OPINII  »  EDITORIAL

Ultima declarație

Articol de - Publicat vineri, 29 octombrie 2021 14:42 / Actualizat vineri, 29 octombrie 2021 14:58

Născut la Făurei într-o familie săracă de etnie romă, cu 6 copii, Bănel Nicoliță n-a trecut prin fotbal ca gâsca prin apă. A lăsat amintiri deosebite. Între care, 37 de prezențe în echipa națională, cu care a participat la Euro 2008. 

Cu Steaua, al cărei tricou l-a purtat din 2004 în 2011, a câștigat două titluri, o Cupă și o Supercupă, ba a reușit și 3 calificări consecutive în grupele UCL. Strângând 64 de meciuri în cupele continentale, Bănel e al doilea jucător roș-albastru din istorie la acest capitol, după legendarul Marius Lăcătuș (72).

Și totuși, în ciuda râvnei sale de mijlocaș neobosit, cu 3 plămâni parcă, el a rămas în memoria colectivă mai ales ca autor al unui autogol antologic. Ce să faci, e lege nescrisă că faptele rele se rețin mai ușor decât cele frumoase! Chiar luni, pe 1 noiembrie, se vor împlini 15 ani din ziua în care, pe „Bernabeu”, Nicoliță a înscris în poarta lui Cernea, greșeală grație căreia Real Madrid a învins-o pe Steaua cu 1-0 într-o întâlnire din grupele Champions League.

Cum a evoluat și peste hotare, la Saint-Etienne și Nantes în Franța, la Aris Limassol în Cipru, BN n-a ieșit din fotbal cu mâna goală. Plătit de Saint-Etienne cu 400.000 de dolari anual între 2011 și 2014, trebuie să fi pus ceva la saltea.

Atât că, surprinzător, a decis să se întoarcă de unde a plecat! Să-și încheie cariera la Făurei, într-un târg brăilean cu vreo 3.500 de locuitori. Din poziția de investitor, de manager, de antrenor și jucător, a izbutit alături de doi frați ai săi promovarea formației locale în Liga 3. În care activează și acum, ocupând însă penultimul loc în Seria 2.

Ultima declarație
Bănel Nicoliță

Pe lângă că a băgat o căruță de bani în CS Făurei, zice-se că peste 300.000 de euro, plecarea din Capitală l-a îndepărtat de familie. Ca atare, soții Nicoliță au ajuns la divorț, iar Bănel a trebuit să cedeze, printre alte bunuri, vila din București și grădinița de copii pe care o deschisese.

Un timp, vedeta de odinioară, cel alintat Jardel și pentru pielea lui de brazilian, a dispărut în anonimat. Nu s-a mai vorbit despre el. Normal, ce interes să mai stârnească unul retras la Făurei?!

Totul până deunăzi, când s-a răspândit vestea, lansată de cine?, că Bănel a fugit peste Ocean, în Mexic ori în Statele Unite, spre a scăpa de cămătarii la care ar fi dator 100.000 de euro. S-ar fi ascuns ca să i se piardă urma și ar lucra în construcții. Zadarnic a precizat fosta soție că Bănel le telefonează des celor două fetițe și le trimite regulat bani, cine s-o creadă?!

Deranjat de zvonuri, BN a găsit de cuviință să lămurească lucrurile personal și a declarat pentru Fanatik: „Nu vreau să mai fiu subiect de discuție în presă, iar aceasta este ultima mea declarație. Vreau să se știe că eu sunt bine, că familia mea e bine și nu am probleme, nici datorii. De asemenea, vreau să se știe că n-am nevoie de nimic de la nimeni”. Cuvinte care pe mine, oare și pe alții?, m-au impresionat, îndemnându-mă să aștern rândurile de față.

Ne-a oferit Bănel Nicoliță o lecție sau măcar un exemplu? Afirm că da. Fie și numai pentru că într-o lume în care obișnuim să ne plângem de câte ori dăm peste un obstacol mărunt și nu ezităm să cerem susținere, ba și s-o pretindem, fostul fotbalist de etnie romă își propune să se descurce de unul singur. Spre lauda lui, nu așteaptă sprijin din afară. Nu dorește să fie ajutat și, cu atât mai puțin, compătimit.

Dacă nici asta nu-i o lecție de viață, atunci ce-i?!


Comentarii (19)
dubluv
dubluv  •  31 Octombrie 2021, 08:01
Postat de Dumitru Florin pe 29 Octombrie 2021, 21:40

Domnule Ioanitoaia, cele ce urmeaza nu au legatura cu editorialul de fata, dar imi permit sa va semnalez ceva in calitate de mentor al celor ce scriu in GS. Este vorba de faptul ca nu de putine ori isi fac meseria cam in "dorul lelii", lasand sa plece la tipar articole, stiri, note cu multe greseli, de exprimare mai ales, dar din pacate si de documentare sau acurateta a relatarilor. Nu am "colectionat" astfel de greseli, ele putand fi cautate si verificate (daca e cineva interesat) in numerele anterioare ale Gazetei. Dar, cum numai in aceasta saptamana am intalnit doua situatii de adevarata neatentie (nu vreau sa cred ca e reala necunoastere a domeniului). Astfel, in editiile de luni (23) si marti (24), la prezentarea rezultatelor din L3, respectiv L2, titlul de rubrica a fost notat cu un numar de etapa anterior, pentru ca in ziarul de joi (28), la prezentarea jocului de Cupa Romaniei dintre Minaur Baia Mare si U Craiova, echipa gazda se fie prezentata ca evoluand in D3!?! Oare autorul nu a aflat inca faptul ca "diviziile" au disparut de mult timp din ierarhizarea valorica a echipelor?!? Cred ca un pic de "urecheala" din partea dumneavoastra nu le-ar strica tinerilor colegi! Cu stima,

te plictisesti rau.

ali.bec
ali.bec  •  30 Octombrie 2021, 07:56

Tov director, FCSB e Steaua așa cum are Antarctica 200 de capitale și cum a câștigat Realul 9 CL. In alta ordine de idei va fi interesant de urmărit, cum se va descurca Babel in State, mai ales in comparație cu alții, care s-au întors la cămătarii de care au fugit la un moment dat (cei a celor vremuri).

mariusrelu
mariusrelu  •  29 Octombrie 2021, 23:44

Frumos!

Vezi toate comentariile (19)
Comentează