OPINII  »  EDITORIAL

Ne facem că uităm?!

Articol de - Publicat luni, 21 noiembrie 2022 15:44 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2022 15:51

De presupus că au dreptate, fie și parțial, cei care contestă Mondialele din Qatar pe motiv că au fost încredințate unei țări ce nu respectă drepturile omului. Căutând să justifice decizia cu pricina, Gianni Infantino, președintele FIFA, a ținut chiar la Doha un speech care însă n-a convins. O lume întreagă l-a taxat ca fiind fals și ipocrit. Cum Theo Jumătate a scris bine despre el, nu mai insist.

Posibil să aibă dreptate cei care atacă atribuirea CM unei țări ce nu acceptă ideea de a fi contrazisă. Nu-s eu cel mai autorizat să mă pronunț, de aceea și afirm, invitând la echilibru, la măsură, să nu punem la zid o competiție care abia a luat startul. Să mai vedem și abia apoi să dăm note. Chiar dacă a interzis consumul berii pe stadioane, să nu ne grăbim.

Și nici să nu acuzăm FIFA că s-a schimbat în rău peste noapte. Să nu ne mințim că, până să ducă Mondialele în deșert, ea s-a purtat precum Maica Tereza, neprihănită.

Însuși Blatter, șef la Zurich între 1998 și 2015, a încercat deunăzi să se disculpe. A arătat cu degetul spre Platini, pretinzând că votul acestuia, starostele UEFA din epocă, a înclinat decisiv balanța spre Doha. Pasămite, Platini ar fi ascultat indicațiile președintelui în exercițiu al Franței, Nicolas Sarkozy, aprig susținător din umbră al cauzei Qatarului. Care, auzi coincidență!; a doua zi după anunțarea victoriei, ar fi cumpărat de la Paris avioane de luptă în valoare de peste 14 miliarde de dolari! Ca să vezi și să nu crezi cum se leagă lucrurile între ele.

Despre detaliul cu tranzacția avioanelor s-a uitat însă repede. Cum s-a întâmplat, fără a dezvolta acum subiectul, și cu CM 2018, disputat în Rusia, altă țară campioană în materie de drepturile omului.

Dacă tot veni vorba, să ne reamintim că Joao Havelange, predecesorul lui Blatter din 1974 în 1998, a „binecuvântat” Mondialele 1978 din Argentina, desfășurate în timpul regimului generalului Jorge Videla, unul dintre cei mai sângeroși dictatori din istoria Americii de Sud. Când se spune că până la 30.000 de opozanți ai „ordinii constituționale” ar fi fost omorâți, mulți aruncați din avion direct în ocean. Sub Videla, tortura de tip medieval se practica pe scară largă.

Totuși, spre deosebire de ce se petrece azi, când niciun star al balonului rotund nu critică public Qatarul, câțiva fotbaliști celebri, în frunte cu Cruyff și cu Breitner, au refuzat în 1978 să meargă în Argentina. Olandezul chiar ar fi mărturisit că „Nu pot juca fotbal la un kilometru de locul în care oamenilor li se scot unghiile!”. Iar asta s-ar fi întâmplat, există dovezi, sub domnia „patriarhului” Havelange, rămas Honorary President până în 2013.

Ca atare, s-ar cere să admitem că bubele FIFA nu-s noi. Ele n-au apărut odată cu alegerea demagogului Infantino și nici nu vor dispărea după ieșirea acestuia din scenă. Dominat de interese politice și materiale, deși pe cele politice nu le recunoaște, „guvernul” fotbalului de la Zurich a făcut, face și va face tot felul de jocuri. Să nu cădem în capcana de-a-l confunda cu Maica Tereza!


Comentarii (13)
thisuserisreal
thisuserisreal  •  22 Noiembrie 2022, 11:27
Postat de cita pe 21 Noiembrie 2022, 17:20

Si mai e ceva, bre nea Ovidiu. M-ai ingrozit la propriu cu bietii oameni aruncati in mare fara parasuta, mie unul mi-e tare greu sa cred ca s-a putut intampla asa ceva intr-o tara civilizata de pe glob. Asa cum nu-mi vine sa cred nici acum de nenorocirile practicate de comunistii pro-sovietici prin anii '50 la inchisoarea de la Pitesti. Pur si simplu mintea mea refuza sa creada ca exista oameni care pot face asa ceva semenilor lor. Sincer. Probabil ca printre noi sunt extraterestrii care fac grozaviile astea, ca altfel nu-mi explic.

Nu imi pot da seama daca ai vorbit serios sau ai fost ironic. Daca ai vorbit serios, atunci iti recomand sa iti faci un abonament la biblioteca sa mergi si sa te-apuci sa citesti serios istorie. Nu de alta, dar trebuie sa fii foarte naiv sa spui ca nu crezi ca un om ar putea tortura sau ucide un alt om. Sau mai bine, du-te la Memorialul Sighet (https://www.memorialsighet.ro/ ) si vei vedea cu ochii tai!

bimbi79
bimbi79  •  22 Noiembrie 2022, 10:00
Postat de jean_gabin pe 21 Noiembrie 2022, 17:09

bimbisor79 nu stiu de ce te agiti ca vad ca tu citesti constant primul…Ca dupa aia o iei pe miriste e alta problema. Iti place tie sa te bagi in seama. Sa fii cineva cand de fapt esti nimeni pe lumea asta.

2 probleme: 1. bimbisor sa-i spui cui iti permite. Am mai spus-o si altor DECEDATI: *** imi plac femeile. Clar ? Daca tu ai o alta orientare, treaba ta, enu nu ma bag, nu stiu nimik. 2. De unde ai dedus tu ca ma agit. Doar cei plecati dintre noi ingteleg altceva. In alta ordine de idei, mosnege, am inteles ca nu-ti prieste programul cu 4 meciuri pe zi, ca nu-ti convine ca te culci tarziu si te scoli devreme. Nu ar fi mai bine sa-ti faci programul personal ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

schalker
schalker  •  21 Noiembrie 2022, 17:49

Dl.Ioanitoaia ar trebui sa fie traduceti și prezentati documentarul facut dupa ancheta unor jurnaliști elvetieni. In acest documentar se explica punct cu punct cum FIFA corupta a acordat CM Qatarului, cum 3 membri ai comitetului executiv au luat bani, cum Sarkozy a influențat decizia. Știați ca Infantino trăiește de ceva vreme împreună cu toată familia in Qatar. Un documentar excelent ,mult mai bun decât cel de pe Netflix. https://youtu.be/z3l50CpnXM8

Vezi toate comentariile (13)
Comentează