OPINII  »  EDITORIAL

Stade de Fraierence

Articol de - Publicat joi, 05 mai 2022 08:50 / Actualizat joi, 05 mai 2022 10:58

Frenezia cu care se construiesc stadioane trebuie investigată. Dacă e voie, sigur. CNI pare a fi descoperit peştera lui Ali Baba şi nouă nu ne zice nimic.

Curge cu zeci de milioane cât ai pocni din degete, e mai ceva decât rapiditatea cu care Biden dislocă miliardele pentru Ucraina. Numai că acolo e vorba despre un război. La noi pacea e mai lucrativă ca oricând pentru cei care lucrează cu fier şi betoane. Nici dacă li se dădea să construiască noul Ierusalim nu aveau atâta treabă.

Dă-l încolo de abandon școlar!

Se ridică arene oriunde şi oricum. La Târgu Jiu, unde fotbalul s-a fărâmiţat şi a intrat la apă. În Bucureşti şi Craiova, foarte bine, pentru echipele care au tânjit de decenii după arene civilizate. Dar şi la Târgovişte, unde se fac nu una, ci două (!!!) într-o zonă dintre cele mai paupere ale României. Acolo unde lupta cu abandonul şcolar primeşte eventual sprijin de la voluntari, autorităţile locale şi centrale au decis că e mai bine să mute munţi de bani către edificii prin care va bate cel mai adesea vântul. Şi între Carpaţi şi Dunăre bate, nene!

Secretul lui Poli şi Nelu

Stadioanele urcă la cer, de ce, e un mister! Adică de ce de la un moment încolo statul a luat decizia că îi prisosesc câteva sute de milioane de euro şi că fix locuri de jucat fotbal trebuie să facă? De ce când abia dacă există o sală de sporturi demnă de numele ăsta pentru secolul ăsta, în ţara asta? De ce când sunt sute de priorităţi în domenii care construiesc mintea şi corpul unei naţiuni, de la educaţie la sănătate? Câteodată pare că avem o patrie ca un magazin fără proprietar şi fără alarmă.

Nu au șuruburi?!

Bun, construim stadioane, minunat! O să spuneţi: măcar asta e o problemă rezolvată, avem unde juca fotbal, iar dacă fotbalul e bun sau atractiv sau pasionant, oamenii au unde să vină şi să se bucure! Ha, ha, ha, da' naivi mai sunteţi! Păi, ce, la noi ştie stânga ce face dreapta?! Ce dacă sunt construite, jos laba de pe ele! De unele nu te poţi atinge luni şi luni, ba chiar ani de la încheierea lucrărilor. Pentru că după ce repede, repede au fost înălţate vine birocraţia şi încetişor, încetişor le ia la puricat. De parcă arenele astea ar fi nişte nave spaţiale coborâte din altă galaxie care trebuie verificate la fiecare şurub – aaa, n-au şuruburi?!

Stade de Fraierence
Arena modernă și la un an de la inaugurare, stadionul Steaua nu are nici acum o grilă legală pentru care poate fi închiriat

Nasol! Trageţi pe dreapta, trebuie o cercetare amănunţită, de durată, în ritm de melc, unde ne grăbim?! Şi uite aşa, de ca şi cum nimeni nu ar fi ştiut din timp despre toată tărăşenia, până capătă toate avizele arenele încep să se degradeze.

Înainte către trecut!

Dacă, după lupte seculare, e obţinută aprobarea folosirii lor... stai! Nu pune mâna! Nu avem norme ale costului de închiriere! E cazul stadionului Steaua, care în curând face un an de la deschidere şi încă n-are grilă de preţuri. După care mai e chestiunea deţinătorului. Unii se împroprietăresc de parcă stadioanele ar fi moştenire de familie, vezi Arcul de Triumf, şi le dau cui vor, vezi arena din Ghencea. România pe persoană fizică funcţionează perfect şi în această speţă. Asta, stimaţi şi onoraţi, am moştenit de la vremurile comuniste pe care unii le vor întoarse în sport. „Bunul întregului popor” de care unii dispun după bunul plac. Şi aici o să-mi spuneţi că aţi sesizat în text un elefant cu o cruce mare pictată pe el.

Transhumanţa crampoanelor

Da, e şi despre asta. FCSB umblă izmană pe călător prin ţară ca să joace unde i se permite atunci când Arena Naţională are tot felul de alte activităţi – care vor fi din ce în ce mai multe odată cu ieşirea din pandemie. Pe Ghencea plesnesc trei draci şi cad în cap trei sfinţi dacă e lăsată echipa lui Becali, în Giuleşti i se spune „Noi te lăsăm, dar n-o să vrei tu”, adică „Ce nu pricepi? Plimbă ursu'!”. 

Cât priveşte Dinamo, dacă ar exista un stadion nou, mai bine i-ar da foc (chestie de tradiţie) decât să-l găzduiască pe admiratorul de mioare. Sigur, nici acesta din urmă, care a luat o echipă cu nume mare şi a adus-o la stadiul de acronim indescifrabil, nu s-a învrednicit, în ciuda sumelor uriaşe încasate de-a lungul vremii, să-şi facă propria casă.

Vorba aia, doar nu-i lipsea pământul! Dar bizareria întregii poveşti rămâne. Construim mult, scump şi fără busolă. Inclusiv morală, care e ca în bancul acela, fie s-a stricat, fie s-a furat.


Comentarii (11)
knxdan
knxdan  •  06 Mai 2022, 08:40

Felicitari pentru articol. As avea un singur amendament, pertinent, cred eu: Târgoviștea nu cred ca se afla in niciun caz într-o zonă dintre cele mai paupere ale României.

mzm1
mzm1  •  05 Mai 2022, 21:59

Sunt 2 probleme: 1.Construirea de stadioane de fotbal din banii statului, in dauna lucrărilor de interes public și 2. Exploatarea și amortizarea investițiilor in aceste stadioane. 1. Ca orice investiție, fiecare proiect de construcție a unui stadion trebuie să aibă un studiu de fezabilitate, in care se arată, printre mulți alți indicatori economici, necesitatea proiectului, durata și căile de amortizare a investiției, impactul asupra mediului etc. Și atunci, trebuie să ne intrebăm: cine a dorit și cui folosește construirea de stadion precum și finanțarea unei echipe de fotbal, de exemplu, la Chiajna, Voluntari, Clinceni? Sătenilor din comunele respective? Nici vorbă, de moment ce la jocurile de „acasă” ale acestor echipe nu vin mai mult de câteva zeci de curioși! Și de ce construirea de stadioanelor și nu investiții în școli, spitale, asfaltări, canal, gaze etc.? Se pare că atat construcția de stadioane (comenzi de stat), care pornește de la un preț și ajunge în final să coste de 3-4 ori mai mult, cât și finanțarea echipelor de fotbal, permit sifonare banilor publici! DNA ara avea aici... front de lucru!...... 2. A 2-a problemă, exploatarea stadioanelor. Stadioanele construite din bani publici trebuie gospodărite judicios (de către administrator), pentru a-și achita cel puțin facturile de utilități și amortizarea lunară, prin închiriere nediscreționară. Administratorul care procedează altfel trebuie demis și implicat penal pentru management defectuos!!

116208974388359
Gabi Zahiu  •  05 Mai 2022, 16:41

Daca ar fi numai planul cincinal la construit stadioane costisitoare, nefolosite, nevalorificate, ar fi bine dar mai sunt multe alte anomalii care trag Romania spre trecut, tot mai departe de normalitatea europeana. Cand ai Arena Nationala, stadion de 250 mil euro care genereaza pierderi foarte mari, in contextul unui deficit bugetar in crestere, guvernantii decid, halucinant, sa mai faca inca trei stadioane noi, toate cu dedicatie catre MApN, MIn Transp, FR de Rugby! Unica tara din UE care doteaza ministere cu stadioane! ce sa faca un minister cu o astfel de investitie? Aceste stadioane noi sunt neutilizate de peste un an desi produc cheltuieli lunare de intretinere de cca. 250 mii euro lunar, deci 3 milioane euro anual pe apasambetei in afara de costul initial al celor 4 stadiaone de peste 450 mil euro! Tara bogata, cu sanatate si educatia domenii infloritoare, fara nevoi, fara probleme. Daca mai adaugam ca Romania este unica tara UE care a mentinut cu incapatanare cluburile sportive militarizate CSA si CS Dinamo, care irosesc anual peste 50 mil euro, ajungem la dimensiunea dezastrului, risipei, nepasarii si la explicatii pentru ruina si decadenta sportului romanesc facut in continuare in cluburi militare si departamentale! Adica in Romania face posibil ca in UE sa fie ca in URSS!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează