentarii (25)
ARCADIEzaporojanu
ARCADIEzaporojanu  •  24 August 2022, 12:49

daca papp si ceilalti 25 de jucatori de azi nu ar exista acest cirtu nu ar incasa banii de la rotaru, corect ??/ daca nu ai muncitori nu poti fi sef platit. da ??/ asa ca domnu cirtu ,,,, .... mucles .. ca asa i-ti place sa vorbesti. doar esti presedinte !!!!?????

koukourigou
koukourigou  •  23 August 2022, 10:36

Este adevarat ca Paul Papp a gresit grav. Dar, daca CSU nu se va califica in grupe, nu i se poate imputa in totalitate esecul. De ce nu s-a dat gol in prima repriza in situatie de 11-11? In a doua repriza sa jucat destul timp 10-10, de ce nu s-au dat mai multe goluri? In alta ordine de idei. Radoi se scuza ca a aflat de eliminare cu 3 minute inainte de a incepe repriza, asa ca poate nu a luat cea mai potrivita decizie. Si cred ca are dreptate. Dar CSU, nu trebuia sa aiba un om care sa supravegheze culoarul de acces la cabine? Asta nu se pune la socoteala? Daca era un om acolo, arbitrul era mai bine informat si poate ca lua alta decizie. N-a fost un meci de box, ci o imbranceala confirmata din ambele parti. Inceputul a fost facut de adversari si CSU era in drept sa intervina la arbitru. Dar daca n-a fost nimeni, sau daca a fost nu si-a facut treaba, arbitrul a decis in baza reclamatiei facuta de adversari. Care au fost destepti si interesati sa profite. Sigur ca Papp trebuie pedepsit, dar nu scos tap ispasitor, ca sa scape nevinovati toti incompetentii care paraziteaza clubul.

craiovamaxima
craiovamaxima  •  23 August 2022, 09:42

Un articol corect. Pana la urma, ar fi si un lucru bun din toata intamplarea : invatatura de minte.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează